Makuelämysten ja lähiruoan juhlaa
Farmarista löytää makuelämyksiä sekä näyttelypäivään että kotikeittiöön.
Kierros Farmarissa on hyvä muistutus siitä, mistä ruoka tulee. Se tulee pieniltä ja suuremmilta tuottajilta; yrittäjiltä, jotka elävät viljelystä, karjanhoidosta, elintarvikkeiden jalostuksesta, ruokainnovaatioista.
Tähän koosteeseen kerättiin muutama esimerkki lähiruokaherkuista ja pientuottajien erikoisuuksista, joihin voi Farmarissa tutustua. Osa tilkitsee nälkää paikan päällä, osa on otettava kokeiluun kotona.
Moni herkku olisi jäänyt jalostumatta, jos joku ei olisi miettinyt, miten kehittää toimintaa, ideoinut uutta ja uskaltanut ryhtyä tekemään. Jokaisen tuotteen takaa löytyy tarina.
1. Ulpu Ruokapirssi – Likellä tuotettu, tulella paistettu
– Seuratkaa grillin tuoksua, neuvoo pääkokki Ossi Kallio tien Ulpu Ruokapirssille.
Ulpu on pyörien päällä kulkeva burgeriravintola, jossa pihvit paistetaan aidolla tulella puuhiiligrillissä. Ruokailuelämys alkaa siis jo tuoksujen siemailusta ja annoksen valmistumisen seuraamisesta lasiseinän läpi.
Kompaktissa keittiössä kaikki on käden ulottuvilla.
– Toisaalta prosessit on mietittävä tarkasti. Siitäkin on selvitty, että yleisötapahtumassa väkimäärä ja nälkä tuplaantuivat arvioidusta. Tuli testattua, miten nopeasti saa varastoja täydennettyä.
Ulpu kuuluu Eepeen ravintolaperheeseen. Farmari on sille luonteva paikka, sillä keittiön raaka-aineet tulevat likeltä, oman alueen tuottajilta. Kallion kanssa ruokalistasta vastaa Jani Muhli.
2. Sotkun munkki ei pääse vanhenemaan
Seinäjoen Seudun Sotilaskotiyhdistys huolehtii kahvituksista Puolustusvoimien tilaisuuksissa. Puheenjohtaja Maija Salmivuori on tottunut siihen, että vaikka kahvipöytä notkuisi, kovin kysyntä on munkeilla.
Alkuperäinen resepti on yli sata vuotta vanha. Kunnon munkin tekevät rasvassa paistaminen ja sokeripinta.
– Meidän munkeissamme on reikä, jotta paistettua ja sokeroitua pintaa on mahdollisimman paljon.
Suuri yleisö pääsee harvoin syömään oikeaa Sotkun munkkia. Farmarissa se onnistuu Porin Prikaatin osastolla.
3. Kaffiino – Laatukahvi on kuin viini
Rakkaus kahveihin ja pihan tyhjä kutomorakennus saivat lappajärveläiset kälykset Sari Särkijärven ja Katja Kujalan ostamaan pienpaahtimon ja aloittamaan laatukahvien paahtamisen Lappajärvellä kymmenen vuotta sitten. Pääosa menee yrityslahjoiksi.
Raaka-aineet tulevat eettisiltä tuottajilta. Pavut poimitaan käsin. Siksi joukossa ei ole kitkeryyttä tuovia raakoja papuja. Valikoimissa on eri alueiden alkuperäiskahveja ja sekoituksia, joiden nimet ja tarinat pohjautuvat Pohjanmaahan ja Järviseutuun.
– Kahvien maailma on ihmeellinen. Niistä löytyy makuja ja vivahteita kuten viineistä, sanoo Särkijärvi.
Farmarissa kahveja myydään sekä kupissa että paketissa. Mistäkö sitten aloittaa?
– Kupillinen Härmää on hyvä energiapaukku; Ameriikka rauhoittaa. Treffikahviksi sopii pehmeä Isoon lusikan pöönä.
4. Liisankankaan Jäätelö – Jäätelönteon opit haettiin Italiasta
Kun pihtiputaalaisen Juha Lamminniemen piti päättää, laajentaako navettaa vai keskittyykö tilallaan johonkin erikoisalaan, hän valitsi jälkimmäisen ja ryhtyi valmistamaan jäätelöä. Opit gelaton valmistukseen tulevat Italiasta, luomumaito naapuritilalta.
– Gelato on huippukokki Jamie Oliverin mukaan parasta jäätelöä, mitä maailmasta löytyy. Siksi lähdin Italiaan opiskelemaan sen tekoa. Gelato on tavallista jäätelöä pehmeämpää ja kermajäätelöä kevyempää. Se antaa tilaa makujen korostumiselle, sanoo Lamminniemi.
Liisankankaan Jäätelö keskittyy irtojäätelömyyntiin ja kiertää suomalaisia kesätapahtumia.
– Suurimmat fanit suunnittelevat kuulemma kesälomareissujaan sen mukaan, missä jäätelöpisteemme liikkuvat.
Farmarin alueelle parkkeerataan kaikki kolme myyntitraileria.
5. Hunaja Hetki – Pieni ripaus hunajaa terästää ruoan maun
Jalasjärveläinen Jemina Valli ja hämeenlinnalainen Elisa Ahtosaari tarhasivat mehiläisiä tahoillaan, kun he törmäsivät alan kurssilla. Arvot ja tavoitteet täsmäsivät, ja he päättivät yhdistää yrityksensä ja osaamisensa. Niin syntyi Hunaja Hetki Oy.
Hunajatuotteiden jalostus on molemmille maatalouden sivuelinkeino. He haluavat opettaa ihmisiä käyttämään hunajaa monipuolisemmin esimerkiksi suolaisen ruoan valmistuksessa.
– Pienenä ripauksena hunaja kirkastaa niin kasvisten kuin lihankin maun, vinkkaa Valli.
Hunajakokemuksen laajentamisessa auttavat yrityksen makuhunajat. Valikoimista löytyvät muun muassa chili- inkivääri- ja sitruunahunajat.
Uusien tuotteiden ohella yrittäjät kehittävät itseään. Valli suorittaa parhaillaan bio- ja elintarvikeinsinöörin, Ahtosaari luonnonvaratuottajan opintoja.
6. Korvalaasen tila – Mustakaurassa on kermainen maku
Mustakaura on alkuperäinen suomalainen kauralajike, joka jäi aikanaan tuottoisampien sukulaistensa jalkoihin. Marianne ja Janne Lehtinen syöttivät sitä hevosille, kun Marianne keksi, että laadukas tuote olisi syytä palauttaa ihmistenkin lautasille.
– Minkä mustakaura häviää jyvän koossa, se voittaa ravinteissa ja rasvassa. Puurossa on kermainen maku, vaikka veteen keittää, hän kuvaa.
Farmarissa on hyvä tilaisuus tutustua Korvalaasen tilan ryyneihin, hiutaleisiin, hamppukarkkeihin ja muihin tuotteisiin.
Kaikki alkoi lyhteiden valmistuksesta. Perinteistä tuli pientilan oma juttu. Myllyksikin kelpaa vain entisajan mylly, jolla jauhetaan myös asiakkaiden viljoja. Se on tuotu Viipurista Suomeen vuonna 1947.