Kaupallinen yhteistyö

06.05.2021
Työelämä ja yrittäjyys

Ketterä ja nuorekas 70-vuotias

Teksti: Harri Puhakainen
Kuvat: Matti Hietalahti

Yritysten ja talouden kasvu on Etelä-Pohjanmaan kauppakamarille sydämen asia.

Suomi-neito täyttää tänä vuonna 104 vuotta, ja Etelä-Pohjanmaan kauppakamari on puolestaan pirteä 70-vuotias. Molemmille on yritysten kasvu, työllisyysasteen lisääntyminen ja kestävä kehitys tulevaisuuden avainasioita.

– Me toimimme verkostoituneena monen muun toimijan ohella yritysten ja sitä kautta maakuntamme ja koko Suomen hyväksi, EP:n kauppakamarin toimitusjohtaja Pertti Kinnunen kiteyttää.

Jos kauppakamarit on joskus menneisyydessä mielletty isojen yritysten johdon sikarikerhoiksi, niin se mielikuva ei ole vuosikymmeniin pitänyt enää paikkaansa.

– Olemme kaiken tyyppisten yritysten ja niiden henkilökunnan kanssa tekemisissä. Viime aikoina koulutus- ja oppilaitosyhteistyö on yhä vahvemmin tullut mukaan toimintaamme, palvelupäällikkö Heidi Sikkilä toteaa.

Kauppakamari toimii verkottajana yritysten, yhteisöjen ja oppilaitosten välillä. Kauppakamarin verkostojen kautta erilaiset toimijat tavoittavat toisensa. Verkostojen kautta löytyy sekä liiketoiminta- että kehittämismahdollisuuksia.

Bisneksessä kilpailu kiristynyt

Verkkokauppa, digitalisaatio ja internetin luomat mahdollisuudet ovat kiristäneet monella alalla kilpailua entisestään.

– Kiteyttäisin sen niin, että osaaminen on entistä tärkeämpää. Mahdollisuudet ja markkinat maailmalle ovat kasvaneet, mutta se vaatii paljon erilaista osaamista. Siihen voimme tarjota apua verkostomme tai koulutuksiemme kautta, Kinnunen kertoo.

EP:n kauppakamari kehittää yritysten osaamista yhdessä muiden kauppakamarien tuottamien koulutusten ja tietoiskujen kautta.

– Kehitämme täällä myös itsenäisesti sekä jäsenten toiveesta koulutuksia. Kuuntelemme herkällä korvalla yrityksiä ja pyrimme ennakoimaan tulevaisuuden osaamistarpeita täsmäkoulutuksilla, Sikkilä luonnehtii koulutustoimintaa.

– Olemme täällä meillä kehittäneet koulutuksia, jotka ovat sitten laajentuneet muuallekin Suomeen. Hyväksytty myyntijohtaja – kurssi sekä Hallitukset töihin – hanke ovat täältä lähtöisin, Kinnunen toteaa.

Johtaminen voimakkaassa muutoksessa

Korona toi nopeasti muuttuneiden työtapojen myötä ison muutoksen lähes kaikkien työpaikkojen arkeen.

– Henkilöstön tehdessä töitä kukin mistäkin, korostuu johtamisen ja esimiestyön merkitys. Monimuotoinen työyhteisö vaatii toimiakseen enemmän vuorovaikutusta ja uutta ajattelumallia, Sikkilä sanoo.

Samaan hengenvetoon Sikkilä muistuttaa myös siitä, että nykyajan nuoria työntekijöitä pitää johtaa eri lailla kuin kahden- tai kolmenkymmenen vuoden työkokemuksen omaavia ihmisiä.

– Työntekijöiden motivointi on tärkeä tekijä menestyvissä tiimeissä. Motivoitunut henkilöstö saa aikaan enemmän ja on sitoutunut, Sikkilä näkee.

– Työvoiman saatavuus on asia, jonka eteen teemme tiiviisti yhteistyötä alueen muiden toimijoiden kanssa. Työmarkkinoilla asiantuntijoilla on varaa valita työpaikkansa, yhteyspäällikkö Petra Piironen summaa.

Luottamus on noussut viimeisen vuoden aikana myös yritysjohtamisessa keskiöön.

– Kun monessa työpaikassa työtä tehdään etänä, on oltava vankka luottamus puolin ja toisin, Kinnunen toteaa.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset