Maatilayrittäjä – koulutusta todelliseen tarpeeseen
Suomen Yrittäjäopisto on Suomen suurimpia maatilayrittäjien kouluttajia. SYOAgri-koulutuksissa on vuosittain noin 500 opiskelijaa. Koulutukset tuodaan lähelle maatiloja ja niitä on järjestetty jo yli 30 paikkakunnalla ympäri Suomea. Vuosien saatossa koulutusohjelmia on räätälöity vastaamaan entistä enemmän maatilayrittäjän tarpeita.
Maatilan pyörittäminen on yritystoimintaa parhaimmillaan silloin, kun maatilayrittäjä ymmärtää koko toiminnan ketjun myös hallinnon asioissa. Maatilojen yhtiöittäminen yleistyy tilakokojen kasvaessa. Tämän myötä maatilayrittäjillä on tarve saada omaan osaamiseen liittyvää kouluttautumista osakeyhtiömuotoisen maatilan hallinnasta ja toiminnasta.
Osakeyhtiö on perusteltu ratkaisu verotuksellisiin, riskienhallinnallisiin, toiminnan järjestämiseen sekä yrityksen jatkamiseen ja omistuspohjan laajentamiseen liittyviin kysymyksiin. Yhtiöittäminen on ollut maataloudessa yksi suurimmista ja mielenkiintoisimmista kysymyksistä viimevuosina ja tulevaisuudessa ennustetaan maatilojen yhtiöityksiä tapahtuvan entistä enemmän.
Yrittäjäopiston koulutuksia ovat käyneet eniten maitotilalliset, mutta myös satoja liha- ja kasvitiloja sekä sikatiloja on koulutettu. Koulutuksissa ei ole rajoituksia tilan minimikoon tai tuotantosuuntauksen suhteen.
Miten maatilayrittäjien koulutustarpeita ja -hankkeita käytännössä kartoitetaan, koulutuspäällikkö Päivi Mäkinen?
– Olemme koulutusten kautta vahvasti mukana maatilayrittäjien arjessa. Seuraamme aktiivisesti toimintaympäristön tapahtumia ja keskusteluita, yrittäjien suhtautumista eri asioihin sekä sidosryhmien viestintää. Koulutusten suunnittelussa on aina mukana yrittäjiä. Yhä useammin myös uudet koulutustarpeet tulevat suoraan yrittäjiltä meille ja siitä lähdemme yhdessä pohtimaan, miten tämä asia voitaisiin toteuttaa. Pidetään pohdintapalavereita, mietitään, keitä tämä asia koskee ja miten tähän pitäisi suhtautua, millaista koulutusta tähän voitaisiin rakentaa ja miten asiaa viedä toivottuun suuntaan.
Korona-aikana järjestetään myös verkkokoulutuksia: esimerkiksi maatilayrittäjän talouskoulutusta opiskelee verkossa tälläkin hetkellä kymmeniä yrittäjiä.
Millaisia haasteita ja onnistumisia maatilayrittäjä kokee koulutuksen myötä, taloushallinnon kouluttaja Mikko Lääveri?
– Useimmat maatilayrittäjät tulevat koulutuksiimme talous edellä. Motivaatio tilan kehittämiseen syntyy juuri oman talouden hahmottamistarpeesta suhteessa muuttuvaan toimintaympäristöön. Talouskoulutuksen siirtyminen verkkoon on haastanut maatilayrittäjät aktivoitumaan verkko-opiskelijoina, mutta myös mahdollistanut tehokkaamman ajankäytön, kun koulutuspäivä sujuu omalla tilalla työpöydän ääressä. Perinteisen lähiopetuksen vahvuus on luontevasti syntyvä opiskelijoiden keskinäinen sparraus ja vertaistuki, mikä vaatiikin verkkoympäristössä uudenlaista otetta ja sopeutumista.
Maatilan hallintojohtaja – varmuutta osakeyhtiön johtamiseen
Maatilan Hallintojohtaja -koulutuksessa käsitellään asioita, joita jokaisen osakeyhtiömuotoisen maatilaa pyörittävän yrittäjän tulisi tietää. Vaikka kirjanpito olisikin ulkoistettu, päätöksentekoa yrittäjä ei voi ulkoistaa. Osakeyhtiömaailma on yrittäjälle monipuolinen uusi maailma – toisaalta se helpottaa, toisaalta tuo omia erityispiirteitään. Kaikkea ei voi tehdä kuten ennen. Yrittäjän osaamis- ja tietokatkoksiin tarvitaan koulutusta.
Miten Maatilan hallintojohtaja -hanke vastaa maatilayrittäjän tämän päivän haasteisiin projektipäällikkö Jenni Koski?
– Myös osakeyhtiössä arjen työt sujuvat kuin ennenkin, mutta hallinnollinen työ muuttuu. Osakeyhtiötä koskee erilainen lainsäädäntö ja muun muassa erilaiset vastuut voivat tulla uutena asiana yrittäjille. Hankkeessa pureudutaan juuri tähän: Miten osakeyhtiötä johdetaan ja hallitaan niin talouden kuin hallinnan kannalta katsottuna sekä mitä on välttämätöntä osata ja tietää. Käytännön tekemisen voi aina ulkoistaa, mutta vastuu kokonaisuudesta pysyy aina yrittäjällä.
Asiakaspalautetta koulutuksesta
Mitä mieltä maatilayrittäjät ovat olleet koulutuksesta?
- ”Maatilayrityksen tuloksellinen johtaminen vaatii nykyään niin monen asian hallitsemista, että ilman aktiivista kouluttautumista se onnistuu vain harvoilta. Tästä koulutuksesta löytyy kaikille tarpeellista tietoa omista lähtökohdista riippumatta, aktiivisen opiskelijajoukon positiivista vaikutusta unohtamatta.” Pasi Patana
- ”Laskelmista saa ihan jokapäiväiseen tekemiseen motivaatiota, kun luvut aukeaa ja pystyt peilaamaan tekemisiä.” Liisa Juutinen
- ”Laskelmat olleet hyviä. Visio on ollut itsellä mielessä, mutta kun se kirjoitetaan ylös ja kaikki askelmerkit ja strategiat, sinulla on selkeät sävelet, miten niihin tavoitteisiin päästään.”Mari Raudaskoski.
- ”Pienillä asioilla voi saada aikaan kehittymistä ja sitä kautta parempaa tuloksellisuutta. Kannattaa iloita onnistumisista, mutta samalla kehittää/parantaa tilaa kokonaisuutena.”
- ”Fiilis päivästä hyvä, nosti omaa motivaatiota työntekoon. Kollegoiden vinkit parasta antia päivästä. Oma ajanhallinta otettava tarkasteluun. Kiitos opelle!”
Maatilayrittäjä – seuraava koulutus starttaa jo marraskuussa
Maatilan Hallintojohtaja – osakeyhtiön hallittu johtaminen on Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen, Manner-Suomen Maaseudun kehittämisohjelman 2017-2020, rahoittama hanke, jota hallinnoi Suomen Yrittäjäopisto. Hankeaika on 1.8.2020-31.12.2022.
Seuraava startti 26.11. Kysy lisää: Jenni Koski, jenni.koski@syo.fi, puh. 050 554 1440