Article image
Tim Sparv avantouimassa
14.12.2019
Tapahtumat ja matkailu

Kapteenin unelmien joulu

Teksti: Harri Puhakainen Kuva: Tim Sparv

Kapteeni Tim Sparv viettää uransa huippuvaiheessa tätä joulua iloisempana kuin koskaan. Jalkapallomaajoukkueen menestys on hänen uransa paras saavutus.

Tuskin osasi jalkapallon perään nuorena maailmalle lähtenyt Tim Sparv, 32, edes unelmissaan kuvitella millainen joulu hänelle tulisi vuodesta 2019.
Sparv johdatti marraskuun puolivälissä jalkapallomaajoukkueen kapteenina Suomen ensimmäistä kertaa karsintojen kautta arvokilpailujen lopputurnaukseen.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy


– Tämä on urani ehdottomasti paras saavutus. En vieläkään oikein ymmärrä, mitä onnistuimme joukkueena tekemään, Sparv pohti puhelimitse kotoaan Herningissä sijaitsevan seuransa FC Midjyllandin naapurikaupungista Silkeborgista.

Jouluksi Vaasaan

Ennen joulutauon viimeistä ottelua Sparvin edustama FC Midljyland johtaa Tanskan liigaa. Sparvin joululoma otteluista alkaa 15.12 käytävän kamppailun jälkeen. Heti sen jälkeen viikoksi aurinkolomalle suuntaava Sparv ehtii vielä Vaasaan ja Oravaisiin joulunviettoon.

– Tarvitsen todella aurinkoa ja lämpöä palautuakseni syyskaudesta. Lähden tyttöystäväni kanssa sinne. Sitten hän menee jouluksi kotiinsa Prahaan ja minä ensin Vaasaan tapaamaan isääni ja aattona vielä Oravaisiin äitini luo.

Harjoittelusta Sparv ei pidä käytännössä taukoa edes jouluna.

– Jollakin tavalla liikun varmasti joka päivä. Se on niin iso osa minua, että lomallakin harjoittelen jotenkin.

Harjoituksen ei tarvitse olla kova tai rasittava.

– En koe henkisesti kuormittavaksi. Pikemmin nautin siitä, että lomalla voi harjoitella muulla tavalla kuin arkena. Samalla se auttaa valmistautumisessa seuraavan jaksoon.

Aattoaamuna käyn joulusaunassa ja avantouimassa. Olen nyt siellä käynyt muutaman joulun ja siitä on hieno aloittaa joulun vietto.

Aattoaamuna avantouimaan

Sparv tapaa Thaimaassa asuvan veljensä Glennin vain jouluna. Glen vapaaottelee ammatikseen.

– Minä käyn kotona ehkä kaksi kertaa vuodessa. Sisko tulee Uumajasta, ja sisarustemme kokoontuminen äitimme luokse on hänelle todella tärkeää.

Aattoaamuna Sparv on käynyt joulusaunassa ja avantouimassa Vaasan Pingviinien saunalla ja uimapaikalla.

– Olen nyt siellä käynyt muutaman joulun ja siitä on hieno aloittaa joulun vietto.

Oravaisissa Sparv laiskottelee jouluaaton maistelemalla punaviiniä ja vaihtamalla kuulumisia äitinsä, veljensä ja siskonsa kanssa. Glenn auttaa ruuanlaitossa, mutta Tim haluaa vain olla.

– Kun olen joku kerta soittanut äidilleni, etten ole tulossa jouluksi kotiin, kuulen heti äänestä, että se ei ole hyvä juttu.

Ystävien näkemistä

Sparvin joululomaan kuuluu myös aika tiiviissä tahdissa paitsi sukulaisten myös Vaasan seudulla asuvien ystävien näkemistä.

– Kun käyn niin harvoin Vaasassa, niin haluan heitä tavata. Samalla se tuo vähän ylimääräistä stressiä, kun pitää ehtiä paikasta toiseen aika lyhyellä ajalla.
Kotikadullaan Silkeborgissa Sparv pääsee myös nauttimaan naapureidensa kanssa pitkästä joululounaasta, joka kestää puolesta päivästä aina alkuiltaan asti.

– Olen tutustunut naapureihini ja ollut heidän kanssa syömässä illallista tai kahvilla. Koen tärkeäksi, että pääsen pois futisympäristöstä.

Uran ehdoilla

Sparvin nykyinen sopimus FC Midjyllandissa kestää ensi kesään asti.

– Olen ollut urani aikana kunnianhimoinen ja itsekäs siinä mielessä, että jalkapallo on aina mennyt kaiken muun edelle.

Jalkapallo on edelleen ykkösjuttu Sparville ja yhteiselo tšekkiläisen tyttöystävän Jitka Nováčkován kanssa menee lähitulevaisuudessakin molempien työurien ehdoilla.

– Olemme yhdessä puhuneet asumisesta, perheen perustamisesta ja lapsista, mutta ne eivät ole vielä ajankohtaisia.

Sparv haluaa pelata niin kauan kuin kokee, että se on mahdollista.

– Tämä on vieläkin hauskin juttu elämässäni. Pelin voittaminen ja se fiilis kopissa pelin jälkeen on paras juttu arkipäivässäni.

Sparv tietää oman arvonsa jalkapallon pelaajamarkkinoilla.

– Olen 32-vuotias, puolustava keskikenttäpelaaja, jolla on loukkaantumishistoria. Se aikaansaa sen, että eri mahdollisuuksia ei aivan hirveästi ole.

Ei muutoksia rutiineihin

Tim Sparv ei suostuisi missään nimessä jättämään ensi kesän EM-lopputurnausta väliin.

– En ole muuttanut mitään harjoittelussani sen vuoksi. Enkä varmaan tule muuttamaan. Olen jo muutaman vuoden tehnyt joka päivä asiat huolellisesti pysyäkseni pelikunnossa ja toipuakseni loukkaantumisista nopeammin.

Sparv näkee, että uraan kuuluu aina pettymyksiä. Jos loukkaantuminen veisi unelman pelaamisesta EM-kisoissa, ei sitä voi yrittää tietoisesti vältellä.

– Sun täytyy ottaa riskejä sun kropan kanssa. Ei voi vain ajatella, että antaa vammojen ja loukkaantumisten parantua rauhassa. Siihen ei ole aikaa ammattilaismaailmassa.

Kuka?

• Tim Sparv
• Syntynyt 1987 Oravaisissa
• Jalkapalloilija
• Pelaa Tanskan FC
Midjyllandissa ja Suomen A-maajoukkueessa
• Suomen paras
jalkapalloilija 2015
• Lempijouluruoka on porkkanalaatikko

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (1 vote)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
jalkapallo Joulu urheilu

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset