Vanhalle takalle lisää käyttövuosia huolellisella huollolla
Kodin lämmönlähteen kunto kannattaa tarkistuttaa ammattilaisella. Osaavan muurarin käsissä takan käyttöikä voi pidentyä vuosikymmeniä ja sen ulkonäkö uudistuu.
Kolme vuosikymmentä sitten muuraustekniikassa vallitsi omanlaisensa vaihe, jonka jälkiä nyt korjataan. Ongelmana on rakennustekniikka, jossa yläpalotila on täkätty harjateräksen päälle. Korkea kuumuus vaikuttaa teräkseen ja se joustaa. Tiilet ja rappaus eivät kestä muuntuvaa rakennetta.
– Monet näistä takoista ovat vaarallisessa kunnossa, huomauttaa muurarimestari Sami Ojanen.
Korjaaminen on käsityötä
Vanhojen takkojen korjaaminen on käsityöperinnettä, jonka osaajia on harvassa. Taitajan käsissä tiili muovautuu lähes rajattomasti, ja vanhasta saa uutta omien mieltymysten ja kodin tyylin mukaisesti.
– Tapauskohtaisesti on harkittava, onko korjaaminen järkevää ja halutaanko vanha takka säilyttää. Vanhaa pystytään uudistamaan rakenteiden lisäksi ulkonäöllisesti, muuraamalla siihen uutta muotoa, kuvaa Ojanen.
Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.Edullisimmin uutta ilmettä takkaan saa pinnoituksella. Tavallisin uudistus on tiilipinnan rappaus, mutta rapattu tiili, esimerkiksi piippu, voidaan myös hiekkapuhaltaa puhtaaksi. Suosituimmat pinnoitteet ovat antiikkilaasti, maalipohjaiset pinnoitteet, kuten tuntopinnoite, sekä muut hierto-, piirto- ja jalolaastipinnoitteet.
Vanhan takan korjaamispäätökseen vaikuttavat myös tunneasiat. Vaikkapa talon historiaa henkivä pönttömuuri voidaan uudistaa muuraamalla se uudestaan, vanha ehjä kuori säästäen.
– Perinteisen käsityön arvostus on noussut. Uusikin takka saatetaan ennallistaa vanhan näköiseksi siirtämällä siihen vanhan takan luukut ja rautaosat, Ojanen toteaa.
Paloturvallisuus
Vanhan takan kohdalla pätevät sen rakennusaikaiset paloturvallisuusvaatimukset. Kaikkea ei tarvitse siis lähteä muuttamaan nykyvaatimuksia vastaaviksi.
– Poikkeuksena ovat tilanteet, joissa rakennusvirheistä aiheutuu selkeä vaara, kuten puutteelliset suojaetäisyydet palaviin materiaaleihin tai halkeamat tulipesässä tai hormissa, selvittää palopäällikkö Hannu Puranen.
Viime vuosina yleistyneet peltihormit ovat oma ongelmansa. Vaara syntyy, jos välipohjan paksun eristeen kohdalla hormi kuumenee liikaa.
– Jokunen vuosi sitten myynnissä oli kahdenlaisia savuhormeja, jolloin saatettiin virheellisesti valita alhaisen lämpötilan hormi korkean lämpötilan tulisijaan. Nämä yhdistelmät ovat tulipaloriski.
Mikä on takkasi kunto?
- Tarkista luukkujen kiinnitykset, ne löystyvät ajan myötä.
- Tarkista takan sisäpuoli taskulampun valossa, erityisesti yläosa.
- Halkeama ei välttämättä ole vaaraksi, mutta se on syytä tarkistuttaa.
- Nuohouksessa tärkeää on puhdistaa poskikanavat kunnolla, sillä niihin kertynyt noki heikentää takan tehoa.
- Kituuttamalla polttaminen aiheuttaa hormien tukkeutumista ja hormipalovaaran. Polta hyvällä liekillä, mutta älä ahjona.
- Ota yhteyttä ammattilaiseen, kun epäilet takan kuntoa.