Metsäkirkko sisustetaan koivuilla ja kuusilla
Teräsmäellä Ylistarossa vajaan 20 kilometrin päässä Seinäjoelta metsäaukea huutaa tyhjyyttään. Siihen rakentuu Seinäjoen seurakunnan metsäkirkko, joka saa sisustuksensa koivuista ja kuusista.
– Luontoa tulee vaalia. Ensi keväänä Seinäjoen seurakunta istuttaa alueelle uuden taimikon, josta kasvaa seurakuntametsä tuleville sukupolville, kertoo Suomen metsäkeskuksessa työskentelevä Ylistaron kappelineuvoston jäsen Jouni Aila.
Ilmasta katsottuna kuusimetsän keskelle tulee pohjois-etelä suunnassa koivuista ja männyistä istutettu ristinmuotoinen alue, joka on pituudeltaan 120 metriä ja leveydeltään 72 metriä. Eri puulajit ovat metsän monimuotoisuuden kannalta tärkeitä ja luovat lisäksi kauniin vuodenajat huomioivan metsämiljöön. Metsän omat kausivärit sisustavat metsäkirkon vihreän, keltaisen ja oranssin sävyillä, jotka eivät mene pois muodista.
– Metsä tulee olemaan kaunis vaihtelevan puuston ansiosta, varsinkin syksyisin. Ristin paikkaa mitattaessa huomasimme ristin keskelle jäävän suuren kiviröykkiön, joka voisi toimia hartauspaikkana, Aila toteaa.
Vaikka metsä näyttää tällä hetkellä karulta, noin viidessä vuodessa maanmuokkauksen jälkiä ei enää näy.
– Ensin metsään kasvaa puolukkaa ja sen jälkeen mustikkaa. Lopulta metsässä on ne kasvit, jotka siellä luonnostaan kuuluukin olla.
– Metsä korjaa itse itsensä, mutta sillä voi olla parantava vaikutus myös ihmisille. Seurakuntametsän ydinajatuksena on tarjota nuorille paikka, jonka istutukseen he pääsevät osallistumaan ja jonne voi aina palata. Oman istutuspaikan voi paikantaa myöhemmin GPS-koordinaateilla, Aila valottaa.
Partiolaiset ja muut nuoret mukaan istutustyöhön
Ajatus seurakuntametsästä on otettu positiivisesti vastaan. Kevään 2020 istutustalkoisiin on tulossa väkeä partiosta, päiväkerhoista ja rippikouluista.
– Paikalliset vapaaehtoiset metsäammattilaiset opastavat nuoria istutuksessa ja kertovat metsän kehittymisestä, sekä puuston kasvun vaiheista. On tärkeä tietää mihin ja miten taimi istutetaan, Aila kertoo.
Ympäristöstä huolehtiminen on Seinäjoen seurakunnalle tärkeä arvo ja metsillä on merkittävä rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa. Luonto tarjoaa myös upeat puitteet metsässä järjestettäville hartauksille ja jumalanpalveluksille.
– Hiilinielusta puhutaan nyt paljon ja syystä. Metsä vaatii huolenpitoa, sillä huonosti hoidettu metsä ei sido hiiltä yhtä tehokkaasti kuin hyvin hoidettu. Hoidetussa metsässä puut saavat kasvutilaa, Aila toteaa. Seurakuntametsän istutukseen osallistuu yhteistyössä valtava määrä seurakuntalaisia – juuri se tekee Teräsmäen metsästä niin erityisen.
Seurakuntametsä
- Sijaitsee Ylistarossa Teräsmäen takana Varrasjärven läheisyydessä.
- Seinäjoen seurakunta on tehnyt keväällä 2019 uudistushakkuun noin 3.3 hehtaarin alalle.
- Keväällä 2020 Seinäjoen seurakunta istuttaa alueelle uusia taimia vapaaehtoisten voimin.
- Kuusimetsän keskelle tulee ilmasta katsottuna koivuista istutettu risti.
- Istutustyöhön osallistuvat kuorot, partiolaiset, päivä- ja perhekerholaiset vanhempineen, seurakuntanuoret, varhaisnuorisotyö sekä muut sidosryhmät.
Kokeile metsähartautta
- Nojaudu suurta puuta vasten ja tunne puun energia.
- Keskity ja kuuntele metsän ääniä. Mitä kuulet?
- Hengitä syvään ja haistele. Millaisia tuoksuja tunnet?
- Lausu sinulle sopiva rukous. Kiitä elämästä, luonnosta ja rakkaistasi.
- Lopuksi laula virsi tai sinulle tärkeä laulu.