Kasvihuoneravintola Närpiössä vakuuttaa matkailukriitikot
Kasvihuoneravintola Linds kök on vakuuttanut matkailu- ja ravintolakriitikot antamaan suosituksensa, vaikka Närpiö ei ole matkailun valtavirtojen äärellä.
”En aio koskaan työskennellä kasvihuoneessa!”
Näin tapasi Linds Kökin omistaja Maria Berg huudahtaa lapsena. Marian vanhemmat viljelivät tomaatteja tilan kasvihuoneessa.
Nuorena Berg leipoi paljon, mutta ruoanlaitosta hän innostui vasta aikuisena. Berg aloitti kokin opinnot, mutta keskeytti ne 18-vuotiaana ja alkoi pyörittää omaa ruokapaikkaa närpiöläisessä teollisuustilassa. Siitä alkoi eräs suomenruotsalainen unelma.
19-vuotiaana Berg perusti pitopalveluyrityksen ravintolansa lisäksi ja häistä tuli osa yrityksen arkea.
– Muistan hyvin ensimmäiset häät. Vieraita oli kutsuttu 225 ja se oli niin jännittävää!
Vuotta myöhemmin Berg pyöritti jo kolmea yritystä samaan aikaan.
Parin vuoden päästä Berg hyppäsi taas uuteen haasteeseen. Hän lähti Ruotsiin töihin ja oppimaan lisää monipuolisesta eurooppalaisesta ruokakulttuurista.
– Neljän puolen vuoden jälkeen perheemme oli kasvanut kahdella lapsella ja halusimme palata kotimaahan.
Illallinen kasvihuoneessa
Bergin vanhemmat olivat jääneet eläkkeelle ja niin Bergistä tuli kasvihuoneviljelijä.
Kotitilan 15 neliön kokoinen aitta oli pian suosittu pitopalvelukeittiö, jossa Berg valmisti ruokaa samanaikaisesti useille sadoille ihmisille. Aitta palveli yksitoista vuotta, kunnes oli seuraavan askeleen aika.
– Ajattelin, että voisin rakentaa oman juhla – ja ravintolatilan. Oli luonnollista, että sekin olisi kasvihuone, koska asumme Närpiössä ja meillä on myös omia kasvihuoneita.
Vuodesta 2005 saakka herkullisesta ruuasta on saanut nauttia kauniissa kasvihuonepuutarhassa sitruuna-, avokado- tai vaikkapa kiivipuun katveessa.
– Puhtaus ja laatu ovat meille tärkeitä – ruoan on oltava yhtä hyvää joka päivä. Ruokamme on valmistettu itse alusta lähtien. Tuoreet kasvikset tulevat meille läheltä. Kesälounaalla tarjoamme pääruuaksi kala- ja lihavaihtoehdon, ja lisäksi tarjolla on paljon vihanneksia ja tuoreita hedelmiä.
Pieni 8 000 asukkaan Närpiö ei ole matkailijoiden valtavirtojen äärellä, mutta silti Linds Kök on huomioitu jopa Euroopan tasolla.
Linds Kök valittiin mukaan Lonely Planetin Suomen 16 parhaan ravintolan listalle vuonna 2015.
– Haluamme todistaa, että ruoan valmistaminen yksinkertaisista raaka-aineista mutta uudella tavalla on mahdollista, Berg selventää.
Vuonna 2016 Linds Kök oli ainoana suomalaisravintolana mukana Thrillistin listalla niiden eurooppalaisten ravintoloiden joukossa, joissa kannattaa ehdottomasti vierailla. Listalle valittiin yksi ravintola jokaisesta EU-maasta.
– Oletko koskaan syönyt mansikoita valkosipulin kera? Entäpä pihviä lakritsikastikkeessa? Tai maistanut makeaa tomaattipannacottaa ja herkutellut tomaatti- tai kurkkujäätelöllä, kysyy Berg eksoottisista makuyhdistelmistä.
Ruokalistamme suosikkiannoksia on “Neuvottoman Erikoisateria”.
Siinä ryhmä pääsee maistelemaan noin 15 erilaista ruokalajia ja ateriasta voikin nauttia jopa useamman tunnin.
Kasvihuoneravintola
- Sijaitsee valtatie 8:n varrella Pohjanmaalla Närpiössä Bäcklidenin kylässä.
- Tilaa 88 hengelle. Kesällä ulkoterassilla on 60 lisäpaikkaa.
- Lattia valmistettu lähialueelta louhitusta graniitista ja buffetpöytä luonnonkivistä.
- Ravintolassa kasvaa 200 erilaista syötävää kasvia ja kukkaa.
- Tilassa on 50 erilaista hedelmäpuuta.
- Miellyttävä lämpötila sekä kesällä että talvella.