5G-verkko antaa kaistaa ja kiihtyvyyttä
Viidennen sukupolven matkapuhelinverkko hyödyttää erityisesti liikkuvaa työtä tekeviä. Tien päällä 5G mahdollistaa lähes valokuidun veroisen yhteyden.
–Mitä paremmin toimiva yhteys, sitä sujuvampaa kaikesta tulee, summaa Elisan yritysasiakkaiden liiketoimintajohtaja Petteri Svensson hyödyt, joita 5G antaa.
Yrittäjän näkökulmasta tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että sujuvampi arki vapauttaa aikaa liiketoiminnan pyörittämiseen.
–Konkretian tasolla edut näkyvät siinä, että se nopeuttaa prosesseja. Isojenkin tiedostojen lähettäminen kentältä onnistuu, kuten myös pilvipalveluiden käyttäminen.
Esimerkiksi valokuvaaja voi lähettää kohteesta kuvat pilvipalveluun, eikä homma hidastu tietoverkkoon.
–Etätöissä oleva arkkitehti saa suunnitelmat eteenpäin vaikka kesämökin terassilta, Svensson toteaa.
Telian senior business manager Mika Raitola kertoo, että 5G on vaihtoehto myös kiinteille toimipisteille.
–Toki valokuitu on aina paras, mutta sitä ei välttämättä joka paikkaan saa. Viidennen sukupolven mobiiliverkko tarjoaa lähes valokuidun kaltaista suorituskykyä, ja sen käyttöönotto on nopea. Liittymän saa auki käytännössä välittömästi.
Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.DNA:n yritysmyynnin johtaja Johan Flykt sanoo, että 5G hyödyttää verkostomaisesti toimivia yrityksiä, jotka siirtävät toistensa välillä isoja tietomassoja. Erityisesti tämä näkyy etätyössä.
–Suurten tietomassojen siirtämisessä nopeus, kapasiteetti ja viiveettömyys ovat selkeitä etuja.
Hän mainitsee myös esineiden internetin, jossa tietokoneiden ja matkapuhelimien lisäksi verkkoon liitetään muitakin älylaitteita.
–Nopeus ja kaista auttavat tässäkin. Hyötyjien kenttä on hyvin laaja.
Moninkertainen nopeus
Viidennen sukupolven vauhti on noin kymmenkertainen 4G-matkapuhelinverkkoihin verrattuna. Vaikka bitti liikkuukin vikkelästi, pelkkä nopeus on vain yksi valttikorteista.
–Verkon kapasiteetti on ehkä jopa nopeutta tärkeämpi, Svensson sanoo.
5G tuo mukanaan myös kymmenkertaisen kapasiteetin, minkä ansiosta yhä useammalle samanaikaiselle käyttäjälle mahdollistuu nopea ja tasainen tiedonsiirto.
–Eikä yhteys hidastu samalla tavalla, kuten ruuhkaisilla alueilla vanhemmilla mobiiliteknologioilla on saattanut käydä, toteaa Svensson.
Viidennen sukupolven verkko tarjoaa myös edeltäjiään lyhyempää viivettä. Tästä hyötyy muun muassa teollisuus.
–Asioita voidaan tehdä paitsi paremmin, myös nopeammin. Esimerkiksi teollisuuden prosesseissa oleellista ei ole välttämättä tiedonsiirron nopeus vaan se, kuinka nopeasti vaikkapa robotti reagoi verkosta tuleviin komentoihin.
5G ei ole valokuitu
Vaikka tarjolla onkin lähes valokuidun veroista tiedonsiirtovoimaa, asiantuntijoiden mukaan ei ole järkevää rinnastaa näitä kahta keskenään. Elisan Svensson toteaa, että 5G toimii hyvin esimerkiksi laajakaistaliittymän rinnalla varaliittymänä, kun halutaan varmistaa yrityksen kriittistä tietoliikennettä, kuten vaikkapa maksuliikenteen katkeamatonta toimintaa.
–Jos kaivuri pätkäisee valokuitukaapelin poikki, bitti liikkuu tästä huolimatta.
Johan Flykt DNA:lta puolestaan toteaa, että yhdestä paikasta työtään tekevälle valokuitu on vaihtoehdoista paras.
–Jos taas työ on sellaista, että se edellyttää liikkumista, 5G on tässä tapauksessa oikein toimiva vaihtoehto.
Telian Mika Raitola sanoo, että absoluuttisella suorituskyvyllä mitattuna valokuitu pesee 5G:n, mutta joustavuudessa mobiiliteknologia vie voiton.
–Liittymä toimitetaan nopeasti, ja sen voi halutessaan laittaa tauolle. Suorituskyky on kuitenkin lähes valokuidun tasolla. Tilanne on vähän sama kuin vertaisi omistusasuntoa vuokrakämppään. Molemmissa on hyviä ominaisuuksia.
Verkko toimii jo nyt
Niin Raitola, Flykt kuin Svenssonkin toteavat, että 5G on jo nyt verkkona toimiva. Elisa ei toimita yritysasiakkailleen muita kuin 5G-liittymiä, Telialta ja DNA:lta todetaan, ettei odottamisesta hyödy juuri mitään.
–Jos yrittäjä on lähtenyt digitalisoimaan liiketoimintaansa ja käyttää paljon esimerkiksi pilvipalveluita, kaikesta tulee sujuvampaa, Svensson sanoo.
–Odottamisesta ei hyödy mitään. Laitteiden päivityksen yhteydessä voi samalla päivittää liittymän. Ruuhkattoman yhteyden hyödyt huomaa jo yhden tökkimättömän etäpalaverin jälkeen, toteaa Raitola.
Yhteydet kehittyvät jatkuvasti, ja tiedonsiirtovauhti kasvaa siinä samalla. Siirtymä viidennen sukupolven matkapuhelinverkkoon on isompi loikkaus, mutta se ei suinkaan pysäytä kehitystä.
–Nykyiset verkkolaiteet hyödyntävät sekä 4G- että 5G-verkkoja. Vauhti, kapasiteetti ja viiveettömyys kasvavat entisestään, kun siirrytään puhtaisiin 5G-verkkoihin. Edullisimmat 5G-puhelimet maksavat muutaman satasen, ja liittymään 5G tuo pienen lisäkustannuksen. Odottamisesta ei hirveästi hyödy, Flykt kiteyttää.
Kattavuus
- Elisa: toimii 110 paikkakunnalla, ja se kattaa noin 60 prosenttia Suomen kotitalouksista.
- DNA: toimii 108 paikkakunnalla, ja verkon alueella asuu noin 43 prosenttia suomalaisista.
- Telia: verkko kattaa noin 2,4 miljoonaa suomalaista, mikä on prosenttimäärässä lähestulkoon sama kuin DNA:n verkko.
5G
- Latausnopeus 1–10 gigabittiä sekunnissa
- Enintään yhden millisekunnin viive
- Tuhatkertainen kaistanleveys yksikköä kohden
- 10–100 kertaa enemmän yhdistettyjä laitteita
- Tavoitteena 100-prosenttinen kattavuus Suomessa
- 90 prosenttia alhaisempi energiankulutus