Article image
Markus, Niklas 8kk, Aliina 7v, Mikael 6v ja Venla 3v sekä Katja nauttivat kaupunkikotinsa pihapiirin maalaismaisemista.
Kaupallinen yhteistyö

16.02.2019
Koti ja asuminen

Unelmatontti löytyi metsänreunan rauhasta

Teksti: Kirsi Poltto Kuvat: Sarah Senf / Seinäjoen seurakunta

Suomalaisesta asumisunelmaan kuuluu usein tontti keskellä kaupunkia, hyvien kulkuyhteyksien ja palveluiden äärellä, mutta omassa rauhassa ja luonnon helmassa. Katja ja Markus Koivisto löysivät unelmatonttinsa Keski-Nurmosta.

– Olimme jo jonkin aikaa etsineet tonttia Nurmosta. Sattuessamme tälle paikalle ihastuimme rauhaan ja tilaan. Tonttikaupat tehtiin tuosta hetkestä parin kuukauden päästä ja rakentamisen aloitimme syksyllä 2016, kertoo Markus.

Koivistojen kaupunkikodin puolen hehtaarin tontti rajautuu kolmelta laidaltaan peltoon ja tällaisena alue tulee kaavan mukaan myös säilymään.

– Kyllä tämä on loppuelämän koti. Meillä on niin samanlaiset unelmat, että talovisiokin oli yhteinen. Minä piirtelin sen ensin ruutupaperille ja ammattilainen jatkojalosti toteutusvalmiiksi, hymyilee Katja.

Metsänreunasta alkavat hiihtoladut, Ruuhikosken golfkenttä on kivenheiton päässä ja perheen ekaluokkalainen Aliina pääsee koulukyydillä sopivankokoiseen Keski-Nurmon lähikouluun – myös tanssi- ja pianotunnit löytyvät omasta kaupunginosasta, samoin kuusivuotiaan pikkuveli Mikaelin paini- ja lentopalloharrastukset. Yhteinen harrastushetki koittaa keskiviikkoisin.

– Tulen Mikaelin sekä kolmivuotiaan Venlan ja 8 kuukauden ikäisen Niklaksen kanssa Nurmon seurakuntakodille perhekerhoon ja sen jälkeen osallistumme siellä Keskiviikkokeitto-ruokailuun. Oikea äidin vapaapäivä! naurahtaa Katja.

Talo elämää varten

Perhe asui aiemmin kaksikerroksisessa omakotitalossa, jonka he olivat ostaneet valmiina. Tuona aikana vahvistui ajatus siitä, että käytännöllisempää on ja tarpeettomia neliöitä ei synny, kun kaikki löytyy yhdestä tasosta.

– Lisäksi halusimme rakentaa niin sanotusti pitkästä puusta. Näin pystyimme muokkaamaan sisätilaratkaisuja vielä rakennusvaiheessa, kun suunnitelmat muuttuivat tilan hahmottuessa. Jätin esimerkiksi yhden väliseinän pois – sen voi sitten lisätä, kun lapset tarvitsevat kukin oman makuuhuoneensa, miettii Markus.

Muutoinkin rakentamisen kantavana ajatuksena oli tehdä talo elämää ja erityisesti lapsiperhe-elämää varten. Seinissä on pesunkestävää maalia, lattiat ovat kolhunkestävää vinyyliä ja nurkkia pehmentävät pyöristetyt muovilistat. Lämmitys hoituu vesi-ilmalämpöpumpulla, jonka hankinta on jo käytössä ehtinyt osoittautua oikeaksi.

– Selvitimme myös maalämmön mahdollisuutta, mutta hinta- ja hyötysuhde oli tässä parempi. Ja sähkölasku pysynyt oikein kohtuullisena, kiittää Markus.

Pitkää pinnaa ja maalaisjärkeä

Koivistojen piti päästä muuttamaan mahdollisimman nopeasti, koska edellinen talo saatiin myytyä ja väliaikainen vuokratalokin odotti jo uusia asukkaita. Talo tehtiin sisältä valmiiksi ja uuteen kotiin tultiin jo alkukesästä 2017.

– Tein ison osan rakennustöistä itse päivätyöni päälle, mutta korvaamaton apu olivat lähellä asuvat isovanhemmat. Kun paapat nikkaroivat päivisin, niin siitä oli helppo tulla illalla jatkamaan, kiittelee Markus.

Katjalle jäi tuolloin pääasiallinen vetovastuu lapsista ja kodista.

– Kyllähän se on myönnettävä, että rakennusaika meni meillä kummallakin aikamoisessa sumussa, paljon yksityiskohtia ei niiltä kuukausilta muista. Nyt on ollut ihana olla rauhassa lasten kanssa, asettua ja laittaa kotia, huokaa Katja.

Talon ulkoverhous odottaa vielä maalausta, autotalli on kesken ja piha työn alla.

– Kyllä oma talo on meille elämän mittainen projekti. Sitten joskus, kun lapset ovat omillaan ja jäämme Katjan kanssa taas kahden, niin haaveilemme, että voimme laittaa vaikka kaikki väliseinät kumoon ja rakentaa talon sisätilat uuteen uskoon, kaavailee Markus.

Rakentamisesta vasta haaveileville Koivistoilla on antaa yksi yhteinen neuvo: tarvitaan pitkää pinnaa ja maalaisjärkeä.

– Tai kai sitä voisi olla ystävällinen ja neuvoa ihmisiä hankkimaan talopaketin. Helpommalla varmaan pääsee, naurahtaa Markus.

Yhteiseen pöytään

Hengähdä hetkeksi arjen keskellä ja tuo koko perhe valmiiseen pöytään:

  • Nurmon ja Hyllykallion srk-talot joka ke klo 11–13
  • Kouran liikuntahalli kerran kuussa to klo 12
  • Ylijoen koulu kerran kuussa ti klo 12
  • Ylistaron srk-talo, kahdesti kuussa ke

Tarkista ajat: seinajoenseurakunta.fi/ruokapankki

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (1 vote)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
omakotitalo rakentaminen seinäjoen seurakunta tontti

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset