Article image
Dani MeidZof (oik.) ja Iida Lilja testaavat suomalaista innovaatiota - MODUX-hoitosänkyä, joka taittuu kokoon ja mahtuu jopa tavalliseen hissiin.
Kaupallinen yhteistyö

11.02.2021
Tekniikka ja pelit

Älykoti auttaa esteetöntä asumista

Teksti: Harri Puhakainen
Kuvat: Matti Hautalahti

Suomen väestö vanhenee ja sen palveluntarve kiihtyy kovaa vauhtia.

Vamian koulutuksissa ollaan tekniikan kehityksessä mukana. VamiaEASY-älykoti on suunniteltu ja rakennettu opettajien ja opiskelijoiden yhteistyönä vastaamaan tämän päivän ja tulevaisuuden osaamisvaatimuksia.

Tarkoituksena on myös kehittää yhteistyötä eri oppilaitosten sekä alojen yritysten kanssa. ABB on yksi yhteistyökumppaneista, joka on ollut kehittämässä Vamian kanssa tätä ainutlaatuista hanketta.

Vamialla lähihoitajaopiskelijoita koulutetaan jo olemassa olevan kotien älytekniikkan ja hyvinvointiteknologian käyttöön.

– Esimerkiksi lääkeannostelurobotti otettiin meillä ensin käyttöön, jonka jälkeen me koulutimme Vaasan kaupungin kotihoidon pilotissa heidän työntekijöitänsä, Vamian pedagoginen kehittäjä ja projektityöntekijänä hankkeessa ollut Anu Ylikahri kertoo.

VamiaEASY lääkerobotti
Lääkerobotti sopii lievästi muistisairaille, jotka voivat robotin turvin selviytyä itsenäisesti pidempään ja hoitohenkilökunnalle jää enemmän aikaa asiakkaalle

Ota lääkepussi, ole hyvä. Poista pussi ja ota lääke veden kanssa.

Lääkerobotti muistuttaa lääkkeen ottamisesta, mikä voi jokaiselta vanhukselta ainakin joskus unohtua ottaa.

Älytekniikan ja hyvinvointiteknologian tarkoitus on ensisijaisesti tuoda turvallisuutta asiakkaille ja helpottaa arkea sekä mahdollistaa kotona asuminen mahdollisimman pitkään.

Yllättävän yksinkertaista

ABB:n aluemyyntipäällikkö Oskar Järnefelt uskoo, että kotiautomaatio tulee koteihin jossakin vaiheessa vakioksi.

– Kotiautomaatio on helpointa toteuttaa uusiin taloihin, mutta myös vanhoihin taloihin on saatavilla langattomia ratkaisuja. Järjestelmä mukautuu asukkaiden haluihin tarpeen mukaan. Kotiautomaation rakentamiseen tekemät lisäkustannukset ovat promillen luokkaa, ihmiset eivät vain vielä tiedä, mitä kotiautomaatio mahdollistaa.

VamiaEASY älykoti
Oskar Järnefelt, ABB, ohjaa kotia älyjääkaapin internetselaimella, joka voi lähettää myös tietoa etänä omaisille tai hoitajille esim. ruuan hankkimisen tarpeista.

Samaa sanomaa viestittää projektissa mukana ollut Vamian sähköalan opettaja Mikko Aho. Muualle ollaan valmiita satsaamaan rahaa, vaikka minkä verran, mutta kotiautomaatioon ei vielä osata varautua. Jo muutaman vuoden ajan Vamian sähköalan koulutuksessa on opetettu kotiautomaation järjestelmiä ja osaajia varmasti löytyy myös tulevaisuudessakin modernien oppimisympäristöjemme ansiosta.

Katso karusellin kuvat!

– ABB on jo pitkään tehnyt yhteistyötä eri yritysten ja oppilaitosten kanssa Suomessa. Tällainen oppimisympäristö on meille ihan uutta. VamiaEASY mahdollistaa uudenlaisen kotiautomaation kehittämisen ja testaamisen tällaiseen käyttötarkoitukseen yhdessä Vamian kanssa, ABB:n markkinointiviestintäpäällikkö Maria Haavisto toteaa.

Kotiautomaatio tuo helppoutta arkeen.

– Älykodissa asukkaan ei tarvitse miettiä tekniikkaa vaan se voi toimia huomaamatta taustalla, Järnefelt muistuttaa.

kotiautomaatio VamiaEASY
Kotiautomaatiota voi ohjata VamiaEASY:ssä painikkeilla, mobiililaitteella, kosketusnäytöistä, liiketunnistimilla, aikaohjelmilla, automaattisesti omien ehtojen mukaan, internetselaimella esim. tietokoneelta tai älyTV:stä ja jopa omalla puheella.

Tunnistimet hälyttävät

Helppo, jälkiasenteinen sensori tunnistaa, jos ihminen makaa liian pitkään lattialla.

– Olen itse hoitanut asiakkaita, jotka ovat kaatuneet vessaan, eivät ole pitäneet turvarannekkeita tai eivät ole ymmärtäneet sitä painaa. He ovat voineet odottaa jopa viikon yksin asunnossaan ennen avun saantia, Ylikahri kertoo omista kokemuksistaan vanhustyössä.

– Turvallisuus on mielestäni keskeinen osa tekniikan tuomaa apua. Se ei tarkoita, että ihminen jätettäisiin yksin. Tavoitteena on myös, että hoitajalle jää enemmän aikaa asiakkaan kohtaamiseen. Turvallisuuden lisääminen sensoreiden avulla on loppujen lopuksi hyvin yksinkertainen asia.

– Jotkut sensorit voidaan kiinnittää helposti jälkiasenteisesti, laitteisto ottaa tarvittaessa yhteyden esimerkiksi kotihoitoon tai olemassa oleva valojen liiketunnistin tekee hälytyksen ilman lisäasennuksia, Ylikahri kertoo.

Anu Ylikahri Vamia
VamiaEASY:sta löytyy myös nousuavusteinen nojatuoli ja robottikissa, joka tuo turvallisuutta esim. muistisairaille ja sopii allergisillekin, kertoo Anu Ylikahri.

Modernia opiskelua

Lähihoitajiksi aikuisopiskelijoina opiskelevat Mari Suokas, Dani Meidzof ja Iida Lilja ovat innostuneita uuden tekniikan luomista mahdollisuuksista.

– Täällä Vamiassa on aivan loistava tilanne opetella asioita ja tekniikkaa ennen kuin lähtee kentälle tekemään töitä asiakkaiden kanssa, Meidzof pohtii.

– Ja me tuttuina hoitajina voimme kertoa teknologian mahdollisuuksista asiakkaille, Suokas pohtii tulevaa työtään.

VamiaEASY:n älykoti toimii myös simulaatio-oppimisympäristönä esimerkiksi aggressiivisen asiakkaan kohtaamisen harjoittelussa. Tällöin tilanne simuloidaan näyttelijöiden avulla ja muu luokka voi katsoa viereisessä luokassa oppimistilannetta älytaululta kameroiden välityksellä.

– Tärkeää on luoda turvallinen oppimistilanne harjoitella haastavia asioita, joita hoitajat voivat kohdata työssään, Ylikahri painottaa.

VamiaEASY älykoti etäyhteys tabletin kautta

Kotiautomaatio- tekniikka osana älykotia

ABB-free@home muuttaa talon tai asunnon älykkääksi kodiksi. Järjestelmällä voi ohjata kaikkia siihen liitettyjä laitteita. Laitteet voidaan myös ajastaa ja lisäksi niistä saa ilmoitukset ja hälytykset pilvipalvelun kautta mobiililaitteellesi sijainnista riippumatta. Free@home-kodinohjausjärjestelmä soveltuu myös saneeraukseen.

VamiaEASY mahdollistaa uudenlaisen kotiautomaation kehittämisen ja testaamisen tällaiseen käyttötarkoitukseen yhdessä Vamian kanssa, ABB:n markkinointiviestintäpäällikkö Maria Haavisto (oik) toteaa.
VamiaEASY -kehittämistyötä on tehty ESR-rahoitteisen TecnoFuture-hankkeen avulla.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (3 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset