Article image
Kuninkuusravit järjestetään Seinäjoella kesällä 2020.
Kaupallinen yhteistyö

27.11.2019
Tapahtumat ja matkailu

Kuninkuusravit ovat suurten elämysten tapahtuma

Teksti: Hannele Norja
Kuvat: Hannele Norja ja Ilta-Maria Ahtiainen

Kuninkuusraveista on kasvanut täysimittainen elämysviikonloppu myös muille kuin raviurheiluun vihkiytyneille.

Seinäjoella järjestetään kuninkuusravit kesällä 2020 kahdeksannen kerran. Tällä hetkellä valmistelujen painopiste on lupien hankinnassa, sopimustenteossa ja neuvotteluissa.

– Aluesuunnittelu on hyvässä vaiheessa. Palvelujen toteutuksista ja kumppanuuksista neuvotellaan, kilpailupuolen asioiden hoito tulee painottumaan keväälle, Seinäjoen raviradan toiminnanjohtaja Jyri Saranpää kertoo.

Hyöty laajalle

Perinteiseen kuninkuusravitapahtumaan saapuu kaikenlaisia ihmisiä, myös sellaisia, jotka käyvät raveissa vain kerran vuodessa. Kuninkuusravivieraat odottavat saavansa palvelua, ja niitä myös käytetään.

– Kuninkuusravit ovat iso festari ja se koskettaa koko maakuntaa. On arvioitu, että alueelle jää kaikkiaan noin 14 miljoonaa euroa. Kävijät käyttävät rahaa myös tapahtuma-alueen ulkopuolella. Paikallisille yrittäjille tapahtuma on iso asia, Saranpää toteaa.

Saranpään mukaan niin Seinäjoen kaupungin kokemukset suurtapahtumien järjestämisestä kuin kuninkuusravien kävijäkyselytkin antavat hyvän pohjan rakentaa myös onnistuneet tulevat kuninkuusravit.

– Kunkkarit on monelle kesän kohokohta ja suomenhevosen juhlana erityisen tärkeä. Harva suurtapahtuma yhdistää samalla tavalla eri sukupolvet kuin kunkkarit tekevät. Odotamme Seinäjoen raviradalle heinäkuussa noin 55 000 kävijää.

Valmistelevia töitä

Tapahtuman eteen on tähän mennessä tehty jo noin 2 000 talkootyötuntia. Työ on ollut lähinnä maalausta ja rakennusten peruskunnostusta.

– Maakunnan hevosväki on mukana tekemässä yhteistä tapahtumaa. On mahtavaa, että meillä on osaavaa ja innokasta tekijäporukkaa.

Katsomorakennuksen julkisivusaneerauksen on hoitanut kiinteistönomistaja E-P:n Ravikatsomo Oy. Kaupunginhallitus on myöntänyt lisäksi avustuksen katsomon hissin rakentamiseen.

– Hissin myötä katsomotilojen palvelu paranee, ja se palvelee jatkossa luonnollisesti myös muita tiloissa järjestettäviä tapahtumia.

Vastuullisuus korostuu

Seinäjoen ravirata on yhdessä Lahden ja Forssan raviratojen kanssa laatinut kuninkuusraveille kolmiosaisen vastuullisuusohjelman.

– Sosiaalisessa vastuussa korostamme hevosen hyvinvointia sekä ihmisten keskinäistä tasa-arvoa. Nuoren ja noviisin tulee olla samalla viivalla. Tämä on matalan kynnyksen laji.

Raveissa viihtyminen ei Saranpään mukaan vaadi hevosmiestaitoja eikä alan erityisosaamista.

– Kävijä voi olla vaikka vain kiinnostunut eläimestä itsestään ja seurata hevosen touhuja ja elämää varikolla tai sen liikkumista radalla. Peliorientoitunut voi olla kiinni lajissa pelaamisen takia. Loppujen lopuksi tärkein asia on sosiaalisuus, saada tavata samanhenkisiä ihmisiä ja viettää aikaa yhdessä.

Vastuullisuusohjelman muut osiot ovat taloudellinen vastuu sekä ympäristö. Taloudellisen hyödyn vastuullisuus edellyttää hyödyn näkyvän koko maakunnan alueella. Aikaisempien kokemusten mukaan näin myös tulee käymään.

– Ympäristön kannalta me tulemme tekemään oikeanlaisia valintoja. Muun muassa materiaalit ovat mahdollisimman pitkälle kierrätettäviä. Hyvä suunnittelu ja alan ammattilaiset takaavat myös jätehuollon toimivan asianmukaisesti maaliin saakka, Saranpää vakuuttaa.

– Me pyrimme pieneen hiilijalanjälkeen. Suuremman jäljen toivomme jäävän kavionjäljistä, Saranpää naurahtaa.

Seinäjoen raviradan toiminnan johtaja Jyri Saranpää
Seinäjoen raviradan toiminnan johtaja Jyri Saranpää on seurannut tai toiminut hevosurheilun parissa koko ikänsä.

Hyvät apuvoimat tarpeen

Kuninkuusravien aikaiset majoituspalvelut hoitaa Call Center -palvelut.

– Emme ota itse varauksia vastaan, mutta väitämme kyllä tietoa, missä majoitusta on tarjolla, Saranpää muistuttaa.

Yksityismajoitus on airbnb:n myötä yleistynyt ja sitä myös halutaan yhä enemmän. Saranpään mukaan ihmiset haluavat pääasiassa lähelle tapahtumapaikkaa, mutta on myös niitä, jotka haluavat hakeutua matkan päähän, maatilamatkailutiloille ja mökkeihin.

– Ravikansalla on monia erilaisia perinteitä kuninkuusraviviikonlopulle. Maakunta saa olla vastaanottavaisella tuulella, Saranpää sanoo.

Saranpää myös kannustaa yksityisiä majoituspalveluja tarjoavia olemaan yhteydessä.

Kokemukset käyttöön

Kuninkuusraviorganisaatio pyrkii, ja myös pystyy, hyödyntämään kaupungin jo olemassa olevaa tapahtumajärjestämisen osaamista ja kokemusta.

– Organisaatiossamme mukana oleva Timo Ristimäki on tapahtumavirtuoosi ja meidän tekninen tuottajamme. Tämä vaatii niin paljon erilaisia yhteyksiä ja prosesseja, että kokemusta on hyvä hyödyntää. Kun kanavat ja tekemiset ovat tiedossa, päästään monessa asiassa suoraviivaisesti eteenpäin, Saranpää toteaa.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
1/5 - (1 vote)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
kuninkuusravit matkailu Seinäjoki tapahtumat

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset