Tähtäimessä ponikunkkarit
Poniraviurheilussa tärkeää on yhdessä tekeminen ja toisten tsemppaaminen.
Ilmajoen Ahonkylässä asuvan Ala-Korpelan perheen arki on poniraviurheilun täyttämää. Normaalisti Emman (13) ja Annin (12) omistamaa shetlanninponia Pirttirannan Carnevalia, eli tutummin Kallea, käydään hoitamassa Seinäjoen raviradalla sijaitsevassa poniravikoulun tallissa.
Tällä hetkellä arki on erilaista, sillä Kalle muutti kesä-heinäkuun ajaksi Ilmajoelle vain neljän kilometrin päähän kotoa. Normaalisti tallille tarvitaan autokyyti, mutta nyt pääsee vaikka pyörälläkin. Ja on tallille pyöräiltykin, parhaimmillaan kahdesti päivässä.
Annin ja Emman hevosharrastus alkoi kuutisen vuotta sitten Seinäjoen poniravikoulusta, josta on mahdollista varata sekä ajo- että ratsastustunteja. Nopeasti Ala-Korpeloiden harrastus painottui ravipuolelle.
Hevosharrastuksen pariin sisarukset päätyivät äiti Heidi Ala-Korpelan jalanjäljissä, joka päätyi hevosten pariin jo nuoruudessaan.
Minä hoidan, sinä ohjaat
Kalle ostettiin Annille ja Emmalle pari vuotta sitten. Sitä ennen heillä oli ylläpitoponi, josta ei kuitenkaan ollut raviponiksi. Ensimmäinen startti Annin ylläpitoponin kanssa oli haasteellinen – poni nimittäin päätti pysähtyä sen aikana kolmesti.
Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.–Anni meinasikin, että jos siitä startista selviää, niin selviää mistä vaan, naurahtaa Heidi Ala-Korpela.
Siitäkin selvittiin ja valjakko sai raikuvat aplodit ylittäessään maaliviivan. Kalle sen puoleen on kokenut kilpaponi, eikä vastaavia ongelmia ole ollut. Kallella on haastatteluhetkellä takana 116 starttia, joista Anni on ohjastanut kymmenen. Kalle on vauhdikas, mutta hyvä ajaa ja hyvä opettaja ohjastajauran alkutaipaleella.
–Jos ei itse muista lähdössä mistä pitää mennä, niin Kalle muistaa, Anni Ala-Korpela kuvailee.
Annilla ja Emmalla on ponin valmennuksessa ja hoidossa selvä työnjako. Yleensä Emma ajaa Kallen treenit, Anni on kiinnostunut enemmän hoitamisesta ja muun muassa hieroo Kallea.
–Anni myös yleensä valjastaa ja tekee valmiiksi juoman sillä aikaa kun minä ajan, Emma Ala-Korpela kertoo.
Ajamisen lisäksi Kallella myös ratsastetaan ja välillä treenataan liinan päässä juoksuttaenkin. Toistaiseksi ohjastamisesta kilpailuissa on vastannut Anni, mutta haastattelua seuraavana päivänä Emma on aloittamassa ponilähdöissä ohjastamiseen oikeuttavan ajolupakurssin.
Poniravilukio suunnitelmissa
Seinäjoen poniravikoulu saa Ala-Korpeloilta kiitosta. Anni ja Emma eivät usko, että olisivat päätyneet muutoin poniraviharrastuksen pariin, sillä lähipiirissä kenellekään ei ole ravitallia.
–Ja ponia on mukava pitää siellä, aina asiantuntijoita lähellä, jos tarvitsee apua, Ala-Korpelat kiittelevät.
Poniravikoululla hevosharrastuksen voi aloittaa jo muutaman vuoden ikäisenä Pirpana-kurssilta ja jatkaa iän ja taitojen karttuessa erilaisilla hoito- ja ajokursseilla.
Lue myös
Annin ja Emman aika kuluu tallilla muutoinkin kuin vain oman ponin kanssa, tallitöissä ja talutusratsastuksessa avustaen.
Ponilähtöjä järjestetään ympäri vuoden Toto-ravien yhteydessä ja jonkin verran järjestetään myös poniraveja, joissa on pelkästään ponilähtöjä.
Yksi kauden kohokohta poniraviharrastajille on vuosittain järjestettävät Ponikuninkuusravit, joissa Anni ja Kalle kilpailivat viime vuonna ensimmäistä kertaa.
Ponikunkkarit on yksi kauden päätähtäin myös tänä vuonna ja ne ravattiinkin Suomen pääraviradalla Vermossa viime viikonloppuna 24.- 25. heinäkuuta. Valjakolla on tavoitteena saada starteista kokemusta ja kilpailla hyvällä mielellä, ei liian vakavasti. Onnistumiset lisäävät tietenkin intoa.
–Tytöt ovat saaneet tätä kautta monia ystäviä. Yhdessä tekeminen raveissa ja toisten tsemppaaminen on tärkeää. Ponikunkkareissa taso on kova, eikä kovimpaan kärkeen ole asiaa. Tärkeintä on mukava kokonaisfiilis, tiivistää Heidi Ala-Korpela.
Tulevaisuudessa Emma suunnittelee kilpailevansa Kallen kanssa niin kauan kuin se on iän puolesta mahdollista. Shetlanninponeilla voi ohjastaa 17-vuotiaaksi saakka.
Anni puolestaan haaveilee työskentelevänsä aikuisena hevosalalla ja on pohtinut yläasteen jälkeen suuntaavansa Kaustisen raviponilukioon
Kuvateksti: Kalle on Anni (vasemmalla) ja Emma Ala-Korpelan yhteinen poni. Kesän ajan Kalle asuu pyöräilymatkan päässä kotoa. Syksyn tullen poni lähtee takaisin kotitalliinsa Seinäjoen poniravikoululle.