Nelisen viikkoa se otti
Seinäjokelainen Laura Hirvivuori oli jo koonnut 5 000 – 9 000 palan palapelejä, kunnes 24 000 palaa alkoi polttaa mielessä. Jättikokoinen palapeli löytyi paikallisesta Sopurahasta.
Tällä hetkellä maailman suurimmassa palapelissä on 60 000 palaa. Se ilmestyi vuoden 2022 loppupuolella. Niihin aikoihin, kun Laura Hirvivuori osti oman, 24 000 palan palapelinsä kymmenkunta vuotta sitten, se kantoi maailman toiseksi suurimman palapelin titteliä.
– Kokosin sen silloin heti. Nyt, yhtenä tylsänä perjantai-iltana kävin varastossa ja näin palapelin. Päätin koota sen toisen kerran, Hirvivuori sanoo.
Alkuperäisessä paketissa palat olivat lohkoittain neljässä eri pussissa. Ensimmäistä kertaa palapeliä purkaessaan Hirvivuori laittoi palat viiteentoista eri pussiin, edelleen lohkoittain. Siitä oli hyvä aloittaa uudelleen.
Lue myös
Lapsetkin tohkeissaan
Aikaa tämänkertaiseen kokoamiseen kului nelisen viikkoa.
– Ja olen sentään tehnyt muutakin, viikonloppu- ja hiihtolomareissuista alkaen, Hirvivuori naurahtaa.
Pääasiassa Hirvivuori viihtyi palapelin äärellä silloin, kun 8- ja 10-vuotiaat lapset olivat menneet nukkumaan.
– Yksin kootessa aika oli täysin minun omaa aikaani, minun ja palapelin välistä, Hirvivuori toteaa.
Jossain vaiheessa lapset kokosivat omia 500 palan palapelejään yhtä aikaa äidin urakoimisen kanssa. Mielenkiintoa äidin palapeli-innostukseen heillä on riittänyt muutenkin.
– Lasten kaverit ovat käyneet katsomassa kokoamisen edistymistä, ja valmistumisen jälkeen kaikki ovat olleet tohkeissaan, Hirvivuori sanoo.
Vain yksi vahinko kokoamisen aikana tapahtui. Nuoren herran hyppy palapelin yli ei kantanutkaan aivan oletettuun määränpäähän asti.
– Tuolloin noin 4 000:sta kootusta palasta kolmasosa piti koota uudelleen.
Palapelissä olikin 24 001 palaa
Varsinaista vaikeinta kohtaa Laura Hirvivuoren on 24 000 palan palapelissä hankala nimetä. Suurimpia haasteita tuotti vedenalainen kaupunki.
– Siinä kohtaa palat näyttivät kaikista eniten samanlaisilta. Sitä piti rakentaa puhtaasti palojen muotojen perusteella.
Mukavimpia koottavia kohtia Hirvivuoren on jo helpompi nimetä.
– Kuumailmapallot, eläimet ja avaruus olivat hauskimmat.
Ensimmäisellä kokoamiskerralla Hirvivuori oli jo saanut palapelin koottua, kun yksi pala odotti vielä paikkaansa. Hän meni koko työn huolellisesti läpi, mutta tyhjiä kohtia ei palapelistä löytynyt. Hän osaa vieläkin näyttää sen palan korallista, mitä paketissa oli tuplasti.
– Toivottavasti keneltäkään ei puutu palapelistä yhtä palaa, Hirvivuori naurahtaa.
Siihenkin espanjalainen palapelin valmistaja on tosin osannut varautua. Koordinaateilla voi tilata uusia kadonneiden tai vaurioituneiden palojen tilalle.
Palapeli löytyi oman kaupungin valikoimista
Kaikissa 24 000 palan palapeleissä oli kymmenkunta vuotta sitten yksi ja sama kuva. Laura Hirvivuori mietti netistä bongaamansa palapelin ostoa, kunnes samainen palapeli osui hänen silmiinsä Seinäjoen Sopurahassa. Vielä senkin jälkeen tuota noin 200 euron arvoista hankintaa piti jonkin aikaa miettiä.
– Uskalsin harkita, sillä ajattelin, että se ei ehkä ole kaikista nopeimmin myyvä artikkeli, Hirvivuori nauraa.
Koronan aikana, kun palapelit myytiin paljolti loppuun, Hirvivuori ehti selvitellä 51 000 palan palapelin hankintaa.
– Yksi sellainen olisi ollut saatavilla Australiasta. Sen hinnaksi rahteineen olisi tullut noin 1 000 euroa, hän laskee.
Sittemmin palapelien saatavuus on parantunut, ja tuo tämän hetken suurin, 60 000 palan palapeli, on alkanut kutkuttaa Hirvivuorenkin ajatuksissa.
– En kyllä tiedä mihin kokoaisin sen 2,4 metriä korkean ja 8,8 metriä leveän palapelin.
Palaute mielenkiintoista
Palapelin kokoamisen Laura Hirvivuori aloittaa kääntämällä kaikki palat oikein päin. Sen jälkeen hän jaottelee palat omiin ryhmiinsä aihepiirien, värien ja palojen mallien perusteella.
– Silmä harjaantuu tosi nopeasti huomaamaan mikä sinisen sävy sopii mihinkin kohtaan.
Hän sanoo järjestelmällisen ja tarkan esityön helpottavan kokoamista.
Hirvivuori suosittelee palapelien kokoamista kaikille. Hän vakuuttaa sen olevan hyvää aivojumppaa kenelle tahansa.
– Kun tässä hektisessä elämässä kaikki on lyhytkestoista ja nopeaa, ja pitkäaikainen keskittyminen on vähissä, on terapeuttista pysähtyä ja keskittyä yhteen asiaan. Palapelin kokoamisessa ajatukset juoksevat silti koko ajan. Se antaa aikaa ajatella omia juttuja, Hirvivuori analysoi.
Toista kertaa palapeliä kootessaan Hirvivuori julkaisi somessa päivityksiä ja sai mielenkiintoista palautetta.
– Yksi totesi, että harrastukseni kertoo lopulta enemmän omista lapsistani kuin minusta itsestäni, sillä valtava palapeli sai olla rauhassa keskellä taloa, hän nauraa.