Article image
Yksi Ari Virkamäen mielitaideteoksista on Timo Ruokolaisen rautaromusta tekemä enkeliaiheinen veistos. Myrskyssä sinnittelevä laiva pitää tasapainonsa enkelin avulla.
21.09.2019
Koti ja asuminen

Kodin taideteoksista ja kirjoista saa energiaa

Teksti ja kuvat: Raimo Hautanen

Taideteokset ja kirjahyllyt ovat viime vuosina hävinneet trendikkäistä sisustuslehdistä. Karmeimmillaan pelkistetyn mustavalkoiset ja kaiken alleen hukuttavan harmaan sävyt ovat onneksi syrjäytymässä värien myötä.

Nurmolaisessa omakotitalossa asuvat Arja ja Ari Virkamäki ovat tehneet kodistaan taiteen ja kulttuurin keitaan. Taideteoksia, kirjahyllyjä ja klassista muotoilua edustavia huonekaluja ei talosta puutu. Pariskunta on asunut kolmisen vuosikymmentä vuonna 1980 valmistuneessa rakennuksessa, johon on tehty lukuisia muutoksia.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

– Aikaisemmin maapohjainen kasvihuone muutettiin isoksi olohuoneeksi ja pienemmäksi viherhuoneeksi. Viherhuoneesta tuli historianopettajana työskennelleen vaimoni työhuone, Ari Virkamäki esittelee.

Lasinen, valkopalkkinen seinä erottaa viherhuoneen muusta oleskelutilasta. Huoneen lattialla solisee lähde. Valoa tuovien ikkunoiden yläpuolella on öljyvärimaalausten ryhmä. Rehevät kasvit tuovat luonnon sisälle ja raikastavat hengitysilmaa.

Taidenäyttelyissä kannattaa käydä rohkeasti. Katsomalla oppii.

Ari Virkamäki jäi jokin aika sitten eläkkeelle Seamkin koulutuspäällikön tehtävistä. Työnsä ohessa hän on omistanut 27 vuotta yhtiökumppaninsa Risto Mikkolan kanssa Taidepalvelu Aristo Oy:n, joka myy taidetta.

– Taidemuseot ja galleriat tuovat taidetta ihmisten ulottuville. Taidenäyttelyissä kannattaa käydä rohkeasti. Katsomalla oppii, Virkamäki kannustaa.

Ari Virkamäki on taidekauppiaana tutustunut lukuisiin taiteilijoihin, joilta hän on hankkinut teoksia. Osa teoksista on päätynyt oman kodin seinille.

– Jokaisella esineellä on oma henkensä. Kauniit esineet antavat katsojalleen energiaa. Kotimme taideteokset kertovat omaa tarinaansa, Virkamäki sanoo.

Vionojalta tyttärien muotokuvat

Vaasalaisen akvarellisti ja professori Nandor Mikolan maalaamat ja lähettämät joulukortit on kehystetty. Ullavalta, Keski-Pohjanmaalta kotoisin ollut professori Veikko Vionoja piirsi Ari Virkamäen lapsista muotokuvat, jotka ovat makuuhuoneen seinällä.

– Meillä on neljä tytärtä. Samaan aiheeseen liittyvät kodistamme löytyvät Vionojan Neljä naista ja Olli Joen maalauksessa olevat neljä lammasta, Ari Virkamäki naureskelee. Veikko Vionojan maalauksissa Virkamäkeä viehättävät rauha, hiljaisuus ja henkisyys.

Voimakasta harmoniaa huokuu äskettäin edesmenneen kuvanveistäjä-professori Eero Hiirosen pronssiveistoksesta Pyhä vesi. Kimaltelevalle vedenpinnalle on hiomalla piirretty ristikuvio. Teos löytyy Virkamäkien olohuoneesta.

– Hyvä taide avautuu yhä uudelleen ja uudelleen. Teoksiin syventymällä niistä löytyy uusia elementtejä. Taide tuo elämään toivoa ja hyvinvointia. Kuvataiteeseen perehtyminen kehittää myös ajattelua, uskoo Ari Virkamäki.

Virkamäkien kodissa on monta lukunurkkausta. Mukavat nojatuolit, kirjahylly, viherkasvit ja seinille ripustetut erityyliset ja -kokoiset taideteokset luovat ympäristön, jossa voi hetkeksi heittää pois arjen huolet.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.4/5 - (8 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
taide

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset