Kyllä tämä suurkaupunkielämän voittaa
Pariskunnan postilaatikko on leirintäalueen kulmalla.
Kymmenkunta vuotta sitä piti suunnitella ja sulatella, mutta päätöstä he eivät ole katuneet. Pariskunta Hjördis ja Kenneth Andersin asuu nyt asuntovaunussa leirintäalueella.
– Ilma oli sateinen, mutta Peräseinäjoen Kalajärven leirintäalue ihastutti meitä heti ensivierailullamme vuosia sitten, Kenneth Andersin sanoo.
Viitisen vuotta vaunu oli alueella vuorokausimaksulla, kunnes kesällä 2022 pariskunnan osoitteeksi vaihtui pysyvästi Kalajärven leirintäalue.
Lue myös
Kaikki tarvittava mahtuu
Muutto omakotitalosta noin sata neliötä pienempään tilaan vaati tavaroiden karsimista.
– Keräilijäluonteelle se oli vaikeaa, mutta kun päätös oli tehty, ei sitä voinut enää siinä vaiheessa surra, Kenneth sanoo.
Nyt molemmat vakuuttavat, että heillä on kaikki tarvittava 18 neliön vaunussa ja noin 20 neliön sivuteltassa.
Vaikka asuntovaunussa on suihku, käyttää pariskunta leirintäalueen suihkuja. Saunavuorokin hoituu alueen tilaussaunassa vuorolistan mukaan.
Ruoka valmistuu airfryerillä ja kaasuliedellä. Uuni löytyy suihkun ja saunan tapaan leirintäalueen yhteisistä tiloista.
– Varsinkin airfryerillä saa aikaan monipuolisia ruokia, Kenneth Andersin kehuu.
Talvella pariskunnan vaunuelämä muuttuu jonkin verran, kun kesävesihana suljetaan.
– Silloin käyttövesi on kannettava vaunuun.
Tekemistä riittää
Syyskuun puolivälistä toukokuun alkupuolelle Kenneth Andersin hoitaa leirintäalueen isännän tehtäviä, kökällä. Sen jälkeen isäntävuoro alkaa kiertää vuosipaikkalaisten kesken.
– Heikkona hetkenä siihen tehtävään suostuin, hän naurahtaa.
Lokakuun lopun päivänä isäntä on jo ehtinyt hoitaa yhden asukkaan lähdön. Loppupäiväksi työtä riittää ongelmapuiden kaadossa parin muun talkoolaisen kanssa. Telttasaunankin samainen porukka on ehtinyt jo kesän jäljiltä purkaa suojaan.
Caravan-Kalajärvi-yhdistys omistaa myös viheralueen leirintäalueen ulkopuolella sekä kolme pientä vuokramökkiä. Niissäkin talkooporukoilla riittää työtä.
– Kyllä täällä saunapuiden kantoa, nurmikonleikkuuta, haravointia ja lumenluontia piisaa! Kesällä teen lisäksi joitain kesäpoikahommia toimistolla, Andersin naurahtaa.
Ylimääräiset varpaat
Leidi, 11 v, ja Tosca 5kk, ovat isäntäväen tapaan kotiutuneet vaunuasumiseen. Noutajasukuinen Leidi aloittaa päivän aamulenkillä isännän kanssa. Ihmisrakkaalle koiralle alueen tutut, ja tuntemattomat, ovat mieluisia tapaamisia. Herkkupalojakin Leidi tietää matkan varrella olevan tarjolla. Laivakissa Tosca pääsee niin ikään ulkoilemaan hihnassa.
– Leirintäalueella ei saa pitää eläimiä vapaana, Kenneth Andersin täsmentää.
Vajaan 20 neliön vaunutiloissa Tosca keksii itselleen mieluisaa tekemistä taukoamatta. Toisinaan isäntäväen on puututtava pennun tekemisiin. Laivakissan tunnusomaisilla ylimääräisillä varpailla se tuntuu ehtivän moneen paikkaan yhtä aikaa.
Vieraita Andersineilla käy entiseen tapaan, niin sukulaisia, ystäviä kuin tuttavia leirintäalueelta.
– Monet ovat sanoneet ajatelleensa itsekin samaa, muuttavansa asuntovaunuun.
Lämpöä riittää
Hjördis ja Kenneth Andersinin vuonna 2021 hankkima asuntovaunu on vuoden 2005 mallia.
– Parinkymmenen asteen pakkasillakin vaunu pysyi hyvin lämpimänä. Viime vuonna kaasua kului reilut 33 pulloa , Kenneth Andersin sanoo.
Vaunun yli +20 asteen lämpöä sivuteltassa ei ole, mutta lämpimänä sekin pysyy. Pienellä pakkaskelillä mittari näyttää noin 15 astetta.
– Webasto lämmittää ja käytettäessä myös grilli.
Teltan tilaa he käyttävät läpi vuoden, mutta siellä olevaa televisiota pariskunta ei sentään talven aikana istu katsomaan. Vaunussa on oma telkkari.
– Teltan pystytykseen ja pohjan tekoon meni parilta mieheltä pari päivää, Kenneth Andersin muistelee.
Kun puut pudottavat lehtensä, vaunulle kuuluu raskaan liikenteen ääniä läheiseltä maantieltä.
– Ihmisten möykkää kuuluu leirintäalueelta äärimmäisen harvoin. Eikä täällä sesongin jälkeenkään ole liika hiljaista, Kenneth Andersin naurahtaa.
Viime vuonna Andersinin pariskunta vietti vain yhden yön leirintäalueella niin, ettei siellä ollut ketään muita. He arvioivat jouluna vaunukuntia olevan alueella viidestä kymmeneen.