Article image
Kotiseudulleen Etelä-Pohjanmaalle perheensä kanssa palannut Niko Kultalahti iloitsee Seinäjoen yliopistokeskuksen tarjoamista monipuolisista opiskelumahdollisuuksista. Työn ohella voi suorittaa omaan tahtiin itseään kiinnostavia ja omaa osaamista lisääviä opintoja.
Kaupallinen yhteistyö

13.12.2024
Työelämä ja yrittäjyys

Asuinpaikka ei rajoita opiskelua

Teksti: Harri Puhakainen
Kuvat: Jenna Koivisto

Seinäjoen yliopistokeskuksessa on viiden yliopiston luoma laaja tarjonta osaamisen syventämiseen.

– Opiskelumahdollisuuksien laajuus yllätti minut aika lailla. En jotenkin olisi uskonut, että täällä voi opiskella näin yksityiskohtaisia alaani liittyviä asioita. Jotenkin kuvittelin, että niihin on mahdollisuus vain Helsingissä tai ehkä ulkomailla, Etelä-Pohjanmaalle perheensä kanssa palannut Niko Kultalahti iloitsee.

Kultalahti aloitti vuosi sitten marraskuussa työnsä ohella opiskelemaan Tietointensiivisen ohjelmistokehityksen syventävää kokonaisuutta.

– Tämän maksuttoman koulutuspilotin tavoitteena on kasvattaa ohjelmistoalan osaamista Etelä-Pohjanmaalla ja parantaa työvoiman saatavuutta, Tampereen yliopiston organisaatiossa Seinäjoen yliopistokeskuksessa työskentelevä asiantuntija Mikko Auranen kertoo.

Pilotti on rakennettu kyselyn perusteella, jonka yliopistokeskus teki Etelä-Pohjanmaan alueen yrityksiin.

– Sieltä nousi esiin tietynlaisia alaan liittyviä osaamisen kehittämisen tarpeita. Niiden perusteella sitten räätälöitiin Tampereen yliopiston tuottamasta ohjelmistoalan verkkopohjaisesta koulutustarjonnasta pilottipaketti, Auranen taustoittaa.

Alanvaihtajat ja alan osaajat

Pilotissa on ollut mahdollisuus opiskella yksittäisiä kursseja tai koko paketin kokonaisuus jonkin verran oman aikataulun mukaisesti työn ohella sitä suorittaen.

– Koko paketin, 20 opintopisteen, suorittamiseen on varattu aikaa noin kaksi vuotta, Auranen selventää.

Maksuttoman koulutuspilotin tavoitteena on kasvattaa ohjelmistoalan osaamista Etelä-Pohjanmaalla ja parantaa työvoiman saatavuutta.

Mikko Auranen

– Jos haluaa suorittaa alan kokonaisen tutkinnon yliopistossa, nämä opinnot saa sisällytettyä koulutuskokonaisuuteen.

Koulutuspilotin sisällöstä jokainen osallistuja poimii itselleen sopivia osioita. Pääosa opiskelijoista on ollut alan työntekijöitä, mutta ottamalla omaan opinto-ohjelmaansa peruskursseja, on koulutus mahdollinen myös alanvaihtajille. Kun opiskellaan työn ohella, on paikallinen ja henkilökohtainen opiskelun neuvonta ja ohjaus sekä lähi- ja vertaistuen kohtaaminen kasvokkain koettu tärkeäksi osaksi koulutuksen onnistumista.

– Meidän tilojamme voi luonnollisesti käyttää joko yksin opiskeluun tai ryhmätöiden tekoon, Auranen muistuttaa.

Paluu kotiseudulle

Koulutuspilotissa opiskeleva Kultalahti on malliesimerkki seutukunnan kaipaamista ihmisistä, ja toisaalta myös siitä, mikä ihmisiä vetää takaisin kotiseudulleen.

– Me muutimme vaimoni kanssa Laihialle hänen vanhempiensa lähelle kaksi ja puoli vuotta sitten juuri kun esikoisemme oli syntynyt. Olin viettänyt pääkaupunkiseudulla opiskelut ja sen jälkeen työelämässä yhteensä 13 vuotta.

Perheen muutto mahdollistui etätöiden järjestelyjen kautta. Molempien vanhempien työtehtävät tai työpaikka on fyysisesti Helsingissä, mutta siellä he käyvät harvakseltaan.

– Käyn ehkä kerran tai kaksi kuukaudessa työpaikallani. Vaimoni matkustaa sinne myös suunnilleen samaan tahtiin.

Työn ohella opiskelu onnistuu

Kultalahti oli aiemmin etsinyt työnsä tueksi lisäkoulutusta itselleen Helsingissä, mutta luopui aikoinaan aikeista. Seinäjoella kaikki palaset loksahtivat kohdalleen, ja yliopistokeskuksen tarjoama koulutus on ilahduttanut monella tavalla.

– Onhan tämä välillä kuormittavaa, kun työn ja pienlapsiperheen ohella suorittaa alaan liittyviä opintoja. Toisaalta koulutus tuo uutta virtaa omaan työrooliin, mikä lisää viihtyvyyttä.

Yksi jo nyt konkretisoitunut asia Kultalahden perheelle on ollut pääkaupunkiseudun kalleus verrattuna asumiseen ja elämiseen Etelä-Pohjanmaalla.

– Se on mukavaa, että pystyy säilyttämään pääkaupunkiseudun palkkatason ja asumaan maakuntien edullisemmalla kustannustasolla, Kultalahti kiteyttää.

Seinäjoen yliopistokeskus
Mikko Auranen on tyytyväinen siihen, että alueen yritykset ja työntekijät ovat ottaneet innolla vastaan yliopistokeskuksen tarjoaman ilmaisen koulutustarjonnan. Niko Kultalahti suorittaa IT-alan opintoja lisätäkseen osaamistaan koko ajan muuttuvalla alalla.

Tekoälyyn liittyvä koulutus suunnitelmissa

Kaikkien huulilla ja jokapäiväisessä uutisoinnissa mainittava tekoäly on muuttamassa työelämää joka alalla.

Seinäjoen yliopistokeskuksella on panostettu generatiiviseen tekoälyyn liittyvän osaamisen kasvattamiseen ja avoimeen tiedon jakamiseen esimerkiksi GPT-lab -tutkimusryhmän toiminnan kautta. Seuraavaksi yliopistokeskus haluaisi rakentaa IT-alan pilottikokonaisuuden tekoälyn ympärille.

– Tampereen yliopistolla on tutkinto-opiskelijoille tarjolla kaksi eri tekoälyyn liittyvää koulutuspakettia. Toinen niistä on teknisempi, generatiivisen tekoälyn kokonaisuus ja toinen on yleisempi tietotyöläisille rakennettu kokonaisuus, Tampereen yliopiston organisaatiossa Seinäjoen yliopistokeskuksessa työskentelevä asiantuntija Mikko Auranen kertoo.

Tekoälyn käyttömahdollisuudet ja koulutuksen kohdetyhmä on huomattavasti laajempi kuin tähän mennessä olleet ohjelmistoalan pilottipaketit.

– Asiat ovat vielä auki, mutta uskon, että tuollaiselle paketille olisi tarvetta Etelä-Pohjanmaalla monen eri alan yrityksen henkilöstölle, Auranen päättää.

Koulutuspilotit ovat Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittama. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset