Article image
Kouluttaja Minna Paukku tutustumassa maatilayrittäjä Anssi Rintamäen arkeen.
Kaupallinen yhteistyö

30.09.2021
Työelämä ja yrittäjyys

DigiTaituri – maatilan talous tutuksi digin siivellä

Teksti: Tarja Ranto
Kuvat: Suomen Yrittäjäopisto

Suomen Yrittäjäopisto tarjoaa lyhytkestoisia talouskoulutuksia maatilan elinkaaren eri vaiheisiin. Tänä syksynä alkavissa DigiTaituri -webinaareissa on tavoitteena tukea Aisaparin alueen maatilayrittäjien talousosaamista sekä samalla tietoteknisiä taitoja ja digitaalisia ratkaisuja. Hankekoulutus hoidetaan pääsääntöisesti etävälineiden avulla.

DigiTaituri-hankkeen myötä maatilayrittäjät saavat talouden hallintaan apua ja sisältöä, mutta samalla tulevat oppineeksi “puolivahingossa” tietoteknisiä taitoja. Tällainen piilo-oppiminen antaa yrittäjille lisää varmuutta ja hallinnan tunnetta digitalisaatiolaitteiden kehittyessä sekä uskallusta käyttää yhä enemmän tämänkaltaisia laitteita ja ohjelmistoja.

Webinaareja on yhteensä yhdeksän, yhden webinaarin kesto on noin kaksi tuntia. Myös käytännön esimerkkitapauksien avulla laskelmat ja tunnusluvut sekä talous ja tietotekniikka on helppo sisäistää”, kertoo koulutuspäällikkö Päivi Mäkinen.

Digitaidoilla huolettomampi arki

Kauhavalainen Anssi Rintamäki on toiminut maa- ja metsätalousyrittäjänä 35 vuotta, joista viimeiset 15 vuotta päätoimisena:

– Olen osallistunut Yrittäjäopiston koulutuksiin jo useita vuosia ja saanut niistä hyvää tukea omiin taloustaitoihini. Maatilan pyörittäminen ei ole pelkkää koneiden käyttöä tai maiden viljelyä, vaan on osattava johtaa myös työpöydän ääressä. Yrittäjän on ymmärrettävä talouden tunnusluvut ja niihin liittyvät perusasiat. Vaikka hallitsisikin itse kirjanpidon, saa kyllä vastauksen kysymykseen ”kuinka kävi”, mutta se ei anna vastausta siihen ”mitä pitäisi tehdä”. Jos maatilalle suunnitellaan investointia, pitää itsekin osata laskea ja sisäistää, miten iso investointi voidaan tehdä niin, ettei ajeta karille. Tämä oli oma motivaationi aikoinaan ensimmäiseen Yrittäjäopiston koulutukseen osallistuessani: miten isoja investointeja tila kestää ja missä vaiheessa ne kannattaa toteuttaa.

Yrittäjän on ymmärrettävä talouden tunnusluvut ja niihin liittyvät perusasiat, kauhavalainen Anssi Rintamäki toteaa.

Verkostoitumalla tukea ja vinkkejä muilta

– Kun lähtee koulutukseen, pääsee verkostoitumaan alueen muiden maatilayrittäjien kanssa. Kun ollaan tuttuja keskenään, on helpompi antaa tukea ja vinkkejä myös kaverille. Ongelmat ovat kuitenkin hyvin samanlaisia, kun puhutaan rahasta. Sama porukka voi antaa vinkkejä Yrittäjäopistolle siitä, millaisia koulutuksia maatiloilla tarvitaan jatkossa. Vuoropuhelu toimii siis puolin ja toisin. Myös tässä DigiTaituri-hankkeessa kasattiin alueen maatilayrittäjäkonkareita yhteen ja pohdittiin porukalla, minkä sisältöistä koulutusta tarvitaan, jatkaa Rintamäki.

Mihin maatilayrittäjä tarvitsee digitaitoja?

– Maatilaa voi yksinkertaisimmillaan pyörittää siten, että vie tilitoimistoon pussillisen kuitteja ja odottaa, käykö hyvin vai huonosti – mikä on lopputulos ja mitä jää viivan alle. Mutta pitää olla myös oma näkemys ja tietämys siitä, missä mennään toimintavuoden eri aikoina.

Paras apu koulutuksista on tullut siinä, että ne ovat tuoneet peruskonkretiaa lähelle. Esimerkiksi mikä on lainojen suhde käyttökatteeseen tai mikä ylipäätään on järkevä velkamäärän taso. Oppii myös ymmärtämään niinkin yksinkertaisen asian, että tulojen on oltava isommat kuin kaikki yhteenlasketut menot, sillä loppukädessähän kaikki toiminta perustuu juuri siihen. Rohkaisenkin kollegoja hakeutumaan koulutukseen. Aikaa tähän ei paljon vaadita, mutta siitä saa aivan merkittäviä apuja omien talousasioiden selvittelyyn, toteaa Rintamäki.

DigiTaituri-koulutus on Suomen Yrittäjäopiston tarjoama matalan kynnyksen talouskoulutus.

Digitaituri-hankkeen IT-kouluttaja Minna Paukku vertaa koulutusta askelmiin:

– Koulutuksessa mennään askel kerrallaan ja lähtö on hyvin matalalta kynnykseltä. Webinaarit ovat luentotyyppistä teoriaa, jonka jälkeen tulee DigiTaituri jeesaa -osio. Jeesaa-osiossa käydään läpi sitä, miten itse rakennat asiat omalla kohdallasi sekä otetaan taulukkolaskenta haltuun: opetetaan käytännön läheisesti asioita muun muassa taloudesta, rahoituksesta ja investoinneista.

Koulutukseen kannattaa ehdottomasti lähteä. Mikäli tietotekniikka ei ole vahvinta osaamista, siihen annamme apuja. Koulutus on osallistujille maksuton, sillä sen rahoitus pohjautuu Leader Aisapari -hankkeeseen, kertoo Paukku.

DigiTaiturin webinaarien aiheet ovat:

  • Maatilan datasta tehot irti
  • Tuotannon ja talouden tehostaminen
  • Tuloksenteon elementit
  • Lue lisää: www.digitaituri.fi

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset