Patruunatehdas-näytelmä tarjoaa tilaisuuden muistella
Seinäjoen kaupunginteatterissa ensi-iltansa 10. syyskuuta saava Patruunatehdas-näytelmä johdattaa Suomen rauhanajan tuhoisimman onnettomuuden raunioille.
Seinäjoen kaupunginteatterin suurelle näyttämölle on tuotu lavastuksen keskeinen osa: koko lavan leveydeltä raunioita. Ne kuvaavat 13. huhtikuuta 1976 Lapuan patruunatehtaan lataamossa tapahtuneen räjähdyksen jäänteitä.
Onnettomuustutkijaa näyttelevä Mia Vuorela ja tapahtumien aikaista puolustusministeriä näyttelevä Jussi Jätinvuori kohtaavat lohduttoman näyn keskellä. ”Meidän pitäisi pitää hiljainen hetki,” toteaa toinen.
Ohjaaja Panu Raipian mukaan Seinäjoen kaupunginteatteri tekee ei vain maakunnallisesti vaan myös valtakunnallisesti merkittävän kulttuuriteon tuodessaan tapahtuneen näyttämölle.
Tämä on hyvin tärkeä näytelmä ja se piti tehdä nyt. Selvästikin Patruunatehtaan tehtävä on lupa muisteluun.
Panu Raipia
– Tämä on hyvin tärkeä näytelmä ja se piti tehdä nyt. Selvästikin Patruunatehtaan tehtävä on lupa muisteluun. Olemme näytelmän yleisötilaisuuksissa havainneet patoutunutta tarvetta saada käydä läpi näitä liki 47 vuoden takaisia tapahtumia. On aika muistella ja siirtää muistoja nuoremmille polville. Juurensa pitää tuntea.
Ohjaaja lupaa näytelmän olevan kokonaisvaltainen elämys.
– Emme kerro pelkästään onnettomuudesta vaan ennen kaikkea ihmisistä, aikalaisista, jotka kokivat sen. Kuinka on menty eteenpäin ja päädytty siihen, missä nyt ollaan.
Näyttämöllä traagista tapahtumaa katsotaan pienen ydinperheen kulmasta.
– Tarinan perhettä kohtaa suru. Poikkeuksellista on, että perheen kohtaloksi koituu tuhoisa onnettomuus. Poikkeuksellista on sekin, miten laajalti onnettomuus koskettaa. Ennen kaikkea Patruunatehdas kertoo rakkaudesta.
Näytelmän valmistusvaiheessa työryhmä on vieraillut yhdessä ja erikseen Vanhan Paukun kulttuurikeskuksessa, entisen patruunatehtaan sijoilla. Kaikki saatavilla oleva materiaali on katsottu ja käyty läpi.
– Erityisen merkittävää oli, kun tapahtumien aikainen työtekijä vieraili harjoituksissamme kertomassa työnteosta ja arjesta tehtaalla ennen ja jälkeen räjähdyksen.
Tekijät ovat saaneet aiheesta lukuisia yhteydenottoja siitä lähtien kun näytelmä vuosi sitten julkistettiin.
– Tämä maa on tosi pieni. Jokaisella on jonkinlainen kontakti Lapuan onnettomuuteen, joko läheltä tai vierestä seurattuna.
Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.Käsikirjoituksen loppukohtauksen parenteesissa oli maininta arvista erään hahmon kasvoilla.
– Yhdessä työryhmänä teimme kuitenkin päätöksen, että tämän näytelmän arvet ovat sielussa. Siten hahmot edustavat kaikkia niitä aikalaisia, joita asia koskettaa. Emme näytä ulkoisen kautta, miten kävi jollekin, kun niin monen elämä nyrjähti.
Patruunatehdas-näytelmän on käsikirjoittanut Anne Koski-Wood. Näytelmän rooleissa nähdään Annika Junno, Mari Pöytälaakso, Jani Johansson, Marjut Sariola, Esa Ahonen, Jukka Puronlahti, Jussi Jätinvuori, Mia Vuorela, Heikki Vainionpää, Sanni Lehto, Helena Puska sekä Venla Niemistö ja Kerttuli Kivimäki.
Näytelmän on lavastanut Teemu Loikas ja puvut suunnitellut Elina Vättö. Valosuunnittelu on Hannu Raja-ahon, videosuunnittelu Matti Pekkasen, äänisuunnittelu ja sävellys Sami Lustin ja kampaus- ja maskeeraussuunnittelu Johanna Uusitontin.
Patruunatehdas saa ensi-iltansa 10.9.2022 Alvar-näyttämöllä. Esitykset jatkuvat huhtikuulle 2023.