Katto niin täyteen kuin mahdollista
Yhä useampi laajentaa kattonsa aurinkopaneelipintaa ensimmäisen asennuksen jälkeen.
Energiatehokkuusprofessori Jero Aholalla on omakohtaisia kokemuksia aurinkopaneeleista.
– Kattoni on ollut täynnä vuodesta 2014 asti, Ahola sanoo.
Viime vuosi oli hankinnan takaisinmaksua ajatellen tuottoisin. Sähkön myyntiä kertyi noin 900 euron edestä, joten noin 10 000 euron kustannuksista tuli takaisin lähes 10 prosenttia. Aikaisempina vuosina hän on saanut myyntisähköstä joitain satoja euroja. Omaan kulutukseen aurinkosähköstä on mennyt suoraan noin neljännes.
Investoinnin takaisinmaksuaika ei ole yksiselitteistä. Siihen vaikuttaa energian hinnan lisäksi myös mm. aurinkosähkön omakäyttöaste.
– Talot, joissa on lämpöpumppu, maalämpö tai sähkölämmitys, takaisinmaksuaika voi vaihdella kymmenestä vuodesta viiteentoista, Ahola ynnää.
Halu ja innostus usein talouden edellä
Omakotivoimaloiden kokoon Aholalla on selkeä näkemys.
– Laittakaa katto niin täyteen paneeleita kuin mahdollista.
Asennuskustannukset ovat lähes samat niin pienessä, 3 kilowatin, kuin suuremmassakin 10 kW:n voimalassa. Hän on myös huomannut pienten aurinkovoimaloiden asentajien laajentaneen hankintaansa muutaman käyttövuoden jälkeen.
– Eikä kotitalouden hankinnat tässä kohdin useinkaan perustu talouteen, vaan silkkaan haluun, Ahola uskoo.
Siitä Ahola tietää olevan monia mielipiteitä, kannattaako aurinkovoimala mitoittaa vain oman kulutuksen tarpeen mukaan. Jotkut sähköyhtiöt haluavat ostaa lähellä tuotettua sähköä.
– Sähkö on hyvä kauppatarvike myös siinä mielessä, että kaiken mitä et itse tarvitse, pystyt myymään. Myynnistä sopiminenkin on nykyään yksinkertaista.
Asentajien saatavuus rajoitti asennuksia
Aurinkopaneelit olivat suosittuja viime vuonna, mikä nosti aurinkovoimaloiden hintaa. Paneelien hinnat ovat kääntyneet taas laskuun. Saatavuusongelmia oli hetkellisesti.
– Aurinkopaneelit tulevat paljolti Kiinasta ja kuljetuskustannukset nousivat korona-aikana, Ahola sanoo.
Omakotivoimaloita toimitettiin ja asennettiin viime vuonna paljon. Lopullisesti määrään vaikutti lähinnä asentajien saatavuus. Asennustahti jatkuu edelleen joutuisana.
– Myös maavoimaloita on vireillä ja tulossa nopeaan tahtiin. Jos Nurmon Atrian maavoimala on ollut pitkään maan suurin, niin tämän vuoden jälkeen se ei sitä todennäköisesti enää ole, Ahola sanoo.
Hän on nähnyt, miten suhtautuminen aurinkoenergiaan on 10 vuodessa muuttunut.
– Harvojen harrastus on kääntynyt kannattavaksi järkevänä pidetyksi toiminnaksi.
Puhdistamisen motiivina vain harrastuneisuus
Alkuinnostuksissaan myös Jero Ahola saattoi puhdistaa omia aurinkopaneeleitaan lumesta. Nykyään hän ei enää sen takia katolle kiipeä.
– Käytännössä aurinkovoimalan tuotto marras-helmikuussa voi olla vain 5 prosenttia vuoden kokonaistuotosta. Lumipeite saattaa hetkellisesti peittää paneeleita vielä maaliskuussa, Ahola toteaa.
Tehokkaan tuoton maksimoimiseksi katolle ei siis kannata kavuta paneeleita puhdistamaan. Harrastusmielessä sen voi Aholan mukaan kyllä tehdä. Tuolloin mukana on hyvä olla kattovaljaat, pehmeä harja tai muovilapio.
– Paneeleiden pinta on karkaistua lasia. Teräviä työkaluja pitää silti varoa.