Yrittäjäksi ehtii vielä eläkkeelläkin
Pitkän työuran tehneiden tietotaitoa tarvitaan, vaikka eläkeikä jo olisi plakkarissa. Yhä useampi eläkkeelle jäävä pistääkin pystyyn oman yrityksen.
Eläkeläisten yrittäjyyttä tuetaan valtion rahoittamalla koulutuksella.
– Eläkeläisillä on paljon tietotaitoa ja halua tehdä vielä jotain pientä, joten sivutoiminen yrittäjyys voi olla yksi hyvä vaihtoehto, Suomen Yrittäjäopiston koulutuspäällikkö Maija Peuhkurinen sanoo.
Suomen Yrittäjäopisto on yksi toimijoista, joissa eläkeläisille suunnattu yrittäjyyskoulutus Eläkkeeltä yrittäjäksi polkaistaan käyntiin vielä tämän syksyn aikana.
– Nykyisin kun ollaan vanhuuseläkkeellä, tulot eivät vaikuta eläkkeen määrään. Uskon että mielenkiintoista yritysideaa löytyy moneltakin ja kyllähän oman työuran jälkeen on käynnistetty vielä ihan isoakin yritystoimintaa, Peuhkurinen kertoo.
Win-win -tilanne kaikille
Taustalla on Peuhkurisen mukaan tärkeitä asioita. Työ tuo merkityksellisyyttä elämään ja kun työtä saa tehdä omilla ehdoilla, itse työaikansa määritellen, sillä on paljon positiivisia vaikutuksia.
– Ja onhan se ihan selvä, että eläkkeellä tulotaso tippuu, niin yrittäjyydestä saa pientä taloudellista hyvää myös.
Eläkeläisten työpanos on arvokasta myös kansantalouden näkökulmasta.
– Kun ollaan tässä tilanteessa, että on kova työvoimapula, niin sehän on hirveän arvokas kohderyhmä, kun ajattelee että heillä on pitkä työura takana. Siellä on potentiaalia työskennellä esimerkiksi mestari-kisälli -periaatteella tai neuvontatyössä, Peuhkurinen sanoo.
Osaaminen omissa käsissä
Teksti ja kuva: Harri Puhakainen
Harva aloittaa yritystoiminnan varsinaisen työuran päätyttyä ja eläkepäivien jo alettua. Monet eläkkeelle jäävät ovat kuitenkin innostuneita tekemään aktiivisesti pitkään odottamiaan ja haaveilemiaan asioita.
– En halunnut työurani aikana käydä tekemään yrittäjänä osaamiani asioita. Kuitenkin, kun työuran loppu lähestyi, tuntui, että en voi heittää hukkaan monen kymmenen vuoden kokemusta omalta alaltani, Timo Rautamo
Huippukunnossa fyysisesti oleva Rautamo on harrastanut vapaa-ajallaan triathlonia. Sekin osaltaan esti vapaa-ajan vieton oman yrityksen parissa.
– Ajatus on ollut mielessä kauan, mutta en halunnut polttaa kynttilää molemmista päistä. Lapset ovat nyt lähteneet kotoa, joten olen siinä mielessä vapaa käyttämään aikaani yritykseeni.
Rautamo koki, paitsi että pääsee yrittäjänä toteuttamaan itseään myös hänen toimintansa voi hyödyntää yhteisöä sekä kustannuksia säästämällä, että työturvallisuutta parantamalla.
Heikosti suunniteltu ja toteutettu teknisen työn tila menee käyttökieltoon ja johtaa lisäkustannuksiin. Yhtä lailla olisi mielekästä järjestää lisäkoulutusta opettajille, jotka kaipaavat päivitystä teknisen työn koneiden työturvalliseen käyttöön ja oppimateriaalin suunnitteluun.
Vapaa tekemään
Monelle yrittäjäksi ryhtyvälle nimenomaan oma vapaus tehdä asioita haluamallaan tavalla on merkittävä kannustin.
– Niin on minullakin. Voin tehdä tätä täysin omalla tavallani. Rennosti, ilman stressiä.
Yrittäjäksi ryhtymisen Rautamo koki helpoksi.
– Sain hyvän avun Vasekista perustamiseen tarvittavaan paperityöhön.
Rautamon puoliso on vielä työelämässä, joten hän vain kannusti miestään kokeilemaan yritystoimintaa.
– Aina tekee hyvää aivoille tehdä erilaisia, uusia asioita. Kun on vielä hyväkuntoinen, niin ehdottomasti kannattaa kokeilla, Kirsti Rautamo