Article image
Ensirakentajat Laura ja Juhani Keskitalo halusivat rakentaa hirsitalon, koska ne ovat kestäviä. – Tykkäämme myös hirsitalojen ulkonäöstä. Lisäksi hengittävyys on niissä hyvä.
20.05.2020
Koti ja asuminen

Nuorenparin uniikki hirsitalo nousi tontilleen päivässä

Teksti: Sanna Canawati
Kuvat: Taru Valkama

Siinä se nyt seisoo jykevänä, tummanharmaa unelma. Ensirakentajat Laura ja Juhani Keskitalo saivat monen vuoden takaisen haaveensa toteutettua juuri sopivasti ennen kesälomaa.

Laura ja Juhani Keskitalo
Laura ja Juhani Keskitalo tekivät itse noin puolet rakennuksella tehdyistä töistä.

Mustasaaren Böleen valmistunut 140 neliön kokoinen uniikki hirsitalo ei todellakaan ole perinteisestä päästä. Se on rakennettu veistetyistä, 27,5 senttiä leveistä hirsistä. Talon rungolla on 300 vuoden takuu.

– Sen tätini ja hänen miehensä lupasivat, naurahtaa Laura Keskitalo, jonka sukulaisilta hirsitalon hirret ovat peräisin.

– Tädilläni ja hänen miehellään oli pieni hirsiveistämö, jonka hallissa oli kuivattuina hirret vielä yhteen taloon. Vitsailimme pitkään ajatuksella, että voisimme rakentaa niistä talon, kun sitten lopulta ajatus muuttui todeksi, hän jatkaa.

Uniikin hirsitalon rakennusprojekti alkoi, kun Keskitalot päätyivät hakemaan Mustasaaren Bölestä reilun 1000 neliön kokoista tonttia, jolle ei ollut tiukkoja rakennusmääräyksiä.

– Rajoituksia oli vain kerrosten lukumäärästä ja talon katon piti olla tumma, Laura sanoo.

Kun haluttu tontti varmistui marraskuussa 2017, taloprojekti näytti todella toteutuvan.

– Varasimme tontin tammikuussa 2018 ja kesällä hioimme hirsitalon suunnitelman valmiiksi, Lauran aviomies Juhani Keskitalo muistaa.

Pohjatyöt, kuten puiden raivaaminen, aloitettiin tontilla heti syksyllä. Talvella töistä pidettiin hengähdystaukoa.

– Viime vuoden huhtikuussa pääsimme sitten jatkamaan pohjatöitä ja toukokuussa valettiin lattia.

Viimein kesäkuun kuudentena päivänä oli vuorossa hirsitalon kehikon pystytys.

– Se oli nopein vaihe koko rakennusprojektissa vieden vain päivän. Täti ja hänen miehensä olivat työnjohtajina ja perheenjäseniä sekä kavereita oli auttamassa, Laura kertoo.

Kelonharmaan hirsitalon ulkohirret on myös käsitelty. Ne harmaantuvat entisestään ajan saatossa. (Kuvat: Sanna Canawati)

Raksapäiväkirja todistaa oman työpanoksen olleen suuri

Raksapäiväkirjaa omaksi ilokseen viimeisen vuoden aikana pitäneet Keskitalot laskevat tehneensä noin puolet rakennuksella tehdyistä töistä. Urakkasopimuksia pariskunta ei tehnyt työmiesten kanssa, koska he halusivat itse päättää, mistä maksavat ja mitä he tekevät itse.

– Sen verran tunteja on tullut täällä vietettyä, että kovin korkea hinta meidän tuntitöille ei jää, Laura tokaisee hymyillen.

– Mutta on ollut kiva tehdä itse ja oppia siinä samalla, Juhani jatkaa.

Hän on ollut apumiehenä niin maanrakennustöissä kuin myös kirvesmiehelle, putkimiehelle ja sähkömiehelle.

– Työkokemusta ja osaamista löytyy jo vaikka mistä, mutta kirjallinen päättökoe puuttuu, Juhani heittää.

Yhdessä Keskitalot ovat tehneet paljon valmistelevia töitä, kuten eristystöitä.

– Yksi iso työ, joka on meidän käsialaa, on vinon sisäkaton rakentaminen.

Olohuoneen päädystä katto kohoaa jopa 4,5 metriin.

Laura ja Juhani Keskitalo
Keskitalot suunnittelivat kotinsa olohuoneeseen isot ikkunat. – Hirsi on raskas materiaali, joten isot ikkunat keventävät ja tuovat valoa. Hirret käsittelimme aineella, joka pitää ne pitkään vaaleina.

Budjetti kasvoi hieman

Keskitalojen rakennusbudjetti oli reilu 300 000 euroa.

– Vaikka säästimme noin 20 000–30 000 euroa omalla työllä, budjetti on silti kasvanut noin 10 prosenttia, pariskunta kertoo.

– Se on kasvanut pääosin omien valintojemme takia, joista kaikki eivät ole olleet niitä halvimpia. Taloon tuli muun muassa automaatiojärjestelmä, joka ohjaa valoja ja lämmitystä, Juhani sanoo.

Alkuperäisen suunnitelman muutokset eivät kuitenkaan vaikuttaneet talon valmistumisaikatauluun.

– Olemme pysyneet hyvin aikataulussa. Meillä on ollut taitavia työmiehiä, joiden työhön olemme olleet erittäin tyytyväisiä, pariskunta kiittää.

Laura Keskitalo
Idean taustalla näkyvään kodin takkaan Laura löysi eräästä blogista. Takan muurasi takkamestari.

Rakennusurakassaan pariskunta käytti apuna myös sisustussuunnittelijaa, jonka apu osoittautui korvaamattomaksi.

– Olin aluksi skeptinen, mutta hän helpotti paljon meidän miljoonia valintoja. Pakettitaloa rakentaessa vaihtoehtoja ei ole kuin pari tuotetta kohden, mutta toisin on silloin, kun rakennat itse, Juhani toteaa.

– Hän teki tuhat valintaa puolestamme. Suosittelen käyttämään sisustussuunnittelijaa, jos sinulla ei ole intohimoa päättää listojen väriä tai miettiä kaikkia muita yksityiskohtia, Laura jatkaa.

Suosittelen käyttämään sisustussuunnittelijaa, jos sinulla ei ole intohimoa päättää listojen väriä tai miettiä kaikkia yksityiskohtia.

Sisustussuunnittelija oli pariskunnan apuna jo hyvin aikaisessa rakennusvaiheessa.

– Onneksi näin oli, sillä jo putkia vedettäessä piti tietää tiskikoneen ja liesituulettimen paikat. Suunnitelmasta oli helppo katsoa.

Apua rakennusurakkaansa pariskunta sai myös sosiaalisesta mediasta.

– Facebookissa oli todella hyvä ryhmä hirsitalojen rakentajille. Sosiaalista mediaa kannattaa hyödyntää rakentamisessa, pariskunta vinkkaa.

Laura ja Juhani Keskitalon keittiö
Keskitalot tilasivat kaikki talon kalusteet samalta toimittajalta. Nyt kalusteet ovat paikallaan, vaikka toimitus viivästyi kuukaudella koronaepidemian takia.

Seuraavaksi vuorossa on hyvin ansaittu kesäloma ja muutto uuteen kotiin

Nyt Keskitalojen hirsitalo on viittä vaille valmis.

– Parketti pitää vielä tehdä olohuoneeseen ja kahteen makuuhuoneeseen sekä laittaa väliovet ja saunasta puuttuu lauteet, Laura listaa vielä tekemättömiä töitä.

Niin valmiit sisätilat kuitenkin jo ovat, että uuteen kotiin päästään muuttamaan tällä viikolla.

Pian edessä on myös pariskunnan yhteinen kuukauden kesäloma.

– Varmasti tehdään täällä jotain ulkohommia, mutta pääosin lomailemme. Ensi kesänä katsotaan sitten pihan istutuksia ja muuta, pariskunta suunnittelee.

Ensirakentajien vinkit rakennusurakan aloittaville

  1. Etsi mieleinen tontti. Ota huomioon tontin sijainti sekä talon ja mahdollisen autotallin asemointi tontille. Asemakaava voi vaikuttaa myös siihen, millaisen talon tontille saa rakentaa.
  2. Käytä talon pohjapiirustuksen ja mallin suunnitteluun aikaa. Vuosi ei ole ollenkaan liikaa. Varaudu tekemään kompromisseja, kaikkia toiveita on hankala toteuttaa yhdessä talossa.
  3. Tee realistinen budjetti. Lähes kaikki joskus rakentaneet sanovat, että budjetti ylittyy joka tapauksessa – tämä on totta. Pyri mahdollisimman realistiseen arvioon. Jos et ole varma, arvioi yläkanttiin.
  4. Kilpailuta, kilpailuta, kilpailuta. Eri toimittajien ja urakoitsijoiden hinnoissa voi olla valtavia eroja. Mieti tarkkaan, kannattaako jokin homma teetättää urakkana vai tuntitöinä.
  5. Valitse luotettava talotoimittaja, kokenut vastaava mestari ja muut ammattilaiset. Pyydä suosituksia tuttaviltasi, ja jos mahdollista, tapaa ihmiset kasvokkain ennen kuin palkkaat ketään.
  6. Säästä energiaasi hyödyntämällä ammattilaisia, sukulaisia ja ystäviä. Jos ajatus jonkin työvaiheen tekemisestä yksin tuntuu raskaalta, se myös yleensä on sitä. Järjestä talkoot ja pyydä tuttavia apuun.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.7/5 - (18 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
hirsitalo rakentaminen vaasa

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset