Article image
Suomalainen yhteiskunta on pysyvästi muuttumassa tieto- yhteiskunnaksi, jossa sähköinen asiointi, etätyöskentely, etäopiskelu, liiketoiminta ovat kaikkien kansalaisten perusoikeuksia. Osa peruspalveluista siirtyy verkkoon, haluttiinpa sitä tai ei, toteavat, Leader Kuudestaan Paula Erkkilä, Leader Liiverin Sinikka Koivumäki, Leader Suupohjan Hanna-Leena Pihlajaniemi sekä Leader Aisaparin Mervi Niemi-Huhdanpää.
Kaupallinen yhteistyö

14.06.2024
Työelämä ja yrittäjyys

Digiajalta ei voi piiloutua

Teksti: Harri Puhakainen
Kuvat: Jenna Koivisto

Etelä-Pohjanmaalla toimivat Leader-ryhmät vievät yhdessä harvaan asuttujen alueiden tietoverkkoyhteyksiä eteenpäin.

Luku oli synkkä, suorastaan inhottava. Se oli vähän kuin olisi vanhassa ajassa, kehityksestä jäljessä.

– Vuoden 2019 lopussa Etelä-Pohjanmaalla valokuituverkon piirissä oli vain 41 % alueen talouksista, kun koko Suomen osalta luku oli 64 %, Leader Liiverin toiminnanjohtaja Sinikka Koivumäki kertoo.

leader-ryhmät

Leader-ryhmät lähtivät yhdessä parantamaan tilannetta Vauhtia valokuituun -hankkeen avulla. Leader Liiveri aktivoi asukkaita alueellaan: Seinäjoki, Ilmajoki ja Jalasjärvi sekä Leader Suupohjan alueella: Kauhajoki, Kurikka pl. Jalasjärvi, Teuva, Karijoki ja Isojoki. Leader Aisapari tiedotti valokuidun mahdollisuuksista alueellaan Lapua, Kauhava, Alajärvi, Vimpeli, Lappajärvi ja Evijärvi sekä Leader Kuudestaan alueellaan Alavus, Kuortane, Soini ja Ähtäri.

– Olemme järjestäneet noin 100 infotilaisuutta, joissa on ollut reilut 1 500 osallistujaa. Valokuidun tarvekyselyjä teimme 50 kpl ja niissä kartoitettiin reilut 2 700 valokuidusta kiinnostunutta, Leader Kuudestaan toiminnanjohtaja Paula Erkkilä laskeskelee.

Avustuksia voi hakea

Laajakaistainvestointeihin voi hakea rahoitusta maaseuturahastosta ja hakemukset osoitetaan ELY-keskukselle. Tukea voivat saada yksityis- ja julkisoikeudelliset yhteisöt, esimerkiksi kylä- tai muut yhdistykset, kunnat, osuuskunnat ja paikallisoperaattorit.

– Maaseuturahoituksen tuella on toteutettu valokuituverkkoja muun muassa Ilmajoen, Kauhajoen, Kurikan, Lapuan ja Kauhavan kylissä, Leader Suupohjan toiminnanjohtaja Hanna-Leena Pihlajaniemi iloitsee.

Hankerahoituksia on saatavilla ja useassa kohteessa verkon rakentaminen on kesken tai alkamassa.

– Etätyö on mahdollistanut sen, että yhä useampi loma-asukas tarvitsee myös varman verkkoyhteyden, Pihlajaniemi sanoo.

Useat eri operaattorit ovat rakentaneet markkinalähtöisesti verkkoa etenkin paikkakuntien keskustaajamien alueelle. Kiinteän verkon myötä kiinteistöjen arvot säilyvät paremmin omistajanvaihdostilanteissa.

Yhä useampi loma-asukas tarvitsee myös varman verkkoyhteyden.

Etelä-Pohjanmaa on kirinyt viidessä vuodessa muun Suomen etumatkan lähes umpeen.

– Traficomin selvityksen mukaan vähintään yhden gigan kiinteä nettiyhteys oli saatavilla 71 prosentille suomalaisista kotitalouksista syyskuun 2023 lopussa. Etelä-Pohjanmaalla vastaava luku oli 67 %. Saatavuuden suhteellinen kasvu vuodesta 2019 vuoteen 2023 on ollut lähes kolminkertainen verrattuna kasvuun koko Suomessa, Leader Aisaparin toiminnanjohtaja Mervi Niemi-Huhdanpää myhäilee koko Etelä-Pohjanmaan hankkeiden työn tuloksia.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4/5 - (2 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
aisapari etelä-pohjanmaa hanke laajakaista tietoverkko

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset