Article image
Suomen Siirtolaismuseon Maailman Raitilla Peräseinäjoella pääsee tutustumaan Suomen siirtolaishistoriaan. Kuva: Liina Hautanen.
10.07.2020
Tapahtumat ja matkailu

Pieni historiakierros pohjalaisittain

Kesä on mitä mainiointa aikaa tutustua kotiseutuhistoriaan. Kokosimme tähän muutamia tärppejä, poimi kiinnostavimmat tai käy vaikka kaikissa!

Suomen Jääkärimuseo

Suomen Jääkärimuseo on Suomen ainoa jääkäriliikkeeseen ja siten keskeisesti Suomen itsenäistymisen historian tapahtumiin keskittyvä museo. Museossa tutustutaan jääkäriliikkeen historiaan valokuvien, haastattelujen ja videoiden avulla. Kaikki 1897 jääkäriä ovat läsnä, mutta tarkemmin tutustutaan muutamiin kymmeniin nuoriin miehiin, heidän ajatuksiinsa ja kohtaloihinsa. Museossa pääsee myös kuuntelemaan jääkärihaastatteluita, joissa vanhat herrat muistelevat omia, jännittäviäkin nuoruusaikojaan. Museon kokoelmissa on alkuperäisiä jääkäripukuja, jääkäripasseja, rahoja, konekivääri ja muita aseita – sirpaleita,  kunniamerkkejä ja jääkäreiden tunnistuslaattoja – aitoa jääkäreiden esineistöä.

Osoite: Suomen Jääkärimuseo, Jääkärintie 80, Kortesjärvi

Suomen Jääkärimuseo
Suomen Jääkärimuseon perusnäyttely keskittyy jääkäriliikkeeseen. Miten ja miksi? Koska ja kuinka? Missä ja milloin? Kuva: Kauhavan kaupunki.

Suomen siirtolaisuusmuseon Maailman Raitti

Kalajärven rannalla Peräseinäjoella sijaitseva Maailman Raitti on ainutlaatuinen kokoelma eri puolilta maailmaa koottuja suomalaissiirtolaisten rakentamia ja asumia taloja. Maailman Raitti rakennuksineen, esineistöineen ja valokuvineen kertoo elävällä tavalla Suomesta maailmalle lähteneiden siirtolaisten elämästä.

Maailman Raitilta löytyy ilmajokelaislähtöisen Matti Hakalan Amerikan talo, Australiasta tuotu sokeriruokofarmin työntekijöiden talo eli keinikämppä, Siperiasta tuotu ylihärmäläisen rangaistusvangin Matti Unkurin talo ja Kanadan Saskatchewanista tuotu alahärmäläislähtöisen Knuuttilan suvun talo. Kaikki rakennukset on saatu lahjoituksina irtaimistoineen ja kalusteineen.

Osoite: Maailman Raitti, Länsirannantie 2, Kalajärvi, Peräseinäjoki

Kalajärven rannalla Peräseinäjoella sijaitsevaa Maailman Raittia hallinnoi Suomen Siirtolaisuusmuseon Tuki ry. Talojen historiasta on kerrottu myös englanniksi. Kuvat: Liina Hautanen.

Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo Seinäjoella

Päärakennuksen Isänmaan asialla -perusnäyttely kertoo kolmen vapaaehtoisen maanpuolustusjärjestön toiminnasta: jääkärien, suojeluskuntien ja Lotta Svärd -järjestön. Nähtävänä on myös Matti Laurilan – Etelä-Pohjanmaan suojeluskuntapiirin päällikön ja talon pitkäaikaisen asukkaan – työhuone ja sali, jotka ovat säilyneet lähes alkuperäisessä asussaan.

Piharakennuksessa sijaitsee pysyvä Mannerheim ja Seinäjoen Päämaja -näyttely. Mannerheim johti valkoista armeijaa vuonna 1918 päämajajunasta, joka sijaitsi helmikuun alusta maaliskuun lopulle Seinäjoen asemalla. Seinäjoki muuttui parin kuukauden ajaksi pienestä maaseutupaikkakunnasta kiireiseksi, sotilaita kuhisevaksi varuskunnaksi. Näyttely valottaa tuon ajan tapahtumia Seinäjoella ja koko maassa.

Alkuvuodesta 2020 avautunut Veteraanien perintö -näyttely koostuu yhdentoista paikallisen veteraanijärjestön itse tuottamista sisällöistä.

Suojeluskuntatalo, kotini -näyttely Suojeluskunta- ja lottamuseossa 2.3.2022–31.1.2024

Suojeluskunta- ja lottamuseossa Seinäjoen keskustassa esillä olevassa näyttelyssä esitellään Alvar Aallon suunnitteleman suojeluskuntatalon yläkerrassa sijainnutta asuntoa ja sen asukkaita, Lauriloiden perhettä. Etelä-Pohjanmaan suojeluskunnan piiripäällikkö Matti Laurila, vaimo Eeva ja heidän kaksi poikaansa sekä kotiapulainen Martta Heikkilä pääsivät muuttamaan upouuteen suojeluskuntataloon heti sen valmistuttua, jouluksi 1925. Matti ja Eeva Laurila asuivat suojeluskuntatalossa kuolemaansa saakka.

Vuonna 1988 kolme huonetta Lauriloiden asunnosta avattiin yleisölle ja vuonna 1990 koko suojeluskuntatalo avattiin museona. Oli Matti Laurilan toive, että suojeluskuntatalo saataisiin museoksi hänen kuolemansa jälkeen.

suojeluskunta- ja lottamuseo Seinäjoki

Suojeluskuntatalo, kotini –näyttely johdattaa vieraansa 1920 –luvulta, siitä ajasta, kun Laurilat muuttivat suojeluskuntataloon, aina 1980-luvulle saakka, jolloin heidän matkansa talossa päättyi. Näyttelyn valokuvat ovat peräisin Matti ja Eeva Laurilan kokoelmista.

Osoite: Suojeluskunta- ja lottamuseo, Kauppakatu 17, Seinäjoki

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Etelä-Pohjanmaan museo Seinäjoella

Etelä-Pohjanmaan museo sijaitsee puistomaisella Östermyran eli Törnävän kartanon alueella, jossa on mukava kuljeskella kauniina kesäpäivinä. Mihinä me ollahan? -perusnäyttely valottaa Etelä-Pohjanmaan ja Seinäjoen historiaa laajemminkin. Ulkomuseoalueelle on koottu 1600–1800-luvun talonpoikaisrakennuksia eri puolilta maakuntaa, mm. Liinamaan kaksfooninkinen tuparati ja komea tuulimylly.

Osoite: Etelä-Pohjanmaan museo, Törnäväntie 23, Seinäjoki

Lähde: Visit Lakeus ja museoiden omat sivut.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.5/5 - (11 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
historia lähimatkailu matkailu museo

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset