Pohjois-Suomen Sähkö – sata vuotta sähköllä
Pohjois-Suomen Sähkö Oy täyttää 21. elokuuta sata vuotta. Vaikka maailma on tässä ajassa ehtinyt muuttua valtavasti, yrityksen perustoiminnot ovat säilyneet samanlaisina.
–Ei niin pientä työmaata, joka ei kiinnostaisi, mutta ei myöskään niin suurta, joka pelottaisi, sanoo Pohjois-Suomen Sähkö Oy:n toimitusjohtaja Juha Lounatvuori.
Vuosisadan aikana asennuskeikkoja on kertynyt Lounatvuoren arvion mukaan tuhansia, jopa kymmeniä tuhansia.
–Ne vaihtelevat paristokäyttöisen ovikellon asentamisesta esimerkiksi Hotelli Alman sähkötöihin. Tällä hetkellä käynnissä oleva Sofiantornin rakentaminen on myös melko huima projekti: 11-kerroksinen kerrostalo, jossa viereisessä talossa on myös kuusi elokuvateatterisalia sekä parkkihalli.
Yrityksen toiminta-aluetta on pääasiassa Etelä-Pohjanmaa, mutta keikkoja on tehty toisinaan kauemmaskin.
–Muutamia projekteja on tehty muun muassa entisen Neuvostoliiton alueella, kuten esimerkiksi Ingušian kadettikoulun sähkötyöt.
Myynti, huolto ja asennus
Alusta asti Pohjois-Suomen Sähkön toiminta on jakaantunut kolmeen päähaaraan: myyntiin, huoltoon ja asennuksiin.
–Nämä perustoiminnot ovat säilyneet näihin päiviin saakka, Lounatvuori toteaa.
Myymälästä on saatavilla kaikki perinteiset sähkötarvikkeet, kuten valaisimet, antennit sekä hälytys- ja valvontajärjestelmät, puhumattakaan automaatio- ja elektroniikkakomponenteista.
–Valaistus on aika iso osa toimintaa, ja se kattaa kaiken yksittäisten asuntojen valaisemisesta isoihin kohteisiin.
Nykyään ulos ei asenneta enää yksinäistä pihavaloa, vaan moderni piha valaistaan useasta eri kohteesta. Lounatvuori painottaa, että ulkovalaistus on myös turvallisuustekijä.
–Ilkivallan tekijät karttavat paikkoja, joissa ulkovalaistus toimii.
Sisävalaisimissa painotetaan nykyään niiden sopivuutta sisustukseen. Lounatvuori sanoo, että valoihin suhtaudutaan samalla tavalla kuin huonekaluihin. Tämä näkyy myös muissa sähkötarvikkeissa.
–Pistorasiat ja kytkimet voivat olla muutakin kuin valkoisia. Suhteellisen pienellä asialla on mahdollista saada näyttävää jälkeä.
Tuotteet kannattaa huoltaa tai korjata
Huoltopuolella korjataan niin sanotun valkoisen linjan laitteita, eli tuttavallisemmin kodinkoneita. Lounatvuori sanoo, että esimerkiksi pyykkikoneita tulee huoltoon tasaiseen tahtiin.
–Ne on tehty korjattaviksi, ja jokainen yli 300 euron kone kannattaa kyllä korjata, jos se rikkoutuu.
Yrityksessä tehdään myös vaativimpien laitteiden, kuten esimerkiksi suurtalouskodinkoneiden, huoltoa.
–Teemme myös sairaalamaailmassa huoltotöitä, ja näiden perässä menemme myös kohteisiin. 100–150 kilometrin toimintasäde on aika normaali.
Lämpimän kesän vuoksi myös ilmalämpöpumput ovat tehneet kauppansa. Asennuksia on jopa päivittäin, vähintään viikoittain. Lounatvuori toivoo, että ihmiset ymmärtäisivät myös huoltaa pumppunsa.
–Kun auto ostetaan, sitä huolletaan, jotta se ei mene rikki. Ilma- ja maalämpöpumppuihin pitäisi suhtautua samoin. Monesti kyseessä on asunnon ainoa lämpöä tuottava laite.
Edessä sähköinen tulevaisuus
Sadassa vuodessa sähköalalla on tapahtunut valtavan paljon. Sähkön kulutus ja käyttökohteet ovat muuttuneet, eikä tahti tästä tule hidastumaan. Tulevaisuudessa liikenne sähköistyy vauhdilla, mikä tarkoittaa, että autoja myös ladataan kotioloissa.
Sähköasennuksen, huollon ja myytävien tuotteiden tarve todennäköisesti vain kasvaa.
–Jos joku olisi kertonut minulle 1980-luvulla, millainen maailma on nyt, en olisi uskonut. Silloin hoidettiin yhteydenpitoa kirjeillä, joihin vastauksen saapuminen saattoi kestää 2–6 viikkoa. Nyt joku saattaa kysellä perään, jos en ole tunnin sisällä vastannut sähköpostiin, Lounatvuori summaa.
Sahoilta ja meijereiltä tupiin ja torppiin
–Sata vuotta sitten ei ihan hirveästi ollut sähköä, toteaa Pohjois-Suomen Sähkö Oy:n toimitusjohtaja Juha Lounatvuori.
Kun yritys perustettiin vuonna 1921, liikkeelle lähdettiin Etelä-Pohjanmaan mahtimiesten tuotantolaitoksista.
–Sähköt vedettiin ensin sahoille ja meijereille, mistä ne hiljalleen tihkuivat pankinjohtajien, nimismiesten ja rovastien asuntoihin. Tästä alkoi hiljalleen kehittyä pieniä verkkoja, jotka yhdistyivät.
Pohjois-Suomen Sähkö ei kuitenkaan ole tehnyt paljonkaan varsinaisia linjoja tai tuottanut sähköä. Yritys hoiti asennustyöt tehtaisiin ja taloihin, korjasi laitteet ja myi sähkötuotteita. Sama on jatkunut tähän päivään saakka.
–Painotukset näiden kolmen välillä ovat olleet hieman erilaisia eri aikoina, mutta perusajatus on säilynyt samanlaisena.
Pohjois-Suomen Sähkö juhli 50-vuotista taivaltaan Sorsanpesässä Seinäjoella vuonna 1971. Yritys oli vastannut Sorsanpesän sähkötöissä, ja Lounatvuori osallistui itsekin juhlallisuuksiin.
–Se oli minun ensimmäinen kesätyöpaikkani. Jos silloin joku olisi tullut silloin kertomaan, että 50 vuoden päästä junat ja autot kulkevat sähköllä, veikkaan, että olisi naurattanut.