Article image
Opetustaulut ja koulukartat sopivat loistavasti sisustukseen. Kuva: Aino Levänen
18.04.2020
Koti ja asuminen

Maailmankartta ja muita koulukarttoja nuorenparin yhteisessä kodissa

Teksti: Taru Valkama
Kuvat: Noora Peura

Maailmankartta vuodelta 1920 muutti mukana, kun kauhajokelaislähtöinen Noora Peura perusti yhteisen kodin Vaasaan puolisonsa Teemun kanssa. Noora Peura on ahkera etsimään retroa ja muita viehättäviä second hand -sisustuselementtejä huutokaupoista ja kirppareilta. Yhdeksi sisustuksen kulmakivistä ovat muodostuneet upeat koulukartat ja -taulut, jotka koristavat nuorenparin yhteistä asuntoa Palosaarella.

Maailmankartta vuodelta 1920

Peura on nuoresta iästään huolimatta aloittanut keräilemisen jo varhain. Vuosien varrella hän on ostanut vaikuttaviakin karttoja.

Ehkä mielenkiintoisin näistä on maailmankartta vuodelta 1920, jonka hän on ostanut tätinsä miehen kotitilan kuolinpesähuutokaupasta viidellä eurolla 12-vuotiaana. Kartan edustalla olevan second hand lipaston päällä on myös kehystettyinä vanhasta 50-luvun luonnontieteiden kirjasta kaksi sivua.

Maailmankartta
Maailmankartta 20-luvulta on yksi Peuran varhaisimpia huutokauppaostoksia, sillä hän oli 12-vuotias tämän huutaessaan.
Kirjan sivut
Maailmankartan edustalla olevan lipaston päällä viherkasvien ympäröimänä löytyy kehystettynä kaksi sivua vanhasta luonnontieteiden kirjasta.

Samalla reissulla Peura osti kuolinpesältä viidellä eurolla myös Kauhajoen kartan 40-luvulta, mutta kyseinen kartta odottaa korjaamista revettyään pari vuotta sitten tapahtuneessa harmillisessa seinältä putoamisessa.

Myöhemmin Peura osti viisi karttaa erään Kauhajoen kyläkoulun kellarintyhjennysmyynnistä yhteensä kymmenellä eurolla. Näistä mieluisin Etelä-Amerikan kartta koristaa nyt kodin olohuonetta.

Etelä-Amerikan kartta
Upea Etelä-Amerikan kartta löytyi kyläkoulun kellarihuutokaupasta.

Myös koulutaulut viehättää

Peuralla on myös säilytyksessä Kauhajoella vanhempiensa saunamökissä vanha koulutaulu perhosista. Se etsii vielä paikkaansa Palosaaren kodissa. Taulun hän on löytänyt kirpputorilta Seinäjoelta.

perhostaulu
Perhostaulun Peura on löytänyt kirpputorilta Seinäjoelta.
Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy
Aino Leväsen intiaanitaulu

Ilahduttava löytö huutokaupasta

Teksti: Taru Valkama Kuva: Aino Levänen

Isossakyrössä asuva Aino Levänen oli muutama vuosi sitten huutokaupassa Ylistarossa. Samasta huushollista oli kaupan muitakin opetustauluja, mutta maatila-aiheisena. Kuvan intiaani taulu pisti Leväsen silmään, sillä hän on aina pitänyt intiaaneista. Leväsen onneksi maatila-aiheiset taulut olivat enemmän muiden
huutajien mieleen ja intiaanitaulu päätyi hänelle.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (4 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
historia kansakoulu koulukartat koulutaulut opetustaulut

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset