Kierrätystaideteokset ovat vallanneet taiteilijan kodin
Vaasalaisen taitelija Tuiri Ahon omakotitalokoti Hietalahdessa on kuin ortodoksikirkkoon astuisi. Talon sisustuksessa ovat valloillaan taiteilijan itsensä tekemät kierrätystaideteokset.
Hietalahdessa asuva Tuiri Aho on asunut viimeiset 10 vuotta taideteoksessa. Lapsuuden kotiinsa muuttanut Aho on remontoinut ja sisustanut asuntoaan siitä lähtien jatkuvasti. Tulos on ällistyttävä. Kun tulee sisälle, on kuin astuisi taidenäyttelyyn.
– Olin asunut maailmalla eri puolilla ja sitten vanhempani kuolivat. Lunastin sitten tämän itselleni sisaruksiltani, Aho muistelee.
– Ehdin asua täällä silloin lapsena 10-vuotiaasta lähtien ja nyt taas 50 vuoden tauon jälkeen.
Talo on alun perin ruotsalaisten sodan jälkeen Vaasaan lahjoittama. Malmön kaupunki luovutti elementeistä tehtyjä vankkoja rakenteita.
– Kun purimme väliseinää pois, saimme tehdä töitä oikein urakalla, Ahon miesystävä Nalle Schauman kertoo
Talo on täynnä toinen toistaan upeampia yksityiskohtia ja Ahon suunnittelemia kierrätysesineitä ja -taideteoksia
– Tämä on meidän oma juhlalinna. Juomme kahvia kultakupeista ja nautimme ympärillä olevista kultakehyksistä ja listoista.
Aho on hankkinut suurimman osan talonsa tavaroista kirpputoreilta.
– Olen kierrellyt kirppiksiä sekä Vaasassa että muuallakin. Verkosta en sen sijaan ole ostanut mitään.
Aho lähti aikoinaan 1960-luvun alussa 15-vuotiaana Ruotsiin mallisuunnittelijaksi opiskelemaan. Vaasassa hän toimi palattuaan mestarina sekä Tiklaksen vaatetehtaalla, että suunnittelijana Laakso&Väisäsellä.
Oma ompelimo
Kun molemmat tehtaat lopettivat toimintansa, pisti Aho oman ompelimoateljeen pystyyn.
– Olin ommellut mittatilaustöitä jonkun verran siinä muun työn ohella ja sitten onnistuin tekemään siitä päätyöni. Olin eronnut ja kolme pientä lasta oli huolehdittavana, mutta hyvin se lähti menemään.
Ompeleminen ei ole koskaan kyllästyttänyt niin paljon, että Aho olisi malttanut jäädä eläkkeelle. Pian 75-vuotias taiteilija kuitenkin suunnittelee nyt viimeistä näyttelyään.
– Olen varaamassa Vaasan taidehallia vuoden päästä keväälle. Siitä tulee jäähyväisnäyttelyni.
Vuosituhannen alussa Aho onnistui toteuttamaan haaveensa omasta erillisestä ateljeestaan.
– Herran jestas, siitähän on melkein 20 vuotta jo aikaa. Se on hauskaa, että Vaasan ulkopuoliset löytävät sinne melkein useammin kuin vaasalaiset asiakkaat.
Uniikkeja tilkkujakkuja
Osa syy sille saattaa olla se, että Ahoa kutsutaan vuosittain pitämään muotinnäytöksiä Seinäjoen ja Oulun teatterinaisille
– Teen vain yhden samanlaisen jakun. Minua ei kiinnosta tehdä mitään sarjatuotantoa. Se on sitten ainutlaatuinen ja nykyään tehty myös aina kierrätetyistä vaatteista tai tekstiileistä.
Aho ei ole myöskään innostunut markkinoimaan tuotteitaan mitenkään verkossa.
– Ne ovat myynnissä vain ateljeessani. Yksi jakku roikkui siellä kolme vuotta ja ajattelin, ettei sitä kukaan osta, mutta sitten yksi nainen tuli sisään, meni suoraan sen luokse ja osti sen.
Koti täynnä kultaa ja ristejä
Ahon asunto on täynnä taidetta. Seinillä roikkuu paljon ristejä ja muuta uskontoihin liittyviä esineitä.
– En ole erityisen uskonnollinen, mutta siihen liittyvät symbolit ja esineet ovat mielestäni tosi kauniita.
Keittiön purppura väriskaala on lähtöisin Ahon isän aikoinaan tekemästä lääkekaapista.
– Se roikkui siellä meidän lapsuudenkodin vessassa ja nostin sen tänne keittiöön ja sain siitä inspiraation keittiön väreihin.
Kahden huoneen välinen kantava seinä on purettu ja katon kanto on järjestetty Schaumanin muotoilemilla upeilla pylväillä.
– Olen tutkinut paljon pylväiden historiaa. Niitä on tehty kautta aikojen koristelemaan erilaisia tiloja.