Article image
Kuva: Freepik
12.10.2023
Työelämä ja yrittäjyys

Yrittäjä koulunpenkillä: Iki-inhokki talous ja muut vaikeat aiheet

Teksti: Liina Hautanen

Mitä kannattaa tehdä itse, mitä ulkoistaa? Miten varmistaa yrityksen pitovoima tai oppia nauttimaan talouslukujen lukemisesta? Suomen suurin yrittäjyyskouluttaja tuntee yrittäjien haasteet.

Jo yli puoli vuosisataa yrittäjiä kouluttaneella Suomen Yrittäjäopistolla tunnistetaan hyvin yrittäjien kipukohdat.

– Meidän kauttamme kulkee satoja mikro- ja pk-yrittäjiä vuosittain erilaisissa ammattitutkinto- ja täydennyskoulutuksissa, joten tunnemme hyvin ne haasteet, mitä yksinyrittäjillä on, Suomen Yrittäjäopiston koulutuspäällikkö Maija Peuhkurinen sanoo.

Peuhkurisen näkemyksen mukaan yrittäjien koulutustarpeet kulminoituvat myyntiin, markkinointiin ja talousosaamiseen.

– Ikuinen inhokki on talous ja sitä aika mielellään ulkoistetaan, vaikka juuri talousosaamisen pitäisi jokaisella yrittäjällä olla hallussa. Kirjanpito toki kannattaakin ulkoistaa, mutta se ei poista sitä, että yrityksen taloutta pitää johtaa ja sitä pitää suunnitella, Peuhkurinen sanoo.

Maija Peuhkurinen Suomen Yrittäjäopisto
Suomen Yrittäjäopistolla suoritetaan eniten yrittäjätutkintoja koko maassa. – Yrittäjyyteen liittyvistä opinnoista on hyötyä myös palkkasuhteessa oleville, koulutuspäällikkö Maija Peuhkurinen sanoo. Kuva: Tapio Saunamäki.

Talousjohtaminen koetaan usein vaikeaksi, mutta kerran asiat opiskeltuaan, asia ei ole sen kummallisempi, Peuhkurinen lohduttaa.

– Kun sen taidon opettelee ja osaa, niin kun tulee suhdannevaihteluita, yritys selviää ja pystyy varautumaan niihin helpommin. Se kuulostaa hienolta, mutta on käytännössä sitä, että katsotaan, mitkä yrityksesi tulot ja menot on nyt ja suunnitellaan jo ennakkoon useampia vuosia eteenpäin, eikä vain päivästä ja viikosta toiseen. Talous on niin ailahtelevaista, että ennakoiminen on tärkeä taito.

Peuhkurinen sanoo, että yhtä lailla myynti tai markkinointi voivat tuntua hankalilta, jos ne ovat vieraita asioita.

– Mutta kannattaa vaan ottaa ne asiakseen ja opiskella, sillä kun ne on kerran oppinut, ne sujuvat.

Satoja yrittäjiä kun koulutetaan vuodessa, siellä tietyt asiat toistuvat.

Maija Peuhkurinen, Suomen Yrittäjäopisto

Talousjohtamisen ohella Peuhkurinen näkee tärkeäksi, että kaikessa tekemisessä katsantokanta suunnataan aina muutama vuosi eteenpäin. Huomioidaan, mitä maailmalla tapahtuu ja miten se vaikuttaa omaan yritykseen.

– Tässä ajassa täytyy olla koko ajan tuntosarvet hereillä. Arvioisin, että aika moni yritys on nyt vaikeuksissa, jos velkaa on eikä korkojen nousuun ole varauduttu. Että onko se ollut aidosti harkinnassa, että mitä jos korot nousevat näinkin nopeasti, Peuhkurinen pohtii.

Oman yrityksen pyörittämisen ohella opiskelu ei ole kaikkein helpoin rasti, mutta antoisaa se opiskelijapalautteiden mukaan on.

– Moni sanoo, että parasta antia on ollut se, että on ollut vihdoin aikaa ajatella yrityksen asioita. Yksi päiväkin antaa uutta virtaa ja intoa omaan tekemiseen.

Myös kouluttajan tuki nähdään tärkeänä ja se, että on joku, joka haastaa miettimään yrityksen asioita eteenpäin.

Isoja haasteita rekrytoinnissa

Yritysten koulutustarpeet vaihtelevat sen mukaan, mikä aihe on milloinkin ajankohtainen ja tapetilla. Tällä hetkellä rekrytoinnin haasteet ovat niin isoja, että yritykset ovat pakotettuja satsaamaan yhä enenevissä määrin henkilöstön tyytyväisyyteen, siihen paljon puhuttuun pitovoimaan.

yrittäjien koulutus
Kuva: Freepik

– Olemme huomanneet, että oli se sitten ison pörssiyrityksen johtaja tai muutaman henkilön työllistävä yrittäjä, niin ne johtamiseen liittyvät haasteet pysyvät aika samana ja niihin haetaan nyt tukea. Pitovoima on hirveän tärkeää, Peuhkurinen sanoo.

Johtamisen kenttä on kompleksinen eivätkä esihenkilöt pääse helpolla.

– Tuntuu että esihenkilötkin kamppailevat oman jaksamisensa kanssa ja etsivät keinoja, millä kehittyä työssään.

Vastuullisuusvaatimukset koskettavat kaikkia

Toisen ison teeman muodostavat vastuullisuus ja kestävä kehitys.

– Pienten yritysten voi olla vaikea saada niistä koppia ja herkästi ajatellaan, etteivät ne kosketa meitä. Mutta nyt kun tulee uudet direktiivit, jotka koskettavat isoja yrityksiä, niin alihankintaketjujen kautta ne tippuvat myös pieniin yrityksiin ja niiden asioiden pitää olla kunnossa, että voi olla mukana kilpailussa, Peuhkurinen täsmentää.

Apua someen ja jaksamiseen

Kaikkea ei tarvitse eikä kannatakaan tehdä yksin.

– Asioitahan voi ostaa ulkopuoleltakin mutta välttämättä ei tiedetä kuinka sitä kannattaisi lähteä tekemään tai siihen ei ole taloudellisia mahdollisuuksia. Sen kaaoksen järjestämiseen tarvitaan usein vähän apua, että mitä kannattaa tehdä itse, mitä ulkoistaa. Koulutuksessa voidaan ihan laskeakin sitä, että mikä kannattaa, Peuhkurinen kuvaa.

Peuhkurinen nostaa esimerkiksi somemainonnan.

– Jotkut yrittäjät tekevät aivan valtavan hyvää somemainontaa. Kun löytää sen oman tavan, niin se voi olla paljon parempikin kuin ostettu, mutta näinhän ei kaikille käy.

yrittäjien koulutus
Kuva: Freepik

Digitaaliset taidot ja digitaalisten markkinointikanavien käyttöönotto ylipäätään on akuutti aihe, jossa yrittäjät tarvitsevat usein apua.

– Nuoret ottavat somekanavat heti käyttöön, mutta on ikäpolvia, joille se ei ole yhtä luonnollista ja se on ihan ymmärrettävää, Peuhkurinen kuvaa.

Koulutuksissa herätellään kiinnittämään huomiota myös jaksamiseen.

– Jaksaminen on nyt koetuksella monella ja koulutuksissamme laitammekin yrittäjiä miettimään työn ja vapaa-ajan tasapainoa. Se on tärkeä yrittäjän perustaito, Peuhkurinen sanoo.

maija peuhkurinen Suomen Yrittäjäopisto

Mikä ilahduttaa kouluttajaa?

Suomen Yrittäjäopiston koulutuspäällikkö Maija Peuhkurinen on kouluttanut yrittäjille pitkään talousjohtamista sekä juridiikkaa.

– Kouluttajana minua on palkinnut se, kun huomaa, että joku saa ihan konkreettista hyötyä ja yritystoiminnan kannattavuus kehittyy. Tai kun joku toteaa, että kun tulin koulutukseen, en halunnut edes katsoa omia talouspapereita, mutta nyt kun ymmärrän, mistä puhutaan, niin oikein nautin niiden lukemisesta, Peuhkurinen sanoo.

Hienoa on myös se, kun huomaa että on pystynyt olla jonkun tukena.

– Kun koulutukseen tulee väsynyt yrittäjä, joka on lähellä sitä pistettä, että heittääkö kirveen kaivoon vai mitä tästä tulee, niin kun hänet saa innostumaan ja kehittämään, ja huomaa että hän saa uutta virtaa, se on hienoa, Peuhkurinen kertoo.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (3 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset