Article image
Jan Granlund ja Eirini Stylianou nauttivat Fäbodan pitkistä hiekkarannoista.
05.07.2023
Tapahtumat ja matkailu

Fäboda on rantalomakohteiden ykkönen

Teksti ja kuvat: Liina Hautanen
Grafiikka: Mirja Pajula

Pietarsaaren rannikko tarjoaa kolme huikean kaunista rantalomakohdetta. Fäboda Kahvituvan ranta, Lillsand ja Storsand sijaitsevat lähes vieri vieressä ja vain odottavat löytäjiään.

Fäbodan laguunimaiset hiekkarannat sijaitsevat noin kymmenen kilometrin päässä Pietarsaaren keskustasta. Kuumimpana kesälomakautena eli heinäkuussa paikalle pääsee kätevästi myös bussilla.

Rannoista parhaiten varusteltu on Fäboda Kahvituvan ranta. Sieltä löytyy kaikki fasiliteetit, mitä mukavaan rantapäivään tarvitaan: Tilavat parkkipaikat, helppokulkuinen ja esteetön reitti rantaan, pukukopit, wc:t sekä monipuolinen kahvilaravintola terasseineen.

Myös luonto panee parastaan. Fäbodasta löytyy sekä hienohiekkainen uimaranta että jääkauden sileiksi hiomia, mereen laskevia rantakallioita kauniissa harmaan ja punaisen eri sävyissä. Täydellinen paikka kesäpiknikille siis!

Fäboda rantalentopallo

Lähiluonnosta pääsee nauttimaan myös polkuverkostoa pitkin. Vaellettavana on yhteensä yli 30 kilometrin reitistö, jossa maisemat vaihtelevat rannikolle tyypillisistä valoisista mäntymetsistä sileisiin rantakallioihin ja hiekkadyyneihin. Maasto tarjoaa mukavaa vaihtelua myös pyöräilijöille. Välillä lasketellaan kovaakin vauhtia alas kalliota, välillä puikkelehditaan pitkin puunjuurakoiden rytmittämiä kapeita metsäpolkuja.

Lintutornille löytää helposti, kun lähtee seuraamaan Kahvituvan parkkipaikalta hiekkarannan suuntaisesti lähtevää esteetöntä lautapolkua. Polun alussa on kyltti ”Miettinen”. Polku on muutenkin kiva, sen varrella on istumapaikkoja sekä isompi levähdystasanne penkkeineen, jossa voi merinäköalasta nauttien pitää vaikka evästauon.

Suomen kaunein paikka – Fäboda

Fäboda turistit
Juste, Elena, Jaana ja Erikas olivat tulleet Fäbodaan Liettuasta asti.

Liettualaiset Juste, Elena, Jaana ja Erikas ottivat kesälomakohteekseen tarkoituksella Fäbodan.

– Kysyimme Googlesta, mikä on Suomen kaunein paikka ja monista vastauksista nousi esiin Fäboda, äiti Juste kertoo.

– Pidämme tästä todella paljon, täällä on aivan erilaista kuin omassa maassamme. Meilläkin on tietenkin paljon metsää ja vihreyttä, mutta ei tällaisia kallioita. Nämä maisemat ovat meille aivan ainutlaatuisia.

Fäbodasta perheen matka jatkui kohti uudenlaisia maisemia Norjan Nordkappiin.

the most beautiful place in Finland Fäboda
Isä Erikas on käynyt Suomessa aiemmin purjehdusreissullaan, äiti Juste oli käynyt Tampereella mutta tyttärille visiitti oli ensimmäinen.

Kesäpäivä rannalla

Pietarsaaressa asuvat Jan Granlund ja Eirini Stylianou kertovat kumpikin käyvänsä Fäbodassa pari kertaa vuodessa.

– En tarpeeksi usein, lämpimästä päivästä rannalla nauttiva Stylianou huudahtaa.

Granlund kertoo, että Fäboda Kahvituvan rannassa saa kävellä rauhassa noin 20-30 metriä kunnes syvenee, mutta sitten tuleekin äkkisyvä.

– Mutta on kuitenkin paljon kohtia, missä ranta ei syvene äkkiä, joten tämä sopii hyvin lapsillekin, Stylianou kertoo.

Fäboda
Jan Granlund ja Eirini Stylianou olivat tyytyväisiä rentoon rantapäiväänsä.

Granludia viehättävät Fäbodan pitkät hiekkarannat.

– Ja merituuli, jonka ansiosta täällä ei ole koskaan liian kuuma. Täällä on mukava loikoilla rannalla ja uida vähän, ehkä lukea kirjaa.

– Ja poluilla on myös mukava kävellä, Stylianou lisää.

Koe myös Lillsand ja Storsand

Fäboda Kahvituvan rannalta hieman eteenpäin aukeaa vielä kaksi muutakin merenlahtea, jotka ovat myös tutkimisen arvoisia. Kahvituvan kallioiden toisella puollella sijaitsee Lillsand eli Pikkuhiekka. Kätevintä sinne on siirtyä autolla, mutta metsäpolut tarjoavat myös hienon maisemareitin. Pikkuhiekka on kooltaan Fäboda Kahvituvan rantaa isompi ja sieltä löytyy grillauspaikka, pukukopit sekä wc. Kesän parhaimpina hellepäivinä rannalla saattaa olla tungosta, sillä paikka on paikallisten suosikkiranta. Myös Pikkuhiekan ranta on matala ja lapsiystävällinen.

Fäbodan uimaranta
Pietarsaarelainen Mari Tonberg oli tullut uimaan kolmen lapsensa, Malten, Edithin ja Erikin kanssa. Mukana seurueessa olivat Espoossa asuvat Pamela Nelimarkka ja Joonas Mäkipeska lastensa Leonan ja Luminan kanssa. 

Storsand eli Isohiekka on nimensä mukaisesti isoin kolmesta ja kuuluisa siitä, että sen ranta on niin matala, että mereen saa kahlata vaikka kuinka pitkälle, ennen kuin se syvenee uimasyvyiseksi. Lapset rakastavat tätä rantaa ja ovatpa sen hauskuuden löytäneet myös surffaajat ja sup-lautailijat. Parkkipaikka ja pukukopit löytyvät – mutta toiletit loistavat poissaolollaan.

uimaranta Pietarsaari
Uimisen lisäksi Leonan ja Luminan mielestä parasta rantapäivässä on Kahvituvan jäätelöillä käyminen.

Fäbodan alueen opaskartta

Fäboda

Jos päivä rannalla ei riitä – jää yöksi

Jos tuntuu, että et ehdi saada kylläksesi Fäbodan kauniista kallioista, aavasta merinäkymästä sekä pehmeistä hiekkarannoista, alueelta löytyy myös muutamia majoitusvaihtoehtoja. Tarjolla on muun muassa luksustelttailua eli glampingia sekä vuokramökkejä. Fäboda Kahvitupa vuokraa 1-2 hengelle sopivaa Vierastupa-mökkiään, päiväkävijöille puolestaan sopii hyvin Fäbodan niemenkärjessä sijaitseva Miettisen huvila.

Karavaanareita palvelee Fäbodan Kahvituvan rannan läheisyydessä sijaitseva Pikkuhiekan Matkaparkki. Alue on avoinna 10.5.-30.9. ja sieltä löytyy 6 sähköpaikkaa ja 6 sähkötöntä paikkaa.

Sopivasti herkuttelua

Fäbodalla kaikki tiet vievät lopulta Kahvituvalle. Ensimmäistä kesäänsä Fäbodan Kahvituvalla kesätöissä oleva Zera Snellman kertoo, että talon suosituin annos on lehtipihvi ranskalaisten ja tuoreen salaatin kera.

Fäboda kaffestuga
Zera Snellman sai mieluisan kesätyöpaikan Fäbodan Kahvituvalta.

– Meillä käy paljon ulkomaisia asiakkaita, joiden kanssa puhumme englantia. Erityisesti ukrainalaisia on käynyt paljon. Monet tulevat tänne syömään pyöräiltyään tai käveltyään alueen luontopoluilla. Rannat ja maisema on täällä todella hienoja, Snellman juttelee.

Rannalla kesäpäivää viettäneiden uimareiden suosikkilistalla on herkulliset, paikallisesti valmistetut italialaiset Maj’s Gelato jäätelöt.

Fäbodan Kahvituvalla voi syödä joko aurinkoiselle terassilla tai tuvan viileydessä. Katso karusellin kuvat!
Pieniä kävelyretkiä voi tehdä myös aivan Kahvituvan ympäristössä. Kahvituvan kallioilla kiertää hieno puupäällysteinen esteetön ympyräreitti, jonka varrelle on runoiltu hauskat vuodenaikataulut.
Kahvituvan reitti kannattaa käydä kiertämässä. Sieltä aukeaa hienot kalliot sekä merinäköala.

Katso Fäboda Kahvituvan aukioloajat: https://www.facebook.com/faboda

fäboda karavan

Fäbodan karavaanarialue

Fäbodan asuntovaunualue oli aiemmin Pietarsaaren kaupungin hallinnoima, mutta nyt alue on vuokrattu Fäbodan asuntovaunuyhdistykselle.

Kausipaikkoja löytyy yhteensä 56. Yhdellä paikoista aurinkoista kesäpäivää vietetään juuri kolmen sukupolven voimin. Pietarsaarelaiset Nonna Lillsved-Östman ja tytär Tove Östman sekä mummu Terttu Lillsved kertovat viihtyvänsä vaunullaan ja sen edustalle rakennetulla viehättävällä terassillaan usein. Kohta 9 kuukauden ikäiselle Tovelle karavaanarikesä on ensimmäinen.

Fäboda asuntovaunualue

–  Tämä on äidin, minun ja veljeni yhteinen paikka. Harvemmin olemme yötä, mutta päivisin olemme yleensä aina täällä, kun on hyvä ilma. Asumme Pietarsaaressa ja sieltä on niin lyhyt matka, että voi helposti käydä päiväseltään, Nonna kertoo.

Fäboda karavan

Harry Björklund oli tullut tervehtimään Tove-vauvaa, äitiä ja mummua naapurivaunusta.

Myös Terttu arvostaa asuntovaunuelämän helppoutta.

– Omakotitalon kanssa olisi kaksi työmaata, jos olisi huvila. Tämä on niin helppo, kun saa vain tulla ja olla, Terttu sanoo.

– Meillä on oma asuntovaunuyhdistys ja toivomuksena on, että kaikki osallistuisivat kaksiin talkoisiin vuodessa. Minä keväällä grillasin, siinä oli minun talkooni, Terttu nauraa.

Fäbodan asuntovaunualue

Fäbodan asuntovaunualueelta löytyy yhteinen grillikota sekä huoltorakennus.

Vaikka vaunupaikat ovat vakituisia kausipaikkoja, myös uusien on mahdollista päästä mukaan. Nonna ja Terttu vinkkaavatkin, että halukkaiden kannattaa rohkeasti ilmoittautua jonotuslistalle.

– Paljon puhutaan siitä, että tänne on niin pitkä jono, mutta kyllä tänne pääsevät kaikki, jos vaan antaa nimensä jonoon. Listalla on paljon sellaisiakin ihmisiä, jotka eivät edes halua ottaa paikkaa vastaa, joten ihan rohkeasti voi kyllä laittaa itsensä jonoon. Ei se tarkoita välttämättä että tarvitsee niin kauhean kauaa odottaa kuitenkaan, Nonna kannustaa.

– Noin kolme vuotta kun jonottaa niin pääsee, Terttu tietää.

Fäboda-vinkit

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.7/5 - (39 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset