Article image
Mia Hiltunen kuntouttaa fysioterapeutti Mika Kivelän tarkassa ohjauksessa.
Kaupallinen yhteistyö

04.11.2020
Terveys ja hyvä elämä

5000 urheilijan hoitaja

Teksti: Harri Puhakainen
Kuvat: Jenna Koivisto

Urheilu Mehiläinen on Vaasassa yhteistyössä yli 5000 aktiiviurheilijan hoidossa. Seinäjoella toimintaa laajennetaan.

Vaasa on monipuolinen urheilukaupunki. Se tulee tutuksi niin urheilulääkäri Petri Lehtoselle kuin fysioterapeutti Mika Kivelälle.

– Meillä on yhteistyötä lähes kaikkien eri lajien toimijoiden kanssa. Sen lisäksi olemme kumppani Vaasan Urheiluakatemialle, jossa nuoret voivat urheilla koulun ja opiskelujen opintosuunnitelmien sisällä, Lehtonen selvittää.

Kilpaurheilu on muuttunut koko ajan kovemmaksi ja laadukkaampi ja määrällisesti suurempaa harjoittelua tehdään jopa 10-vuotiaista lähtien.

– Totta kai rasituksen kasvaessa myös erilaiset vammat ja loukkaantumiset lisääntyvät, Lehtonen myöntää.

– Sen vuoksi me olemme panostaneet mahdollisimman joustavaan hoitopolkuun ja nopeaan hoitoonpääsyyn oikealle asiantuntijalle.

Urheilulääkäri ja fysioterapeutti kohtaavat moninaisia vammoja

Urheilu Mehiläisen kautta on saatavissa asiantuntija-apua laajalta ammattiosaajien verkostolta, mikä hyödyttää Mehiläisen asiakkaita. Suomessa on epäilemättä tietyillä aloilla jopa maailman parhainta osaamista, kun muun muassa maailman johtavia huippu-jalkapalloilijoita lennätetään arvioitavaksi ja operoitavaksi Mehiläiseen.

– Meillä on täällä laaja kirjo eri osaajia, mutta tarvittaessa saamme tiettyjen vammojen hoitoon spesialistin tänne tai sitten järjestämme ajan muualle, Lehtonen iloitsee.

Urheilijoille vamman toteamisen ja hoidon aloittamisen odottelu on erityisen kallista ja turhauttavaa aikaa.

– Petri katsoo potilaan ja soittaa minulle, voinko tutkia tapausta. Kun huomaan, että vamma pitää kuvauttaa, saan Petrin kautta lähetteen samana päivänä ja asiakas pääsee heti tutkimukseen, joka auttaa diagnoosia. Tulos menee Petrille, joka sitten määrittelee tarvitaanko fysioterapiaa vai mahdollisesti vaikka operaatiota, Kivelä kuvaa hoitopolun sujuvuutta.

Väsymys lisää vammariskiä

Kivelän asiakkaista suurin osa on urheilijoita.

– Työterveyshoidossa ja urheilijoiden hoidossa on samoja komponentteja, mutta urheilijoita pitää jarrutella kuntoutuksessa. Työterveyden puolella ihmisiä sen sijaan pitää enemmän motivoida hoitamaan ongelmaansa.

Varsinkin lasten ja nuorten urheiluun liittyen Kivelä tekisi isoja muutoksia arkeen.

– Nuorten nukkumaanmenoaika on myöhentynyt, mutta koulu alkaa aikaisin aamulla. Paljon urheilevat nuoret ovat koko ajan väsyneitä, jolloin vammariskit nousevat melkoisesti, Kivelä täräyttää.

– Koulujen pitäisi alkaa myöhemmin, esimerkiksi kello kymmenen.

Urheilu Mehiläisen hoitopolku:

• Urheiluklinikan hoitaja varaa ajan akuutissa tilanteessa mahdollisimman nopeasti.
• Erikoislääkärin, fysioterapeutin ja kuvantamispalveluiden saumaton poluttaminen.
• Verkoston kautta Suomen parhaita asiantuntijoita mukana hoidoissa.
• Operaatioiden jälkihoito kuntoutuksessa.

urheilulääkäri petri lehtonen
Urheilulääkäri Petri Lehtonen on ilahtunut erityisesti urheilijoiden hoidon kehityksestä.

Urheilulääkäri Lehtosella on aina aikaa potilaan kuunteluun

Vuonna 1997 Petri Lehtonen aloitti uransa urheilulääkärinä Vaasan Palloseuran liigajoukkueessa. Nykyään urheilulääkäri Lehtonen hoitaa osana Urheilu Mehiläisen työtään Sportin miesten liigajääkiekkoilijoita.

– Kolmasosa potilaistani on tavallisia työterveysasiakkaita, joiden toimintakyvyn palauttaminen on yhtä tärkeää kuin urheilijoiden hoitaminen.

Osittain Lehtonen soveltaa urheiljoiden pyrkimystä mahdollisimman nopeaan paluun ammatin tai harrastuksen pariin myös työterveyshuollossa.

– Elämänlaatu on tärkein asia. Siinä mielessä toimintakyvyn palauttaminen parantaa usein elämälaatua, eikä sitä ole mitään järkeä viivästyttää viivyttelemällä diagnoosissa tai asianmukaisen hoidon aloittamisessa.

Lehtonen myöntää lääkärien ajan olevan tunnetusti niukassa.

– Meillä täällä on enemmän aikaa potilaan kuunteluun, mikä helpottaa hoidossa.

 

urheilulääkäri esa liimatainen
Seinäjoen Urheilu Mehiläisen urheilulääkäri Esa Liimatainen on opiskellut myös liikuntatieteiden tohtoriksi. Kuva: Emma Sumuvuori

Harvinainen yhdistelmä

Seinäjoen Urheilu Mehiläisen toiminta polkaistiin käyntiin kesän jälkeen.

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Esa Liimatainen käy joka toinen viikko Espoosta auttamassa Etelä-Pohjanmaan urheilijoita ja myös muita lääkärin palveluita tarvitsevia.

– Teen yhteistyötä Seinäjoen Maila-Jussien naisten lääkärinä, ensin 1990-luvulla liikuntatieteen tutkinnon ja siitä väitellyt urheilulääkäri Liimatainen kertoo.

Liimatainen uskoo, että oma kahden tutkinnon yhdistelmä auttaa diagnosoimaan ja ymmärtämään erityisesti urheilijoiden vammoja.

– Seinäjoesta innostuin, koska olin aikoinani vuosituhannen vaihteessa koulutuspäällikkönä Kuortaneella käynnistämässä ensimmäistä ammattivalmentajatutkintoa.

Katso video!

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
3.1/5 - (7 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
Fysioterapia Seinäjoki terveys urheilija vaasa

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset