Article image
Kivitalot tehdään mittojen mukaan. Puun käyttö ulkoverhouksessa on lisääntynyt.
21.03.2019
Koti ja asuminen

Omakotitalon suunnitteluun kannattaa varata aikaa

Teksti: Outi Rantala
Kuvat: Kastelli, Kontio, Lammi-kivitalot

Omakotitalon suunnitteluun kannattaa varata hyvin aikaa, jotta lopputulos on oman maun mukainen. Nykyperhe mieltyy järkeviin neliöihin ja älyteknologiaan.

Talopakettien toimituksissa ratkaisee se, paljonko itse on valmis rakentamaan. Osa haluaa talotoimituksen avaimet käteen -periaatteella, toiselle taas riittää rungon pystytys. Olkoon materiaalina puu tai kivi, niin projektiin liittyy paljon tunnetta.

– Asiakkaan tarpeet kartoitetaan tarkasti. Selvitämme yksityiskohtaisesti, mitä asiakas haluaa ja näin pystytään projektille laskemaan realistinen hinta, Seinäjoen Kastelli-kauppias Tero Mullola kertoo.

Kastelli on Suomen johtava talotoimittaja. Johtoasema ei ole itsestään selvyys, vaan perheyritys suhtautuu vastuullisesti asemaansa.

– Sisäilman laatu on tärkeä asia. Kastelli-talot ovat saaneet parhaan M1-rakennuspäästöluokituksen. Liimat ja yhdisteet eivät haise uudessa Kastelli-kodissa. Tämä on otettu huomioon myös toimittamissamme Puustellin keittiöissä, kylpyhuonekalusteissa ja komeroissa.

Trendi on kehittynyt selvästi pienempien talojen suuntaan. Suosiossa on tällä hetkellä yksitasoinen ratkaisu, jossa on korkea huonetila ja isot ikkunapinnat.

Talotoimittaja kuuntelee asiakkaita ja pyrkii toteuttamaan uusia ideoita valmiisiin talomalleihin.

– Trendi on kehittynyt selvästi pienempien talojen suuntaan. Suosiossa on tällä hetkellä yksitasoinen ratkaisu, jossa on korkea huonetila ja isot ikkunapinnat. Pulpettikaton sijaan tehdään jyrkkää harjakattoa, Kastellin toimitusjohtaja Jukka Vaaramo listaa.

– Sisustuksessa suositaan eläviä puupintoja, energiatehokkuutta arvostetaan ja muutenkin ekologinen ajattelu näkyy.

Kannustalo
Nyt moni haluaa yksikerroksisen talon korkealla huonetilalla ja isolla terassilla.
Kannustalo
Selkeys ja käytännöllisuus leimaavat sisustusratkaisuja.

Kivitalosta kompakti koti

Lammi-kivitalot valmistaa koteja ihmisille mittojen mukaan. Myyntipäällikkö Jussi Peltomaa kertoo, että usein pohjalla on arkkitehdin piirros, mikä saattaa nostaa kustannuksia, jos arkkitehdille on annettu täysin vapaat kädet. Perinteisesti kivitaloista on tehty nykyistä keskiverto-omakotitaloa suurempia eli yli 200-neliöisiä.

– Ääneneristävyys ja lämmöntasaus ovat kivitalon valtteja. Olemme laatineet ideakirjan, josta asiakas voi hahmotella itselleen sopivan talon. Yksinkertainen ja sama rakenne käy joka paikkaan, jolloin mallista voidaan tehdä monenkokoisia taloja. Toivomme, että tämä rohkaisee pyytämään tarjousta myös pienemmistä, 120-130-neliöisistä taloista.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Kivitaloon halutaan nyt usein liukuovet terassille ja suunnitteluun sisältyvät tyypillisesti myös talon ulkopuoliset kiveykset ja istutusaltaat.

Puun käyttö ulkoverhouksessa on yleistynyt, samoin sisätilojen kaikumiseen vaikuttavat ratkaisut.

– Stretch-katto asennetaan seiniin kiinnitettyihin alumiinikiskoihin. Pingotettu muovikangas katossa vaikuttaa akustiikkaan, mutta sulautuu täysin ympäristöön.

Hirsitaloissa uutta ajattelua

Hirsitalojen suosio on kasvanut, sillä materiaali yhdistetään puhtaaseen sisäilmaan. Kontiolla hirsirakentamisessa on otettu uusia askelia sekä arkkitehtuurissa että asumisen ajattelutavassa.

Uudessa Kontio Sky House -hirsitalomallissa normaalit rakentamisen teesit on kirjaimellisesti käännetty ympäri.

– Ylösalaisin käännetyn Kontion Sky -kattoristikon ansiosta talo ei tarvitse kantavia rakenteita sisätiloissa. Talo saa näyttävän ilmeen ja terassin pitkälle työntyvä lippa mahdollistaa moninaiset terassiratkaisut. Rakentajalle tuo säästöä, kun rakentaminen voidaan toteuttaa aiempaa yksinkertaisemmalla menetelmällä. Rakentamiseen käytetään Kontion kehittämää edistyksellistä SmartLog-hirttä, Kontion alue-edustaja ja diplomitalomyyjä Juha Keskinen kertoo.

Kontio Sky House
Avarat tilat ja isot ikkunapinnat ovat tämän hetken trendi.

Sisustuksessa suositaan nykyään lattiasta kattoon ulottuvia ikkunapintoja, mutta rakennuspaikka ja asukkaan mieltymys ratkaisevat tyylin.

– Puolet rakentamistamme taloista on moderneja ja toinen puoli perinteisiä hirsitaloja.

Tulevaisuus näyttää Keskisen mukaan valoisalta niin omakotitalojen rakentamisessa kuin laajemminkin.

– Hirsi on materiaalina löydetty myös julkisrakentamisen puolella, kun on mietitty, miten ehkäistä rakennusten kosteusongelmia.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (2 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
omakotitalo rakentaminen talopaketti

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset