Käytännöllinen koti rakentui pikavauhdilla
Kolmihenkisen perheen käytännöllinen koti rakentui pikavauhdilla Seinäjoen Karhuvuoreen. Työt aloitettiin huhtikuussa ja jo lokakuussa perhe pääsi muuttamaan uuteen kotiinsa.
Ville Ikonen rakensi kolmihenkiselle perheelleen talon Seinäjoen Karhuvuoreen niin, että viime lokakuun puolivälissä perhe pääsi muuttamaan uuteen kotiin.
– Huhtikuun alussa lyötiin kuokka maahan ja sen jälkeen tein kyllä ehkä vähän liiankin kovassa tahdissa tuota taloa, Ikonen huokaa kolmen kuukauden rakentamispaussin jälkeen.
Yksikerroksinen neljän makuuhuoneen omakotitalo on vielä vailla naapureita ja paikalle löytäminen on omanlaisensa seikkailu, kun vastavalmistunutta tietä ei löydy mistään navigaattorista.
– Olen rakentanut ammatikseni jo vuodesta 2009 lähtien, kun valmistuin ammattikoulusta talonrakentajaksi, nykyään Pohjanmaan pelastuslaitoksen palveluksessa Vaasassa palomiehenä toimiva Ikonen kertoo.
Ikonen oli aiemmin rakentanut yhden paritalon, jonne hänen vaimonsa Elina Kuohuva-Ikonen muutti muutama vuosi sitten Turusta. Jo aiemmin Seinäjoen kaupungilta saatu tontti esti uuden rakennuspaikan hakemisen muutaman vuoden ajan.
Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.– Yritimme viisi vuotta Seinäjoelta sellaista tonttia, joka olisi ollut meille sopiva. Saimme sitten hyvän tontin täältä Karhuvuoresta varasijalta.
Kuohuva-Ikonen ei ollut ajatellut elävänsä Seinäjoella ennen tapaamistaan Villen kanssa.
– Olen viettänyt lapsuuteni Ulvilassa ja sitten kahdeksan vuotta Turussa. Hyvin olen tänne sopeutunut, vaikka muuttosuunta oli Porin kupeesta ja Turusta katsottuna harvinainen.
Kyllä omakotitalo on ollut jonkunlainen unelma, omassa rauhassa eläminen ehkä siinä keskeisintä.
Aika nopeasti yhteiselon jälkeen Ville sai Elinan vakuuttuneeksi uuden talon rakentamisesta.
– Kyllä omakotitalo on ollut jonkunlainen unelma, omassa rauhassa eläminen ehkä keskeisintä siinä. En voisi kuvitella asuvani maaseudulla, vaan haluan asua asuinalueella joko kaupungissa tai sen lähellä.
Rakentamisen suuntaviivat olivat pariskunnalle alusta alkaen selviä.
– Piirsimme vaimon kanssa kuvat itse ja pääsuunnittelijan kanssa yhdessä piirrettiin kuvat puhtaaksi. Halusimme mahdollisimman käytännöllisen kodin. Tietyllä tapaa projektiin oli helppo lähteä, kun Villellä oli osaaminen ja suuntaviivat selvillä, Kuohuva-Ikonen kertoo.
Ikonen kertoo, että puoliso valitsi pintamateriaaleja ja hän siunasi päätökset, jos valinnat eivät olleet liian kalliita.
– Lapsiperhearjessa ei aina ollut mahdollista päästä kiertämään sisustusliikkeitä. Olenkin sisustanut talon Pinterestillä ja Ville pyysikin ottamaan ohjelman pois puhelimesta kun päästiin muuttamaan, Kuohuva-Ikonen naurahtaa.
Talon piti olla käytännöllinen perhearkeen ja toisaalta myös siihen, että se on helppo myydä.
– Mietimme tosi pitkälle sitä, mitä arjessa tarvitaan. Jo nyt kolmen kuukauden asumisen jälkeen olemme tosi tyytyväisiä muun muassa siihen, että koko takapihamme ja Rasmuksen leikkipaikka näkyy näistä isoista ikkunoista, pariskunta iloitsee valintaansa.
– Kiinteistövälittäjät sanoivat, että neljän makuuhuoneen talo on helpompi myydä, Ikonen muistuttaa.
Ikonen teki putki- ja sähkötöitä lukuun ottamatta kaiken itse. Runko tuli pakettina, ja ulkomaalaus ja terassi nousivat pystyyn talkoovoimalla.
– Minulla meni melkein tuhat tuntia pelkkään fyysiseen työhön ja ehkä toinen tuhat tuntia siihen kaikkeen, kun katsoi ja mietti tekemisen vaiheita ja materiaaleja.
Seinäjoen alueen rakennustavara- ja sisustusliikkeille Ikonen antaa kiitosta.
– Ostin kaiken läheltä ja arvostan muutenkin sitä, että läheltä löytyi sopivasti materiaalit. Toki vertailin isoimpien hankintojen hintoja verkossa, mutta paikallinen hintataso pysyi kilpailukykyisenä.
Erityisesti paljon liikkuva pariskunta halusi kaikki harrastusvälineet ja -vaatteet niin, että ne eivät ole erilaisina kasoina silmissä.
– Mihin sukset laitetaan, kun tullaan hiihtämästä. Käytimme tosi paljon aikaa siihen, että löydämme hyvän ratkaisun vaatevuoriin, Ville muistelee.
Ylempää ammattikorkeakouluatutkintoa työn ohella opiskeleva Kuohuva-Ikonen kertoo päässeensä helposti sisään pohjalaiseen kulttuuriin, ja upouusi asuinalue viehättää, vaikka aluksi oli pientä kaipuuta edelliseen taloon.
– Asuimme rakentamisen ajan vuokralla tässä lähellä ja silloin oikeastaan kotiuduin tänne. Tässä on oikeasti kaikki lähellä ja arvostan sitä.
Pian myös valmistuu alueen päiväkoti, jota Ikonen nyt rakentaa.
– Rasmus pääsee sinne jo ensi syksyksi.
Poreallas tuo luksusta ja työtä
– Nyt en kyllä sitä enää ehkä taloon ottaisi, Ville Ikonen myöntää ja kertoo perustelunsa monen unelmoimasta porealtaasta.
– Siinä on yllättävän paljon työtä puhtaana pitämisessä ja vesien vaihtamisessa. Rahaa sen käyttökustannuksiin; lämmitykseen ja altaanhoitoaineisiin menee 50 euroa kuukaudessa.
– Tähän asti poreallas on ollut Villen vastuulla, Elina Kuohuva-Ikonen myöntää.
Porealtaalle pääsee näppärästi saunasta tai suihkusta katettua ja sääsuojattua terassia pitkin kuivin jaloin.
– Jos siellä on kavereiden kanssa, niin aika helposti veteen kaatuu virvoitusjuomia ja kulkeutuu roskaa. Ei sen hoito ihan kalkkitabletin vaihtamisella mene, kuten myyntimiehet kertoo, Ville toteaa.
Toisaalta perheen kaksivuotias Rasmus-poika pääsee pian mukaan altaaseen ja varmasti nauttii 37 asteisessa vedessä kylpemisestä.
Poreallas ei ole jokaisen uuden talon varustelistalla, mutta takka tai muu elävä lämmityslaite on.
– Meillä oli takka paritalossamme ja tänne emme sitä enää halunneet laittaa.
Ikonen kertoo, että takkaa ei jaksanut lämmittää ja se harmitti illasta toiseen.
-Kun hankimme maalämmön, niin takkaa emme lämmityksen taloudellisuuden vuoksi tarvitse. Sitten vain päätimme, ettemme ota sitä työmaata ja siivoamista enää.