Ammattiurheilun jälkeinen elämä
Tim Sparv ja Sebastian Strandvall aloittivat uuden uran.
Katso Sparvin ja Strandvallin videohaastattelun ensimmäinen osa jutun alusta ja toinen osa jutun lopusta.
Kaikille se ei ole yhtä helppoa. Kun ammattiurheilu kääntyy loppusuoralle, on uuden elämäntavan opettelussa monilla uransa päättäneillä ammattiurheilijoilla kova ponnistus.
Ammattijalkapalloilijan uransa lopettaneilla Sebastian Strandvallilla ja Tim Sparvilla uuden elämän aloittaminen onnistui suht kivuttomasti.
Sparv siirtyi peliuran jälkeen suoraan valmennukseen ja Strandvall puolestaan liike-elämän kiivaaseen työrytmiin.
– Lukion jälkeen pääsin lukemaan kasvatustieteitä, mutta siirryin sitten Valkeakoskelle pelaamaan, eikä opiskelut siihen aikaan onnistuneet etänä, Strandvall muistelee uransa alkuvuosia.
Strandvallin opiskelut pysyivät jäissä, kunnes muutaman pelikaverin innoittamana hän haki ruotsinkieliseen kauppakorkeakouluun.
– En päässyt sisään kahdella ensimmäisellä hakukerralla. Sitten päätin, että kolmannen kerran luen kunnolla ja sain opiskelupaikan.
Syksyllä 2014 Strandvall aloitti opinnot, mutta siirtyi pian pelaamaan ulkomaille Itävaltaan ja Iraniin.
– Kun palasin sieltä olimmekin jo saaneet perheenlisäystä, mikä teki opiskeluista ja ammattiurasta vielä hiukan vaikeampaa.
Strandvall kuitenkin kannustaa suorittamaan opintoja vaikka yhden kurssin tai jakson lukukaudessa.
– Kyllä siihen pystyy, mutta on turha unelmoida etenevänsä opinnoissa samaa tahtia kuin päätoimisesti opiskelevat.
Kurinalaisuus auttaa
Ammattiurheilu vaatii aika annoksen kurinalaisuutta. Se auttaa myös opintojen ja uran toteuttamista samaan aikaan.
– Minä olen ollut itselle myös armollinen. Ensin on tullut perhe, futis ja sitten opinnot, Strandvall pohtii.
Osaltaan Strandvallin opintoponnisteluissa auttoi se, että koronaviruksen myötä opintoja pystyi suorittamaan paljon etänä.
Siviilityöelämään viime syksynä hypätessään Strandvall oli suorittanut kandin tutkinnon.
– Nyt teen maisterin tutkintoa sitten tämän työn ja perhe-elämän ohessa.
Asiat kiinnostavat vanhempana
Syyn opiskelujen aloittamiselle Strandvall löysi urheilu-uran lyhyydestä.
– Jossain vaiheessa sitä tajusi, että pelaajaura loppuu aika nuorena. Se sitten kypsyi pikkuhiljaa niin, että sai riittävän motivaation opiskella aika kiireisen arjen keskellä.
Toisaalta Strandvall on kokenut hyväksi olla vanhempana opiskelemassa.
– Olen oikeasti kiinnostunut valitsemastani alasta. Se tietysti helpottaa silloin myös opintojen suorittamista.
Ylioppilaaksi 35-vuotiaana
Tim Sparv lopetti koulunkäynnin peruskulun jälkeen lähdettyään 16-vuotiaana nuorisoammattilaiseksi Englantiin FC Southamptonin akatemiaan.
– Aloitin lukio-opinnot päälle 30-vuotiaana etänä, koska huomasin, että jalkapallo hallitsi liian suuren osan arkeani. Halusin siihen tasapainoa ja muuta tekemistä ja ajattelemista.
Lukio-opinnot eivät ole edellytyksenä ammattivalmentajakoulutusten suorittamiseksi, vaikka valmentajan ammatti oli kuitenkin pelaajauran loppuvaiheissa yhä useammin Sparvin mielessä.
– Enemmän halusin vain saada ajatukset pois huonoista harjoituksista tai peleistä. Tietysti tiesin, että lukio avaa sitten monipuolisia jatko-opiskelumahdollisuuksia.
Opiskelujen aloittaminen 15 vuoden tauon jälkeen ei ollut Sparville helppoa.
– Opiskelin pääosin etänä, mutta varmasti matematiikassa, fysiikassa ja kemiassa olisi ollut hyvä olla opettaja vieressä auttamassa.
Viime vuonna Sparv suoritti UEFAn A-valmennuskurssin Eerikkilässä oman Sparta Prahan kakkosjoukkueen valmentajan työn ohella.
Kielten opettelua
Sparv ehti pelata urallaan Englannin lisäksi Ruotsissa, Hollannissa, Saksassa, Tanskassa, Kreikassa ja myös Suomessa.
– Kielten oppiminen oli minulle heti nuoresta lähtien tärkeää. Investoin siihen paljon aikaa sekä yksityisopettajan tunteja ottamalla sekä itse opiskelemalla.
Sparv halusi paitsi ymmärtää paikallista kulttuuria paremmin, myös tulla helpommin toimeen pelikaverien ja valmentajien kanssa näiden omalla äidinkielellä.
– Olin kolme vuotta Hollannissa ja puhun edelleen aika hyvää hollantia. Ihmiset suhtautuvat silloin paljon paremmin, kun pelaaja on halunnut tutustua myös maahan ja kieleen, eikä vain käydä hetken pelaamassa ja nostamassa palkkaa.
Saksassa Sparv pelasi kauden ja aloitti silloin Saksan opinnot.
– Opiskelen saksaa myös yhä. Saksan kieli on jalkapallossa iso tekijä, joten on varmasti hyötyä, jos sitä osaa puhua sujuvasti.
Kaksi viime vuotta Sparv on valmentanut Tšekissä Sparta Prahan organisaatiossa. Sielläkin tšekin kielen opiskelu on ajankohtainen.
– Se on ensimmäinen slaavilainen kieli minulle ja on ollut vaikeampaa oppia. Pari kertaa viikossa yritän sitä opetella ja tietysti myös tšekkiä puhuva koti- ja työympäristö auttaa kielen omaksumisessa.
Sebastian Strandvall
- Koulutus: Ylioppilas 2005, Kauppatieteiden kandidaatti
- Ikä: 37 vuotta
- Syntymäpaikka: Helsinki
- Pelasi keskikenttäpelaajana Veikkausliigassa sekä Iranissa ja Itävallassa.
- Vaasan Palloseuran pitkäaikainen kapteeni
- Perhe: Puoliso Patricia Strandin ja kaksi tytärtä
- Strandvall nousi maailmanlaajuiseen tietoisuuteen puolustaessaan Iranissa kuolemantuomion saanutta entistä joukkuetoveriaan.
- Oli ehdolla Fifpron Merit Awards -palkinnon saajaksi koska on omalla äänellään ja toiminnallaan lisännyt tietoisuutta ihmisoikeuksista, syrjinnästä, tasa-arvosta ja osallistamisesta.
- Oli ehdolla Urheilugaalassa Vuoden esikuva -kategoriassa 2024.
Tim Sparv
- Koulutus: Ylioppilas 2022, Vasa aftis, UEFA A 2023
- Pelaajauransa vuonna 2021 lopettanut jalkapalloilija.
- Pelasi keskikenttäpelaajana Suomen A-maajoukkueessa sekä monissa eri seurajoukkueissa Euroopassa.
- Toimi A-maajoukkueen kapteenina vuodesta 2018 EM-kisoihin 2021 saakka.
- Ikä: 36 vuotta
- Syntymäpaikka: Vaasa
- Perhe: Puoliso Jitka Nováčková, tytär
- Palkinnot: Kansainvälisen pelaajayhdistysten kattojärjestön Fifpron Pelaajan ääni -palkinto, Vuoden esikuvan palkinto Suomen Urheilugaalassa 2022, Vuoden jalkapalloilija 2015.