Article image
Seinäjoen skeittihalli Saumassa kaikenlaiset harrastajat pääsevät kokeilemaan taitojaan, eikä kaikkien tarvitse olla kokeneita skeittaajia tai skuuttaajia.
03.06.2021
Tapahtumat ja matkailu

Rullat ja pyörät alle – yhdessä on mukava harrastaa

Teksti: Viivi Hinssa
Kuvat: Viivi Hinssa, Kurikan kaupunki ja iStock

Skeittaaminen, skuuttaaminen ja temppupyöräily ovat monille tuttuja lajeja katukuvasta. Kuitenkin Pohjanmaa ja Etelä-Pohjanmaa tarjoaa monenlaisia harrastepaikkoja näille lajeille, ja paikkoja ollaan myös koko ajan kehittämässä lisää.

Seinäjoen skeittihalli Sauma valmistui vuoden 2020 lopussa ja harrastajat ovat vierailleet hallissa ahkerasti avaamisen jälkeen. Nuoriso-ohjaaja Toni Lahtela kertoo, että skeittihallissa pääsee harrastamaan niin skeittausta, skuuttausta, BMX-pyöräilyä kuin roller derbyäkin.

– Lajeissa on paljon yhdistäviä tekijöitä, mutta yksinkertaisesti voisi kertoa, että skeittauksessa temppuja tehdään rullalaudalla, skuuttauksessa potkulaudalla ja BMX-pyöräily keskittyy lajia varten suunniteltujen pyörien kanssa temppuiluun. Erityisesti naisten suosiossa olevassa roller derbyssä rullaluistellaan. Rullaluistimilla tehdään silloin tällöin myös temppujakin, Lahtela täsmentää.

skeittihalli

Skeittihallissa kaikenlaiset harrastajat pääsevät kokeilemaan taitojaan, eikä kaikkien tarvitse olla kokeneita skeittaajia tai skuuttaajia. Lahtela sanoo, että hallilla näkee myös perheitä, jotka tulevat kokeilemaan lajeja yhdessä. Vaikka hallin harrasteet ovat yksilölajeja, niitä on hänen mukaansa kiva harrastaa porukassa.

– Yksi parhaimmista jutuista näissä lajeissa on se, että harrastaminen ei vaadi tarkkaa aikataulua. Skeittaamaan ja skuuttaamaan voi tulla silloin, kun itselle parhaiten sopii, Lahtela tähdentää.

Skeittauksessa temppuja tehdään rullalaudalla, skuuttauksessa potkulaudalla ja BMX-pyöräily keskittyy lajia varten suunniteltujen pyörien kanssa temppuiluun.

skeittihalli

Pojat yhä enemmistönä

Vaasan kaupungin nuorisopalveluiden pyörittämän skeittihallin kävijät vaihtelevat myös nuorista harrastajista kokeneempiin. Hallilla perinteisten lajien lisäksi pyörille on varattu oma vuoronsa. Niin Vaasan kuin Seinäjoenkin skeittihalleissa halutaan kannustaa tyttöjä lajien pariin heille suunnattujen vuorojen avulla.

– Sen jälkeen, kun järjestimme vuoron, johon vain tytöt pääsevät, on heidän aktiivisuutensa lajin parissa lisääntynyt. He uskaltavat paremmin kokeilla lajeja, kun voivat olla vain tyttöjen kesken. ”Mimmit skeittaa” -vuorolla näkee kaikenikäisiä harrastajia, Lahtela kertoo.

Lahtela kommentoi, että skeittihallit ovat suosittuja ja niiden käytöstä nautitaan, mutta lajien harrastajat kaipaavat myös sitä, että temppuja pääsisi tekemään myös ulkoilmassa. Seinäjoen kaupungin nuorisotoimenjohtaja Pekka Hautamäki kertoo innoissaan, että uuden ulkoskeittipuiston maatyöt ovat alkaneet Jouppilassa ja valmistuminen ajoittuu syksyn alkuun.

– Tulevan puiston vahvuus on, että se tulee sisältämään useampia suorituspaikkoja ja sieltä löytyy monenlaista tekemistä. Radat sopivat kaikenlaisille harrastajille, niin skeittaajille, skuuttaajille kuin pyöräilijöillekin, Hautamäki korostaa.

Hautamäki lisää, että tämän puiston lisäksi Tanelinrannan nuorisotilan pihaan ollaan rakentamassa puuramppia, jossa skeittaamista ja skuuttaamista pääsee harrastamaan jo kesän aikana. Vaasaan on skeittihallin lisäksi suunnitteilla ulkoskeittirata, joka tulisi rakentumaan uudistettavan laivapuiston yhteyteen. Näiden lisäksi maakunnissa on useita ulkopuistoja, joiden radoista pääsee nauttimaan läpi kesän.

skeittipuisto

Jurvaan uusi skeittipuisto

Kurikan kaupungin liikuntatoimen päällikkö Annukka Siltakorpi kertoo, että Kurikan PUMP N’ SK8 -ulkoskeittipuistossa nuorimmat kävijät ovat noin 2-vuotiaita, ja yläikärajaa ei hänen mukaansa oikeastaan ole. Hän lisää, että lajeja pääsee harrastamaan Kurikan oman lisäksi samantapaisessa puistossa Jurvassa. Jurvan skeittipuisto valmistui vuoden 2020 syksynä, ja Siltakorpi toteaa puiston olevan suosittu harrastepaikka.

Näiden lisäksi asfalttipohjainen skeittipuisto löytyy Jalasjärven Lamminjärveltä, mutta lajeja pääsee harrastamaan myös Töysän ja Lapuan perinteisimmissä puistoissa. Kauhajoella sijaitsevassa RämäParkissa voi muiden tapaan harrastaa monia lajeja.

skeittipuisto
Kurikan PUMP N’ SK8 -ulkoskeittipuistossa nuorimmat kävijät ovat noin 2-vuotiaita, eikä yläikärajaa oikeastaan ole.

Turvallisuus tärkeää

Virroilla skeittausta ja skuuttausta pääsee harrastamaan skeittipuiston yhteydessä myös Pumptrack-radalla. Niin Kurikan kuin Virtainkin puistot ovat suunniteltu monille lajeille ja harrastajille: ikään katsomatta puistoissa voi potkupyöräillä, skeitata, pyöräillä, skuutata ja rullaluistella.

Puistojen suunnittelijana toiminut Trail It Oy on lähiliikuntapaikkarakentamiseen erikoistunut suomalainen yritys. Yrityksen myynnistä ja markkinoinnista vastaava Juhana Koivisto kertoo, että he haluavat luoda uudenlaisia harrastuspaikkoja, joissa voi viettää aikaa kavereiden tai perheen kanssa.

– Toteutamme pääasiassa itse suunnittelemiamme pumptrack-ratoja, skeittipuistoja sekä maastopyöräilyyn soveltuvia Bike Park -puistoja hiihtokeskuksiin, Koivisto luettelee.

Koiviston mukaan puistoissa voi kiertää rataa sekä tehdä temppuja eri objekteissa. Hän lisää, että radoilta löytyy lukematon määrä erilaisia muotoyhdistelmiä, joilla voi haastaa itseään. Puistoissa voidaan myös tavata kavereita ja viettää aikaa, mikä on tärkeä osa puistoa ja harrastamista, Koivisto avaa.

skeittipuisto

– Puistot ovat olleet erittäin suosittuja. Tilaajamme jopa kertoi puiston olevan paras lähiliikuntapaikkainvestointi, jonka he ovat tehneet. Kaikista suunnittelemistamme ja rakentamistamme puistoista on tullut vain positiivista palautetta, Koivisto hehkuttaa.

Koivisto tähdentää, että puistojen suunnittelussa tulee ottaa huomioon turvallisuus, jotta kaikki pääsisivät hyvillä mielin harrastamaan omia lajejaan. Hänen mukaansa hyvin suunnitellussa puistossa turvaetäisyydet ja risteävä liikenne ovat aina huomioitu, ja turvallisuuden korostamiseen ei juuri ole tarvetta. Hän lisää, että suunnittelussa täytyy ottaa huomioon puistojen monipuolisuus ja eri käyttäjäryhmät.

– Puistojen suunnittelussa ja toteutuksessa on tärkeää mahdollistaa niiden luova käyttö. Ne suunnitellaan aina niin, että käyttäjän on mahdollista kehittyä. Ratojen muodot tehdään sellaisiksi, että taitojen karttuessa samaa rataa voi käyttää eri tavoilla. Näin mielenkiinto harrastamiseen säilyy pienissäkin puistoissa.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (2 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset