Article image
Kaupallinen yhteistyö

18.02.2020

Kädentaitojen koulutuksella uusia työmahdollisuuksia

Teksti: Tarja Ranto
Kuvat: Suomen Yrittäjäopisto

Suomen Yrittäjäopiston kädentaitojen koulutustarjonta on monipuolinen ja asiakaslähtöinen. Kädentaitoja voi kehittää opiskelemalla artesaaniksi tai puurakentamisen ammattilaiseksi. Myös lyhyemmillä koulutuksilla voi avautua uusia työmahdollisuuksia ja uria.

Työmarkkinoilla on tarvetta nyt ja tulevaisuudessa puurakentamisen osaajille. Puurakentaminen on tänä päivänä pääsääntöisesti elementti- ja moduulirakentamista. Moduulit rakennetaan valmiiksi lämpimissä tehdastiloissa. Myös pinnat sisustetaan pitkälti valmiiksi elementteihin jo tehtaalla.

Suomen Yrittäjäopisto on luonut uusia polkuja oman uran ja ammattitaidon kehittämiseksi. Opiskelut voivat keskittyä esimerkiksi puurakentamiseen, johon sisältyvät mm. puutaloelementti- ja hirsitalovalmistus sekä erilaiset sisustus-, puu- ja asennustyöt. Puurakentamisen koulutusta järjestetään runsaasti myös RekryKoulutuksena työpaikoilla.

– Kokemuksemme ovat olleet hyviä jo Teakin ajoilta, jolloin meille koulutuksen kautta tulleet työntekijät ovat viihtyneet työssään aina eläkeikään saakka, kertoo Teuvan Mökki- ja Sorvituotteen toimitusjohtaja Pertti Vainiola RekryKoulutuksen eduista työnantajalle..

– Koulutuksen hyödyt tulevat parhaiten esille, kun koulutus räätälöidään opiskelijalle yksilöllisesti työnantajan tarpeiden mukaan, jolloin opiskelija suorittaa myös osan opinnoistaan suoraan työkohteessa.

– Konkreettisen työssäoppimisen osalta koulutus parhaimmassa tapauksessa paikkaa myöskin työvoimapulan, joka tällä hetkellä on alallamme.

Teuvan Mökki- ja Sorvituotteen toimitusjohtaja Pertti Vainiola arvostaa yksilöllisesti räätälöityjä koulutuksia.

Mitä tarkoittaa RekryKoulutus?

RekryKoulutuksella on mahdollista saada nopeasti uutta osaavaa työvoimaa. RekryKoulutus on edullinen ja joustava tapa kouluttaa työntekijöitä juuri siihen tarpeeseen ja työtehtävään joka yrityksellä on. Rahoitus koulutukseen tulee pääosin TE-hallinnon kautta. RekryKoulutuksissa selvitetään yrityksen tarpeet ja koulutus räätälöidään yritys- ja yksilökohtaisesti.

– Yrittäjäopisto tekee tiivistä yhteistyötä puutuotealan yritysten kanssa. Toteutamme RekryKoulutuksia ympäri Suomea. Voimme kouluttaa uusia työntekijöitä yksittäin tai isommissa ryhmissä, kertoo kehittämispäällikkö Hannu Lakso.

Kehitä omaa osaamistasi ammatiksi

Kädentaidon koulutuksissa on valinnanvaraa. Voit valita opintoihisi esimerkiksi sisärakennustöitä ja remontointia, puurakentamista, yritystoimintaa, sisustussuunnittelua, sisustustekstiilien valmistusta ja verhoilua sekä erilaisia puusepäntöitä. Opiskelu on käytännönläheistä ja siitä on suuri osa mahdollista toteuttaa omalla kotipaikkakunnalla, verkossa ja työpaikoilla oppien.

Tänä keväänä alkaa myös Kädentaitojen ohjaajan koulutus, jossa voi kehittää kädentaitojaan ja käsityötaidon ohjausosaamista.

– Monella ihmisellä on kädentaitojen osaamista, mutta ei löydy uskallusta lähteä tarjoamaan omaa osaamistaan harrasteryhmille tai viriketoiminnoiksi muille eri tahoille, kouluttaja Soile Moisio toteaa.

Käytännössä kädentaidon ohjaaja pitää ohjausta erilaisille ryhmille esimerkiksi kansalaisopistoissa, nuorisotiloissa, opistoissa tai palvelukeskuksissa.

– Koulutuksen aikana opiskellaan eri käsityöaloja suunnittelusta valmistamiseen.

Painopiste opiskelussa on kuitenkin ohjauksessa, jossa suunnitellaan sekä toteutetaan erilaisia ohjaustilanteita, kehitetään omaa ohjaustapaa ja tsempataan yksilöllisesti, miten ryhmiä käytännössä ohjataan.

Opintoihin voidaan liitää yritystoiminnan koulutusta, mikäli opiskelijalla on tarkoituksena perustaa oma yritys, esim. tarjoamaan ohjauspalveluita.

Kädentaitojen ohjaajaksi voi opiskella työn ohessa, jolloin lähipäiviä on 2 – 3 päivää kuukaudessa. Opiskelu voi olla myös päätoimista, jolloin se sisältää lähi-, etä- ja verkko-opiskelua sekä työpaikalla tapahtuvaa oppimista.
Lue lisää kädentaitojen opiskelusta

Soile Moisio opastaa kädentaitojen koulutuksessa.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset