Article image
Itämäen talon yrittäjät Virpi Mäkinen ja Viena Poikola elävät unelmaansa toteen Itämäen talolla. Vaikka oma kahvila on pitkäaikainen haave, on sen pyörittäminen toisinaan myös rankkaa. ”Välillä on ihan poikki”, kahvilayrittäjät sanovat.
14.06.2024
Tapahtumat ja matkailu

Aitoa eteläpohjalaista tunnelmaa – Itämäen talo on toteen käynyt unelma

Teksti: Saara Tuomela
Kuvat: Jenna Koivisto

Kuin aika olisi pysähtynyt. Vanhan kiviaidan reunustama tie vie pihapiiriin, jonka luhtiaitan seinässä on vuosiluku 1769. Aitan vieressä seisoo punainen pitkän mallinen talo valkoisine ikkunanpielineen.

Tuo vanha perinteinen pohjalaistalo on vuonna 1795 rakennettu Itämäen talo. Alun perin talo on ollut asuinkäytössä ja Heikkilänmäen kylän yksi suurimmista pohjalaistaloista. Talo on edelleen saman suvun omistuksessa ja myöhemmin toiminut tilausravintolana.

Itämäen talo
Yrittäjät Viena Poikola ja Virpi Mäkinen odottavat vilkasta kesäkahvilasesonkia Itämäen talolla.

Tänä päivänä Itämäen talo on äidin ja kahden tyttären ylläpitämä taide- ja tapahtumakahvila Seinäjoella. Yrittäjät Virpi Mäkinen ja hänen tyttärensä Viena Poikola kertovat Itämäen talon sijaitsevan noin kilometrin päässä heidän kotitalostaan.

– Lenkkeilimme tästä monesti ohi ja haaveilimme, että tämä olisi täydellinen paikka, Poikola muistelee.

Pihapiirin luhtiaitan seinässä on vuosiluku 1769.

Joulun aikaan vuonna 2022 Itämäen talo tuli vuokralle. Poikolan ja hänen siskonsa Pihla Kämäräisen ensimmäinen ajatus oli, ettei elämäntilanne ole sopiva sen vuokraamiselle. Mäkinen kuitenkin rohkaisi tyttäriään menemään kohti unelmia.

Itämäen talo
Itämäen talo on perinteinen pohjalaistalo. Vierailijat ovat kertoneet huomanneensa selviä yhtäläisyyksiä Itämäen talon ja esimerkiksi oman mummolansa välillä. Muun muassa kerrossängyn kankaan ja leivinuunin on huomattu olevan miltei identtisiä mummolan vastaaviin verrattuna.

– Emme olleet aluksi tosissamme, mutta mietimme, pitäisikö keksiä jotain. Kysyimme asiaa vuokranantajalta ja hänen myöntyessään lähdimme satasella mukaan, Mäkinen kertoo.

Tunnelmallinen talo ja pihapiiri veivät kolmikon sydämen. Viena, jolla on ollut pikkutytöstä asti 4H-leivontayritys, ehdotti kahvilan perustamista ja äiti ja sisko olivat mukana.

Itämäen talo
Itämäen talossa on vanhat leveistä lankuista tehdyt lattiat.

– Kahvila on siitä hauska, kun saa itse keksiä ihan mitä tahansa leivonnaisia, eikä kukaan ole määräämässä. Mutta vaikka yritämme tehdä trendikkäitä vaihtoehtoja, perinteinen mansikkakakku on kaikista suosituin, Poikola naurahtaa.

Historian havinaa

Unelma kävi toteen, kun Itämäen talon toiminta aloitettiin toukokuussa 2023 ja kahvila avattiin heinäkuussa 2023. Nyt se laittaa kävijöiden suut makeaksi jo toista kesää.
Kahvittelijoita talolla on käynyt ympäri Suomen. Ensimmäisenä päivänä kesäkahvila sai vierailijoita Lapin käsivarresta asti.

Viena Poikola vastaa Itämäen kahvilan tarjoiluista. Kaikki leivonnaiset ja herkut ovat itse tehtyjä.

Itämäen talo on yksi harvoista hyvin säilyneistä pohjalaistaloista Suomessa. Vielä harvinaisempaa on, että sen ovet ovat avoinna kaikille.

– Haluamme tarjota aidon eteläpohjalaisen ympäristön vierailijoille. Ihmiset varmasti hakevat tällaisia kokemuksia, Mäkinen pohtii.

Itämäen talon pihassa olevassa museoaitassa on esillä talolta ja pihapiiristä löytyneitä vanhoja esineitä.
Museoaitan seinällä on muun muassa vanhoja hevosenkenkiä, kahvipannuja, pihtejä ja koreja.

Yhteen pihan aitoista Mäkinen ja Poikola ovat keränneet vanhoja esineitä, joita he ovat löytäneet talon ullakolta ja aitoista. Museoaitasta löytyy muun muassa keritsimiä, itse veistettyjä lusikoita ja vanhoja elintarvikepurkkeja.

– Kaikkien esineiden käyttötarkoitusta emme edes tiedä. Ajattelimme, että harmi, jos tavarat jäävät vain lojumaan ullakolle, kun ne ovat kuitenkin mielenkiintoisia. Päätimme sitten tehdä tästä museoaitan ja laittaa ne esille, Poikola kertoo.

Museoaitassa on esillä vanhoja elintarvikepurkkeja.

Itämäen talolla viihtyy myös perheen pienimmät. Yksi aitoista on muuntautunut lasten leikkikahvilaksi, jossa vierähtää leikkiessä helposti monta tuntia.

Itämäen talo
Yhteen pihan aitoista on tehty leikkikahvila lapsille.

Itämäen kesäkahvila aukeaa 2. heinäkuuta ja on auki arkisin sekä lauantaisin klo 12–18 heinäkuun loppuun asti. Kevätkuukausina Itämäen talolla järjestetään juhlia, kuten rippi- ja ylioppilasjuhlia, muistotilaisuuksia ja syntymäpäiviä. Mäkinen kertoo, että yhdet häätkin talolla on saatu järjestää.

Keltaisen keinutuolin taidetta

Herkuttelun ja historian tunnelmoinnin lisäksi Itämäen talolla pääsee ihailemaan taidetta. Yhteen huoneista on tehty taidepuoti, jossa on esillä Virpi Mäkisen taidetta. Mäkinen on tehnyt maalauksia yrittäjänä kymmenen vuotta.

Virpi Mäkisen yrityksen nimi on tullut keinutuolista, jossa hänellä oli ennen tapana istua maalatessaan.
Mäkinen kertoo, että häneltä voi mennä yhden maalauksen tekemiseen muutama päivä tai useampi viikko. Mäkisellä on samaan aikaan monta maalausta kesken, ja niitä jatketaan aina fiiliksen mukaan.

Taideyrityksen nimi on Keltainen keinutuoli, jonka Pihla keksi äidilleen. Mäkinen tapasi maalata pieniä tauluja keltaisessa keinutuolissa. Siitä yritys sai nimensä.

Taidepuodissa on myynnissä paitsi Mäkisen taidetta, myös muun muassa Pihlan tekemiä grafiikkakortteja ja perheen Louna-tyttären tekemiä koruja.

Taidepuodissa on muun muassa hauska ”Kesälista”-kortti, josta voi saada inspiraatiota kesän aktiviteetteihin.

Äitiä ja tyttäriä yhdistää luovuus, jonka Itämäen talolla saa päästää valloilleen. Uusia ideoita Itämäen talon toimintaan ja pihapiiriin syntyy tämän tästä ja ne myös toteutetaan.

– Minä ja Pihla maalaamme ja Viena tekee taidettaan leivoksilla. Kaikista parasta tässä on se, kun saa vapaasti keksiä ja luoda kaikkea uutta.

Voit olla hetken kuka tahansa

Äidin ja tyttärien aloittaessa kahvilatoimintaa täytyi Itämäen talolle hankkia kahvikuppeja. Astiastoon ei haluttu satsata älyttömästi rahaa, joten kuppeja lähdettiin etsimään kirpputoreilta.

Nimimukeja alkoi löytyä sieltä täältä ja pian oli astiasto kasassa. Mukien joukosta voi yrittää löytää oman nimensä tai kokeilla vaihtelun vuoksi jotain ihan toista nimeä. ”Voit olla hetken kuka tahansa”, niin kuin mukien vieressä olevassa lapussakin lukee.

– Monet miettivät kuppien edessä, mikä tai kuka haluavat olla. Anna-Liisa ja Kalervo menevät aina ensimmäisenä, Mäkinen kertoo naurahtaen.

Tervetuloa Farmari-vierailijat

Itämäen talo on yksi Farmarin tämän vuoden vierailukohteista. Se tarjoaa vierailijoille mahdollisuuden tutustua aitoon eteläpohjalaiseen tunnelmaan ja perinteiseen puna-valko-keltaiseen pohjalaistaloon, jossa on pitkä rivi ikkunoita kylälle päin.

Lauantaina 6.7. päivän kääntyessä iltaan vierailijat pääsevät kokemaan pohjalaista kesäyön tunnelmaa, kun Itämäen talon ovet ovat avoinna aamu kymmenestä puoleen yöhön asti yökahvilan merkeissä.

Kesällä Itämäen talon pihapiiri saa asukkaikseen kääpiövuohia ja kanoja. Talolla pääsee tietenkin nauttimaan myös itsetehdyistä leivonnaisista ja muista herkuista.

Farmarissa vierailuaika torstaina 4.7. ja perjantaina 5.7. klo 10–18 ja lauantaina 6.7. klo 10–00.

Katso kuvakarusellin kuvat!

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.6/5 - (51 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset