Article image
Patruunatehtaan räjähdys huhtikuussa 1976 muutti lukuisten lapualaisten elämän. Millaisia muistoja sinulla on onnettomuudesta? Vastaa kyselyymme jutun lopussa. Kuva: Työväen arkisto.
16.08.2022
Tapahtumat ja matkailu

Patruunatehtaan räjähdyksestä kertova näytelmä ensi-iltaan syyskuussa

Patruunatehtaan räjähdys huhtikuussa 1976 muutti lukuisten lapualaisten elämän. Se jätti jälkensä myös suomalaisten kollektiiviseen muistiin. Nyt tapahtumista on valmisteltu näytelmä Seinäjoen kaupunginteatteriin.

Seinäjoen kaupunginteatterin tuleva taiteellinen johtaja Pauliina Salonius ei ollut uskoa silmiään luettuaan saamansa sähköpostiviestin myöhään illalla tammikuussa 2020. Lontoossa asuva pohjalaislähtöinen käsikirjoittaja Anne Koski-Wood ehdotti teatterille uutta näytelmää, jonka aiheena olisi Lapuan patruunatehdas.

Aiemmin samaisena päivänä Salonius oli ollut Lapualla katsastamassa pohjalaistaloa mahdolliseksi tulevaksi kodiksi perheelleen ja päätynyt vierailemaan patruunatehtaan museossa.

– Tuhon mittakaava järkytti ja ihmisten tarinat koskettivat. Hämmästyin, ettei koko kansaa vavisuttaneesta tragediasta oltu koskaan tehty näytelmää, Salonius muistelee.

Ja sitten, samana iltana Koski-Wood kirjoitti viestissään: ”…on aika tehdä Patruunasta näytelmä.” Sillä hetkellä Salonius tiesi, mikä tulisi olemaan hänen johtajakautensa ensimmäisiä avauksia.

Lapuan patruunatehdas näytelmä Panu Raipia ja Anne Koski-Wood
Näytelmän ohjaaja Panu Raipia ja käsikirjoittaja Anne Koski-Wood uskovat ajan olevan valmis aiheen käsittelylle. Tapahtumista tulee ensi-illan koittaessa kuluneeksi yli 46 vuotta.

Teatterin tehtävä kuvata omaakin seutua

Patruunatehtaalla tapahtunut räjähdys on Suomen rauhanajan kohtalokkaimpia onnettomuuksia. 40 ihmistä sai surmansa ja useita kymmeniä loukkaantui. Lapuan patruunatehdas on ollut merkittävä työllistäjä Etelä-Pohjanmaalla ja sen tapahtumat ovat vaikuttaneet koko seudun identiteettiin.

Samalla, kun kuvaa tragediaa, uusi näytelmä henkii pohjalaisittain uskoa elämään ja puhuttelee nykyihmistä: vasta ymmärtämällä oman tarinansa ihminen voi löytää oman paikkansa historiassa. 

– Teatterin tärkeä tehtävä on kuvata myös oman alueen ihmisiä, elämää ja kulttuuria sekä kertoa paikallisista historiallisista tapahtumista, etteivät ne unohtuisi, Salonius muistuttaa.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Teatterin keinoin ymmärrystä ja lohtua

Patruunatehdas-näytelmää on työstetty puolitoista vuotta ja se saa kantaesityksensä Seinäjoen kaupunginteatterissa 10.9. Näytelmä käsittelee kohtalokkaita tapahtumia ennen räjähdystä ja sen jälkeen, vuodesta 1973 aina nykyhetkeen saakka.

Kirjoittaessaan Koski-Wood on tutustunut saatavilla olleeseen aineistoon laajalti, muun muassa tutkijalautakunnan tapaturmaraporttiin vuodelta 1978, valtakunnallisiin ja alueellisiin lehtiartikkeleihin sekä haastatellut eri henkilöitä.  

– Käsikirjoitus perustuu tosiasioihin. Tarinan hahmot sen sijaan ovat fiktiivisiä. He ovat läpileikkaus tragedian läpikäyneistä ihmisistä, Koski-Wood kertoo.

Näytelmän ohjaa Panu Raipia. Tekijäkaarti uskoo ajan olevan valmis aiheen käsittelylle, tapahtumista tulee ensi-illan koittaessa kuluneeksi yli 46 vuotta.

– Teatteri voi omine keinoineen tuoda ymmärrystä, lohtua ja samalla auttaa näkemään asioiden eri puolia, Salonius sanoo.

Missä sinä olit, kun patruunatehdas räjähti?

Pointin lukijana sinulla on nyt mahdollisuus päästä ensi-iltaviikon pääharjoitusten koeyleisöksi. Jaa kanssamme oma, perheesi tai sukusi muisto patruunatehtaan räjähdyksestä. Arvomme kaikkien muistonsa jättäneiden kesken yhteensä 60 koeyleisöpaikkaa, 30 kummallekin koeyleisö-illalle. 

Patruunatehdas-näytelmä tulee ensi-iltaan Seinäjoen kaupunginteatterissa 10.9. ja koeyleisö-illat järjestetään 7.9. kello 19 ja 8.9. kello 19.

Kysely on suljettu, lämmin kiitos kaikille vastaajille. Arvoimme vastaajien kesken liput koeyleisöiltoihin, onnea voittajille!

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.6/5 - (25 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset