Lundagård on perinnerakentajan ja menneen maailman viehkeä tavaratalo
Pietarsaaresta löytyy monta mukavaa vintage-tyylistä myymälää. Yksi niistä on Etelänummikadulla sijaitseva Lundagård.
Aja ja Christian Lund siirsivät perheelleen pohjalaistalon Purmoon vuonna 2008. Taloa kunnostaessaan he huomasivat, että Pohjanmaalta ei löytynyt perinnerakentamiseen liittyviä tarvikkeita. Perheen väliaikaiskotina Purmossa toiminut 1800-luvun kaupparakennus näyteikkunoineen suorastaan vaati perustamaan sellaisen. Ja niin syntyi Lundagård.
– Aloitimme pellavaöljymaaleista ja muista perinnerakentamisessa käytettävistä tarvikkeista. Kaupan hieman syrjäisestä sijainnista huolimatta kysyntää oli heti hyvin, ja sana levisi blogien kautta nopeasti, Aja Lund kertoo.
Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.Blogituttavien parista löytyi myös tulevat yhtiökumppanit. Mia ja Hans Ahlskogilla oli meneillään oma kunnostusprojektinsa, jota varten maaleja ja muita tarvikkeita käytiin hakemassa tiuhaan Purmosta. Ystävyys syveni nopeasti, ja pian Ahlskogit tulivat mukaan yritykseen.
– Sitten aloimme haaveilla lisätilasta, sillä tavaraa alkoi kertyä, ja halusimme myös laajentaa valikoimaamme, Aja Lund kertoo.
Uudet tilat löytyivät Pietarsaaresta
Vetovastuun kaupasta ottivat Aja ja Mia. Heille oli tärkeää, että uusi kauppatila tuntuisi kodilta.
– Kun tulimme katsomaan tätä paikkaa, näimme heti, että talon edellinen omistaja oli ollut hengenheimolaisiamme. Myös hän oli kerännyt paljon tavaraa ja vintiltä löytyi museo, jonka seinälle oli ripustettu hieno helakokoelma. Se oli hauska yksityiskohta, sillä alkuperäiset helat ovat yksi tärkeimmistä myyntituotteistamme, Lund kertoo.
Vaikka talossa oli tarvetta vain pintaremontille, töitä riitti. Muovimattojen alta löytyneissä lattialankuissa oli paksut maalikerrokset. Maali kuumennettiin ja kaavittiin pois käsityönä, sillä vanhojen lankkujen hienot muodot haluttiin säilyttää. Puhdistuksen jälkeen joka huoneen lattia maalattiin eri väriseksi, että asiakkaat näkisivät värimalleja myynnissä olevista pellavaöljymaaleista. Vanhat listat ja osin tapetitkin olivat tallella, ja ne säilytettiin ja kunnostettiin.
Myös talon ulkopuoli on vaatinut paljon töitä. Maalausurakkaan tulivat avuksi syyrialaiset miehet.
– Meillä on kummallakin omat vanhat talomme ja perheet, joten vapaa-aika on kortilla. Saimme viime kesänä ryhmän syyrialaisia miehiä työkokeiluun, ja heistä oli aivan valtavasti apua talon maalauksessa, Ahlskog sanoo.
Vanhan talon ”varaosia” ja vintage-löytöjä
Remontin jälkeen talo sisustettiin myymäläksi. Lundagårdin 1900-luvun alun kaupunkilaistalon tyyliin entisöidyt huoneet ja gramofonista matalana soljuva musiikki johdattavat suoraan entisajan tunnelmaan. Hyllyt, seinät, kaapistot ja pöytätasot ovat täynnä toinen toistaan kauniimpia vanhoja esineitä. Yksi huone on konttori, toisesta löytyy vintage-vaatteita ja kirjakauppa, seuraavasta taloustavaroita. Rautakaupaksi sisustetusta huoneesta löytyy kattava valikoima perinnerakentamisessa tarvittavia tuotteita, kuten pellavaöljymaaleja, paperitapetteja, heloja ja sähkötuotteita.
– Iloksemme myös muut kuin perinnerakentajat ovat löytäneet ympäristöystävälliset tuotteemme. Monikäyttöistä pellavaöljysuopaa haetaan paljon. Pellavaöljysuopaa voi käyttää yleispesuaineena, lattian käsittelyyn, tai vaikkapa terassin, pyykin ja mattojen pesuun. Myös pellavaöljymaalit ovat kysyttyjä näin kesällä, Lund kertoo.
Osa Lundagårdin kiinnostavista esineistä on löytöjä Unkarista
Huonekalujen ja perinnerakentamiseen liittyvien tarvikkeiden lisäksi Lundagård on täynnä erilaista pikkutavaraa. Liikkeeseen on tarkoituksella valittu kalusteita, joissa on paljon laatikoita. Kaikkea ei ole laitettu esiin, vaan asiakas saa itse kaivaa laatikoita ja tehdä löytöjä.
– Joskus emme itse edes tiedä, mikä joku rautatavara on, ja voimme kysyä asiakkaalta tietäisikö hän. On hauskaa, kun voimme oppia toinen toisiltamme, Lund kertoo.
Ruukkuja, lasitavaraa, pellavasäkkejä ja tekstiilejä on haettu Unkarista asti. Unkarista löytyi myös rautaisia puutarhakalusteita, joille on Suomessa niin kova kysyntä, että kalusteet vietiin käsistä jo lastia purettaessa. Aja ja Mia osasivat varautua nopeaan menekkiin, ja löivät hintalaput kalusteisiin jo Unkarissa.
Lundagård houkuttelee asiakkaita pitkänkin matkan takaa
– Pietarsaari on aika pieni paikka, mutta täältä löytyy paljon kirppiksiä ja antiikkiliikkeitä, joissa on hyvä valikoima, joten tämä on monelle mukava päiväkohde, Lund sanoo.
Jag är en samlare, jag vill ha mer
Lundagård sijaitsee Pietarsaaressa Etelänummikadulla 1900-luvun alussa rakennetussa tunnelmallisessa hirsitalossa. Talo on museoviraston suojelema ja se on ollut saman perheen kotina koko ajan. Kjerulfin perheen poika Erik elikin vaimonsa Ethelin kanssa talossa elämänsä loppuun saakka, 102-vuotiaaksi. Vanha rakennus on ollut vuosisadan kuluessa monien tapahtumien keskipisteessä. Sodanaikana osassa taloa toimi jopa väliaikainen poliisiasema, ja H.G. Olinin kirjosta löytyykin kuvia, joissa koko talon ikkunat ovat rikkoutuneet ja sisäpuoli tuhoutunut.
Aja Lund on toiselta ammatiltaan valokuvaaja, ja hänestä tuntui hyvältä kuulla, että perheen August-isällä oli ollut valokuvausateljee talon toisessa päädyssä. Lund julkaisi valokuvistaan viime vuonna kirjan ”Jag är en samlare, jag vill ha mer”. Myös itse intohimoiseksi keräilijäksi tunnustautuvan Ajan keräilyaiheinen taide- ja valokuvanäyttely on esillä Tupakkamakasiinilla kesän 2020 ajan. Syksyllä näyttely siirtyy Ruotsiin, jossa se jatkaa kulkuaan myös ensi vuoden puolella.