Article image
Diakoni Johanna Piuhola ja vapaaehtoistyöntekijä Timo Brännfors istuivat hengähtämään hetkeksi Ystävä Tuvan perjantaiaamiaisella.
Kaupallinen yhteistyö

15.02.2020
Koti ja asuminen

Kaupunkilaisten yhteinen olohuone

Teksti: Kirsi Poltto
kuva: Sarah Senf

Liikenisikö sinulta aikaa annettavaksi? Seinäjoen alueseurakunnan vapaaehtoistyön keskus Ystävän Tupa on silloin oikea osoite.

Diakoniatyöntekijä Johanna Piuhola vastaa Ystävän Tuvalla Seinäjoen alueseurakunnan vapaaehtoistyöstä.

– Ystävän tuvan kautta saa esimerkiksi saattoapua sairaalaan tai ulkoilukaverin, lähimmäispalvelun kautta ystävän tai tilapäisapua kotiin.

Seurakunnan toiminnassa vapaaehtoistyöntekijät ovat kullan arvoisia.

– Ystävän tuvan toimintaa pyörittävät kanssani vapaaehtoiset ja työkokeilussa tai kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvat työntekijät. Ystävän tuvan henki on peräisin näistä ihmisistä.

Seurakunnan laajassa vapaaehtoisten joukossa on esimerkiksi vakituisia Ruokapankin avustuskassien jakajia ja Lähetyssopen vapaaehtoisina myyjinä työskenteleviä. Parhaillaan meneillään olevaan Yhteisvastuukeräykseen voi puolestaan antaa panoksensa, vaikka toimimalla muutaman tunnin ajan lipaskerääjänä.

– Vapaaehtoistyössä jokaisella kiinnostuneella on mahdollisuus hyödyntää juuri omaa osaamistaan ja taitojaan, itselleen sopivassa aikataulussa.

Vapaaehtoistyön peruskurssi

Jos vapaaehtoistyö kiinnostaa, mutta epäröit, olisiko se juuri sinun juttusi, kannattaa tulla tutustumaan.

– Seinäjoen alueseurakunnassa alkaa keväällä vapaaehtoistoiminnan peruskurssi, jolla annetaan kattava kuvaus siitä, mitä seurakunnan vapaaehtoistoiminta on. Esittelemme tarjolla olevia tehtäviä ja osallistujat saavat itse tuoda esiin, millaista olisi juuri heitä kiinnostava toiminta, kertoo Johanna Piuhola.

Vapaaehtoistyön peruskurssi antaa laajan kuvan seurakunnan vapaaehtoistoiminnasta keskustelujen ja erilaisten harjoitusten avulla. Kurssi on tarkoitettu kaikille vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille, osallistumista harkitseville sekä jo vapaaehtoisena toimiville.

– Kurssi antaa valmiuksia toimia seurakunnan eri tehtävissä muun muassa diakoniatyön, lähetystyön ja jumalanpalveluselämän parissa, mutta ei sido osallistujia mihinkään.

Kurssilla vierailee seurakunnan vapaaehtoistoiminnan koordinaattoreita ja vapaaehtoisia. Kurssi on osallistujille maksuton ja kestää yhteensä noin yhdeksän tuntia.

– Ensimmäinen jakso on keväällä ja toinen syksyllä. Kurssin käyneet siunataan syksyllä messun yhteydessä vapaaehtoistyön tehtävään.

Yhteiselle aterialle

Ystävän Tupa on kaupunkilaisten olohuone, jonne kuka tahansa voi piipahtaa kahville, jutustelemaan ja osallistumaan toimintaan.

– Olemme avoinna kaikille aina arkipäivisin kello 10–14, sen jälkeen tiloissa toimii nuorisokahvila. Joka tiistai tarjolla on kello 11 alkaen lounas ja joka kuukauden ensimmäinen perjantai kello 8–10 yhteinen aamiainen, listaa Johanna Piuhola.

Joka maanantai kello 10 tuolijumpataan ja kello 18 kokoonnutaan naisten lenkki-iltaan Ruusulaan Soukallejoelle, miesten lenkki-ilta on samassa osoitteessa kello 18 keskiviikkoisin.

– Ystävän Tuvalla on myös oma kuoro, joka vierailee järjestämässä lauluhetkiä Myllypuistosairaalassa aina kuukauden ensimmäisenä maanantaina.

Ystävän Tuvalla kokoonnutaan kerran kuukaudessa myös ystävyysseurakuntatyön merkeissä.

– Tuemme Inkerin kirkon alueella sijaitsevaa Hietamäen seurakuntaa. Toiminnassa on mukana paljon vapaaehtoisia vastuunkantajia ja uudet ovat tervetulleita. Järjestämme muun muassa talkootyömatkoja Hietamäkeen ja erilaisia varainkeruutapahtumia, seuraava on blinikahvila Kismuksella lauantaina 22. helmikuuta.

Vapaaehtoistyön peruskurssi

Aika: la 9.5. klo 10–13 ja la 5.9. klo 10–13

Paikka: Ystävän Tupa (Kismus,

Kalevankatu 12, Seinäjoki)

Mitä seurakunnan vapaaehtoistoiminta on? Millaisia tehtäviä on tarjolla? Mikä olisi sinua kiinnostavaa toimintaa? Kurssi antaa laajan kuvan seurakunnan vapaaehtoistoiminnasta keskustelujen ja harjoitusten avulla sekä valmiuksia toimia seurakunnan eri vapaaehtoistehtävissä. Maksuton.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen:

johanna.piuhola@evl.fi, p. 050 370 9945

olavi.hepomaki@evl.fi, p. 044 764 9384

seinajoenseurakunta.fi/ystavan-tupa-apua

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
olohuone seinäjoen seurakunta Seinäjoki vapaaehtoistyö

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset