Article image
13.04.2019
Koti ja asuminen

Ikonimaalaus vei Matti Kotilan mennessään

Teksti: Jaakko Jokela
Kuvat: Jenna Koivisto

Seinäjokinen Matti Kotila aloitti ikonimaalauksen yli kolmekymmentä vuotta sitten ja valmiita ikoneita on syntynyt jo noin kaksisataa.

Kaunis keväinen auringonvalo täyttää viihtyisän kerrostaloasunnon Seinäjoen Upassa, Lakeuden Ristin kupeessa. Asunnon seiniä koristavat upeat ikonit, joita Matti Kotila on maalannut jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan.

– Ikonien maalaus on tarkkaa työtä ja tykkään siitä. Kun maalaamisen aloittaa, niin ei sitä malta lopettaa. Se on myös rauhoittavaa tekemistä, Kotila sanoo.

Kotila harrasti aiemmin öljyvärimaalausta, mutta ikonimaalaus tuntui heti omalta jutulta.

– Seinäjoen kansalaisopiston kevätnäyttelyssä oli vuonna 1988 ikonipiirin töitä esillä ja silloin ajattelin, että voisin itsekin sinne mennä mukaan.

Ikonipiiri alkoi seuraavana syksynä ja Kotila oli myyty.

– Se on sellainen pysyväisharrastus. He, jotka sinne tulevat, niin siellä myös istuvat. Opetin itsekin tämän vuosikymmenen alussa kansalaisopistossa ikonimaalausta muutaman vuoden ajan ja siellä oli samoja ihmisiä mukana, jotka olivat myös kursseilla vuonna 1988.

Maalarin vapaus

Jokaisessa ikonissa on oma tarinansa. Kuvan tarina liittyy Raamatun merkittäviin tapahtumiin ja lisäksi jokaisen ikonin valmistukseen liittyy oma tarinansa. Kotilalle ikoneita ja tarinoita on kertynyt noin kaksisataa.

– Kaikki lähtee puulaatan pohjustuksesta, johon laitetaan liitujauhoa ja liivatetta. Siihen siirretään tai piirretään kuva, jonka jälkeen alkaa maalaus.

Ikonin kuva ja malli on määrätty, mutta se ei sido maalaajaa viivojen ja värien suhteen.

– Se on kerrosmaalaamista ja esimerkiksi kasvoissa voi olla toistakymmentä kerrosta maalia.

Värijauheet Kotila säilyttää filmirullakoteloissa ja väreinä käytetään maavärejä.

– Emulsiona käytetään kananmunan keltuaista, johon laitetaan vettä ja etikkaa. Se on niin tiukkaa ainetta, ettei sitä uskoisikaan. Viimeistelyyn suihkelakka on tosi kätevä, Kotila kertoo.

Lapin lohkareet

Kotila työskenteli Kelalla yli kolmekymmentä vuotta ja muutti Seinäjoelle vaimonsa Sinikan kanssa pian neljäkymmentä vuotta sitten. Perheen tytär asuu Seinäjoella ja poika Helsingissä.

Kotilan yhtä ikonia voi ihastella muun muassa Nurmon seurakuntakodin salissa.

Kotilan pieniä ikonikoruja on ollut myynnissä myös Helsingin Kalevala Korussa.
Kotilan pieniä ikonikoruja on ollut myynnissä myös Helsingin Kalevala Korussa.

– Paljon minulta on ostettu ikoneita, mutta olen niitä myös lahjoittanut ihmisille aina kiusaksi asti, Kotila naurahtaa.

Ikoni tehdään usein tauluksi puulaatalle, mutta sen voi tehdä myös kankaalle tai vaikkapa kiveen. Kotilan perhe on pitkään käynyt kesäisin ja syksyisin Lapissa, josta matkaan on tarttunut upeita pieniä kallionlohkareita. Niihin Kotila on tehnyt patsastyyppisiä ikoneita.

Pääsiäisvalkea kottikärryihin

Pääsiäisen aikaan perinteeksi on muodostunut pääsiäisvalkea, joka nykyään palaa kerrostaloasunnon takassa.

– Paras kokko oli se, kun olimme minun kotiseudullani ja Sinikka rupesi kinuamaan pääsiäisvalkeaa. Kasasin sitten risuja ja olkia kottikärryyn, toin sen olohuoneen ikkunan alle ja siinä se sitten paloi.  Se oli myös helppo siirtää pois.

Pääsiäisenä voi olla aikaa myös tehdä uusia ikoneita.

– Tuolla on pohjia valmiina, joten koko ajan sitä miettii jo seuraavaa maalausta, Kotila myöntää.

Ikonilla on hengellinen merkitys

Ikoni ei ole koriste-esine, vaan sillä on hengellinen merkitys.
– Ikoni palvelee kirkon julistusta, se avaa tietä Jumalan luo. Ikonin kuva ja Raamatun sana pitävät yhtä etsiessämme elämän tarkoitusta ja tietä taivasten valtakuntaan, sanoo Seinäjoen alueseurakunnan pastori Helena Turja.
Ikonit ovat tulleet vähitellen tutuiksi myös Seinäjoen seurakunnassa. Kuuluvatko ikonit luterilaiseen kirkkoon?
– Kyllä kuuluvat. Kirkolliskokous (Nikea, v. 787) hyväksyi ikonien olemassaolon ja kunnioittamisen. Ikoni ei ole siis ainoastaan ortodoksien juttu, Turja toteaa.
Pyhä Kolminaisuus on maailman tunnetuin ikoni.
– Siinä on kolme taivaallista vierasta ihmisen luona. Vanhan testamentin kertomuksen enkelit ovat pysähtyneet Abrahamin leiriin. Enkelit edustavat Pyhää Kolminaisuutta.
Abrahamin ja Saaran vieraanvaraisuus kasvaa ehtoollisen vieraanvaraisuudeksi ja ikonin pöytä on alttari. Näin Raamatun kertomus ja tämä päivä kohtaavat.
– Ikoni kutsuu asettumaan rohkeasti Jumalan kanssa läheiseen yhteyteen. Yhteys toteutuu messun pyhässä ehtoollisessa.
Pääsiäisen ajan messut ja kaikki muut seurakunnan tilaisuudet löytyvät osoitteesta

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
3.8/5 - (24 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
henkilöt ikoni ikonimaalaus maalaaminen sisustaminen taide

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset