Article image
Isännöitsijä Tuija Wahlstenin mukaan laajakaistat taloyhtiöissä ovat arkipäiväistyneet.
18.04.2020
Koti ja asuminen

Laajakaistayhteys lankeaa taloyhtiöissä nykyään kuin Manulle illallinen

Teksti: Hannele Norja
Kuva: Sami Pulkkinen

Laajakaistayhteydestä maksetaan taloyhtiöissä yli viisinkertaisesti vähemmän kuin omakotitaloissa.

Laajakaistayhteys lisäpalveluineen kuuluu tämän päivän kerrostaloasumiseen. Laajakaistayhteydestä peritään niin sanottua medialiittymämaksua ja uusilla asuntoyhtiöillä on oikeus periä sitä huoneistokohtaisesti.

-Näin lukee nykyään jo kaikkien uusien taloyhtiöiden yhtiöjärjestyksessä, isännöitsijä Tuija Wahlsten vaasalaisesta isännöitsijätoimisto BUMA-Teamista kertoo.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Hänen mukaansa vanhoissakin taloyhtiöissä on yhtiöjärjestystä muutettu paljolti niin, että laajakaistan mahdollistavaa medialiittymämaksua voidaan periä. Wahlstenin hoidossa on enää vain kolme taloyhtiötä, joihin laajakaistaliittymää ei ole hankittu.

-Vanhat taloyhtiöt ovat hankkineet laajakaistaliittymän jo noin 90-prosenttisesti. Talon asukkaiden tai taloyhtiön hallitusten jäsenten ikä vaikuttaa selkeästi liittymän hankintaan.

Laajakaistayhteys maksetaan huoneistokohtaisesti

Medialiittymämaksu on kaikille taloyhtiön osakkaille sama eli huoneistokohtainen. Huoneistossa asuvien henkilömäärä tai huoneiston koko ei maksuun vaikuta. Palveluntarjoajat tarjoavat vain huoneistokohtaista maksua. Liittymien mahdollisesti vaihtelevat hinnat perustuvat palveluntarjoajan valikoimiin.

-Kun tarjolla on nopeuksia 20 megasta aina sataan asti, vaihtelevat tietysti myös hinnat.

Kerran hankittua palveluntarjoajaa vaihdetaan Wahlstenin mukaan harvoin.

-Mahdollisesta vaihdosta päättää taloyhtiön hallitus. Tiedän hallituksen puheenjohtajien saavan tarjous- ja kilpailutussoittoja silloin tällöin.

Laajakaistayhteys tuo kylkiäisinä myös muita lisäpalveluja

Taloyhtiöliittymiin tarjotaan lisäpalveluna mm. elektronisia rapputauluja. Nimiluettelon lisäksi niihin pystytään välittämään erilaisia informaatioita taloyhtiön asukkaille.

-Laajakaistat lisäpalveluineen kuuluvat tämän päivän kerrostaloasumiseen, ja lankeavat asukkaille kuin Manulle illallinen, Wahlsten naurahtaa.

Ihmiset ovat laajakaistaan nykyään hyvin tyytyväisiä, eikä ongelmia käytössä juurikaan ole.

-Mutinaa laajakaistan hankinnasta ei enää kuulu. Tässä yhteydessä ei koeta enää maksettavan turhasta. Laajakaistahankinta on arkipäiväistynyt ja ihmiset osaavat sitä jo vaatia. Palveluun ollaan kaiken kaikkiaan tyytyväisä.

Ja mikä olisi taloyhtiössä olla laajakaistaliittymään tyytyväinen. Omakotiasujat maksavat liittymästään yli viisinkertaista hintaa heihin nähden.

taloyhtiön laajakaistayhteys

Laajakaistan hankinnan tavoitteena on laadukas yhteys vähemmällä rahalla koko taloyhtiöön

Laajakaista lisää entisestään asuntojen varustelutasoa. Myös kokoaikaista nettiyhteyttä vaativat laitteet yleistyvät kotitalouksissa hyvää vauhtia.

Viime vuonna taloyhtiöihin hankittiin kiinteitä laajakaistoja ennätysmäärä. Sen nopeus ja toimintavarmuus mobiiliyhteyteen verrattuna on kiistaton.

-Mutta on mukana vielä niitäkin, jotka hankintaa vielä miettivät, Anitta Ruotsalainen vaasalaisesta isännöintitoimisto Arucosta kertoo.

Ruotsalaisen mukaan tänä vuonna hankintoja ovat lähinnä tehneet ne yhtiöt, jotka viime vuonna jäivät asiaa miettimään.

-Laajakaista on asia, mistä halutaan keskustella ja mihin halutaan miettimisaikaa. Koska hankinnalle ei ole aikarajaa, asia voidaan aina ottaa uudelleen esille, Ruotsalainen toteaa.

Helppo hankinta

Yksinkertaisuudessaan laajakaistan hankinta lähtee vanhoissa taloyhtiöissä liikkeelle hallituksen ehdotuksesta osakkaille. Ehdotus kirjataan talousarvioon ja asia käsitellään yhtiökokouksessa omana pykälänään.

-Yleensä yhteiseksi yhteydeksi hankitaan nopeudeltaan pienin ja samalla halvin vaihtoehto. Jokainen voi sitten myöhemmin ostaa henkilökohtaisesti joko lisää nopeutta tai muita lisäpalveluja, Ruotsalainen kertoo.

-Pointtihan tässä on se, että asukkaat saisivat laadukkaan ja toimivan yhteyden vähemmällä rahalla, sen sijaan, että maksaisivat yksittäisinä hankkijoina enemmän.

Ruotsalainen uskoo hankittuna olevan laajakaistaliittymän vaikuttavan myös osakkeen arvoon.

-Nettiä tarvitaan tulevaisuudessa yhä enemmän. Monesti uusi asia aiheuttaa ensin vastustusta, mutta positiivisella asenteella ja katse tulevaisuuteen luotuna laajakaista tarjoaa uusia ja hyviä mahdollisuuksia.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (1 vote)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
internetyhteys laajakaista taloyhtiöt

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset