Article image
Tee itse pihakivetys - näillä ohjeilla onnistut varmasti!
21.04.2022
Koti ja asuminen

Tee se itse pihakivetys – näin tehdään kestävä pihalaatoitus

Teksti ja kuvat: Toimitus

Pihakiveyksen perustaminen vaatii paljon työtä, mutta valmis pihakivetys palkitsee tekijänsä helppohoitoisuudellaan ja kauneudellaan.

Onko pihatiesi sateen jälkeen mutainen tai tuovatko lapset ja koira kasapäin hiekkaa sisälle kengissään ja tassuissaan? Ratkaisu voi olla asfaltointi, mutta se luo joidenkin silmiin kylmän ja kaupunkimaisen tunnelman, joka ei istu kaikkien omakotitalojen pihaan. Kauniilla kiveyksellä saat kulkureitistä käytännöllisemmän ja oleskelutilasta viihtyisämmän. Pihakiveykseltä lumi sulaa ja sadevesi kuivuu nopeasti. Lisäksi pihakivetys tuntuu kesällä jalan alla mukavan lämpimältä.

Kivissä on valinnanvaraa

Pihakivet voidaan jaotella betonikiviin ja luonnonkiviin. Hinnan lisäksi kannattaa miettiä talon arkkitehtuuria, tyyliä ja väritystä. Eri käyttökohteissa kiviltä vaaditaan erilaisia ominaisuuksia, esimerkiksi polulla kivet voivat olla ohuempia ja suurempia kuin autolla ajettavilla pinnoilla.
Betonikivet ovat halvempia kuin luonnonkivet ja käytännöllisiä oleskelutiloissa, kun tuoli ei pääse keikkumaan. Luonnonkivi puolestaan on ikuinen, yksilöllinen ja lisää talon myyntiarvoa.

Pihakivineliön saa edullisimmillaan noin 20 eurolla, liuskekivien neliöhinta on 40–50 euroa.
Kiveyksen voi suunnitella itse, sillä rakentamismääräykset eivät koske pihapäällysteiden tekemistä, kunhan hulevesien ohjaus ei häiriinny. Jos asiantuntemusta tai näkemystä ei ole riittävästi, kannattaa kääntyä vaikka pihasuunnittelijan puoleen.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Pihakivetys vaatii huolellisen pohjatyön

Pihakivetys pitää rakentaa huolella, jotta se kestää käytön routimatta. Useimmiten maata kannattaa kaivaa pois 40–60 sentin syvyyteen saakka. Routimattomalle pohjalle riittää 10 sentin kaivanto. Kaivuusyvyys riippuu paikasta, maalajista ja kiveyksen käytöstä.

Pihakivetys pitää rakentaa huolella, jotta se kestää käytön routimatta.

Pohjan rakentaminen alkaa kalliomurskeesta, joka tulee alimmaiseksi. Mikäli pohjamaa on routivaa maalajia, kuten savea tai hietaa, alimmaiseksi levitetään suodatinkangas, joka pitää pohjamaan ja kalliomurskeen erossa toisistaan. Näin varmistetaan, ettei kiveys lähde painumaan maa-ainesten sekoittumisen vuoksi.

Routivaan maahan kannattaa asentaa myös routaeriste, jolla ehkäistään kiveyksen elämistä. Eristeeksi käy hyvin 50 mm paksu Styroks-levy. Mikäli routaeristys asennetaan, se tulee alimmaksi kerrokseksi, ennen karkeita kalliomurskeita. Kolmas routimisriskiä pienentävä toimenpide on salaojitus.

Ennen kuin ryhdyt kaivuutöihin, tarkista mahdollisten sähkökaapelien sijainti. Kaiva maa-aines pois ja tee pohjaan tarvittavat kallistukset sadevesien valumista varten. Kallistuksen pitää olla vähintään kaksi senttiä metriä kohden. Maa-ainekset tiivistetään kerroksittain täryttimellä, jonka voi vuokrata rakennusliikkeestä. Pihakiveyksen pohja kannattaa tehdä leveämmäksi kuin kivettävä alue. Kun pohjatyöt on tehty, merkitse kiveyksen paikka maastoon.

Kärsivällisyyttä pintatöissä

Kivet ladotaan asennushiekkakerroksen päälle. Asennushiekaksi sopii myös kivituhka. Hiekkakerrosta ei enää tärytetä, vaan se tasataan laudalla.

Kiveyksen reunat on syytä tukea kunnolla, jotta reunimmaiset kivet eivät vajoa tai siirry. Reunatuen voi tehdä betoniin upotettavista kivistä tai harkoista. Näkymätön betonivalu on lähes yhtä luja reunatuki kuin näkyviin jäävät reunakivet. Näkymätön betonituki tehdään kaivamalla uloimpien kivien viereen kouru, joka täytetään maakostealla betonilla.

Kauniilla kiveyksellä saat kulkureitistä käytännöllisemmän ja oleskelutilasta viihtyisämmän.

Kivien latominen aloitetaan yleensä rakennuksen seinästä ulospäin. Älä astu asennushiekan päälle. Pidä saumat suorassa linjalankojen avulla.

Kun ladonta on valmis, saumaa kivien raot harjaamalla niihin hienoa hiekkaa. Kuiva hiekka valuu saumoihin hyvin. Voit painella saumojen väliä tikulla, jotta hiekkaa pääsee varmasti jokaiseen koloon. Kastele kiveys esimerkiksi kastelukannulla ja uusi saumaus muutamaan kertaan. Harjaa ylimääräinen hiekka pois.

Työ on tehty. Istahda ja huokaise. Katsele näkymää ja nauti uudesta pihakiveyksestäsi.

Vastuullinen kivi

  • Kotimaisilla luonnonkivillä on matala hiilijalanjälki, koska kuljetusetäisyydet on lyhyitä.
  • Suurin osa luonnonkiven päästöistä tulee kuljetuksista.
  • Rakennukset ja rakentaminen aiheuttavat noin kolmanneksen maailman kasvihuonepäästöistä.
  • Katujen reunakivien valmistus ja kuljettaminen Aasiasta Suomeen aiheuttaa 82 prosenttia suuremmat päästöt kotimaiseen verrattuna.
  • Kiviteollisuuden ympäristövaikutukset ovat verrattain pienet, ja siksikin kivi on ihanteellinen materiaali moniin eri käyttötarkoituksiin.
  • Merkittävimmät kiviteollisuuden ympäristövaikutukset syntyvät louhimoilla.
  • Louhinta on Suomessa luvanvaraista toimintaa.

Lähde: Kivi ry

pihakiveys

Pihakiveyksen hoito

Kiveys on helppohoitoinen, mutta sitäkin pitää huoltaa jonkin verran, jotta se pysyisi kauniina. Lakaise lehdet, havunneulat ja muut roskat kivipinnoilta säännöllisesti. Pese pihakivet tarvittaessa puutarhaletkulla tai painepesurilla. Kitke rikkaruohot saumoista. Sammalta tulee ajan oloon varjoiseen paikkaan, sen voi joko poistaa tai pitää. Talvella liukkautta torjutaan hiekoituksella, ei suolalla tai muilla kemikaaleilla.

pihakiveys

Kivi ry

  • On vuonna 1938 perustettu voittoa tavoittelematon ja puolueeton kiviteollisuusalan etujärjestö.
  • Sitoutuu yleisesti hyväksyttyjen toimintatapojen, parhaiden ympäristökäytäntöjen sekä lainsäädännön noudattamiseen.
  • Päämäärä on lisätä luonnonkiven kysyntää ja tunnettuutta matalan hiilijalanjäljen ja ikuisen elinkaaren materiaalina sekä mahdollistaa jäsenille paras mahdollinen liiketoimintaympäristö.
  • Käynnisti syksyllä 2019 hankkeen, jossa selvitettiin kotimaisten luonnonkivituotteiden ilmastokuormitusta.
  • On julkaissut suomalaisen luonnonkiven ympäristöselosteet sekä tehnyt luonnonkiven hankintaoppaan (kivi.info/vastuullisuus/vastuullinen-kivi/).
  • Huomioi toiminnassaan kiviteollisuuden yhteiskunnalliset vaikutukset.
  • Tekee yhteistyötä koulutus-, rakentamis- ja ympäristötahojen kanssa.
  • On rekisteröidyn Luonnonkivi-tuotemerkin lisenssin haltija.
  • Myöntää yksinoikeudella Luonnonkivi-tuotemerkin käyttöoikeuksia yrityksille.
  • Vuonna 2020 Suomessa oli seitsemän tuotemerkin haltijaa.
terassin maalaaminen

Muuta terassin väriä

Öljytyn terassin väriä voi muuttaa öljyämällä se eri värisävyllä.

Pese terassi ja halutessasi hio pinta. Ensimmäisellä käsittelykerralla vanha väri ei peity kokonaan, vaan tulos jää hieman kirjavaksi, jos et ole hionut pintaa. Toisen öljyämiskerran jälkeen väri on jo hyvin tasainen. Käsittelykertojen välillä pitää olla useampi kuukausi.

Säästät polvia ja selkää, jos kiinnität siveltimen harjanvarteen, niin että voit tehdä työn seisten. Kuvan terassi oli ruskean sävyinen, ja se öljyttiin harmaalla sävyllä ensimmäisen kerran alkukesästä ja toisen kerran syksyllä. Värieron huomaa tuolista, joka on vanhan terassin värinen. Vanha väri tulee kuitenkin esiin, jos terassin pinta kuluu, kun esimerkiksi lunta lapioidaan pois.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (4 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset