Article image
Kaupallinen yhteistyö

01.10.2020
Työelämä ja yrittäjyys

Hitusen enemmän henkilöstöjohtajaa

Teksti: Tarja Ranto
Kuvat: Suomen Yrittäjäopisto ja Tuukka Kiviranta

Henkilöstöjohtaminen on päivän sana. Se on johtajuuden ala, jolla koskaan ei tule valmiiksi. Taloushallinnon lukujen tulkinta on loogista, se perustuu faktoihin. Digimarkkinoinnin toteuttamiseen saa apuja asiantuntijoilta. Mutta henkilöstöjohtamisessa ei ole aina logiikkaa – koska ei ole vain yhtä tapaa johtaa.

Jokainen johtaja on erilainen – alasta, iästä tai sukupuolesta riippumatta. Kun yksi johtaa faktoilla, toinen tekee päätökset tunteella. Kolmas ei osaa yksin päättää, vaan haluaa ryhmän tuen, kun taas neljäs päättää mielelläänkin yksin, koska se on helpointa ja nopeinta. Miksi johtajat ovat niin erilaisia?

Millainen yrityksen johtaja, sellainen porukka

Johtaja on oman henkilöstönsä keulakuva. Mitä hän tekee edellä, sitä alaiset tekevät perässä. Henkilöstöjohtamisen haasteisiin törmätään jokaisessa yrityksessä koosta riippumatta, sillä se on vaativa laji. Väki ikääntyy ja uuden sukupolven määrä työyhteisöissä kasvaa. Työyhteisöissä on isoja eroja, miten 60-vuotias tai 30-vuotias haluaa häntä johdettavan. Tai mitä asioita johdettava arvostaa omassa johtajassaan. Ikähaitarin lisäksi on huomioitava, mitä itse kukin hakee työuraltaan: onko työntekijä ”vain töissä” vai hakeeko hän ponnahduslautaa tulevaisuuden uraputkelleen.

Muutosjohtaminen tuulettaa työyhteisöä

Miksi alaiset ovat niin erilaisia? Kun yksi haluaa jatkuvasti uusia haasteita, toinen on täysin tyytyväinen nykyiseen työhönsä, eikä haluaisi minkään muuttuvan. Yksi haluaa tehdä töitä itsenäisesti, kun taas toiset tarvitsevat ympärilleen keskustelevan työyhteisön.

Kun yritys joutuu muutoksen kouriin, on johtajalle haastavaa saada ihmiset ymmärtämään asiat samalla tavalla. Johtajan tulisi huomioida, että jokainen ihminen on yksilö ja hänen tulee huomioida se johtamistavoissaan. Henkilöstön mukaan saaminen ja sitouttaminen muutoksiin vaatii vahvaa muutosjohtajuutta.

Hyvä henkilöstöjohtaja on yrityksen vahva kilpailutekijä

Tutkimusten mukaan henkilöstön viihtyvyys ja kivat työkaverit ovat tärkeämpiä tekijöitä kuin palkka ja urakehitys. Hyvä henkilöstöjohtajuus näkyy yrityksessä sparrauksena ja voimatekijänä. Henkilöstön vaihtuvuus on tällaisissa yrityksissä pienempi. Asiantuntijaorganisaatioissa ei tarvita vanhan mallin johtajuutta, vaan johtajaa, joka kannustaa, motivoi ja innostaa entistä parempiin suorituksiin. Johtajan ei tarvitse osata kaikkea. Hän rekrytoi ympärilleen joukon, joka osaa.

Miten Suomen Yrittäjäopisto vastaa tämän päivän henkilöstöjohtajan haasteelliseen työhön, koulutuspäällikkö Sanna Möller-Aaltonen?

Henkilöstön johtamisen näkökulma otetaan huomioon eri koulutusohjelmissa, oli sitten kyse johtajista tai esimiehistä. Yksinyrittäjien osalta kyse on itsensä johtamisesta. Ihmisten johtamisten taidoilla on merkitystä myös yhteistyöverkostojen näkökulmasta.

Yrittäjien kouluttajana jo yli viisikymmentävuotta

Millaisena yrittäjien ja esimiesten kouluttajana rehtori, toimitusjohtaja Jorma Kukkeenmäki näkee Suomen Yrittäjäopiston tulevaisuudessa?

”Haluamme tarjota parhaan asiakaskokemuksen yrittäjyyden ja esimiestyön kehittämisessä. Kohderyhmämme ja asiakastarpeet ohjaavat kaikkea kehitystyötämme ja siksi kehitämme ja tuotamme koulutus- ja asiantuntijapalveluita yhdessä asiakkaidemme ja kumppaneidemme kanssa. Palvelumme ovat helposti saavutettavissa ja auttavat asiakkaitamme kehittymään.

Yrittäjyyden merkitys tunnustetaan entistä paremmin. Yrittäjäksi aikovat ja toimivat yrittäjät tarvitsevat jatkuvasti osaamisen kehittämistä, yritystoiminnan toimintaedellytysten vahvistamista ja kasvun tukemista. Meidän yritystuntemuksemme ja asiantuntijuutemme pohjautuu laajaan ja pitkäaikaiseen yhteistyöhömme yritysverkostomme kanssa. Tarjoammekin koulutus- ja kehittämispalveluita mikro- ja pk-yritysten kaikkiin elinkaaren vaiheisiin.

Yritysten ja työyhteisöjen toimintatavat ovat nopeassa muutoksessa. Johtamis- ja esimieskoulutukset ovatkin meillä tärkeä ja koko ajan kasvava sekä kehittyvä koulutusala. Kaiken koulutuksemme tavoitteena on löytää työvälineitä ja tuloksia asiakkaan arkeen.”

Tule opiskelemaan henkilöstöjohtamista Yrittäjäopistoon

Suomen Yrittäjäopisto on Suomen suurimpia yrittäjien ja esimiesten kouluttajia. Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto (sis. ent. JET-tutkinto) antaa vankan pohjan niin yritysjohtajan kuin väliesimiesportaankin johtamistaitoihin. Tämä suosittu tutkinto on nyt mahdollista tehdä joko verkossa tai livenä.

Verkkokoulutus antaa sinulle mahdollisuuden opiskella ajasta ja paikasta riippumatta. Livekoulutuksessa taas näet ja kuulet kollegoja, jotka hyvin todennäköisesti painivat samojen asioiden kanssa omissa töissään kuten sinäkin.

Kehity henkilöstöjohtajana

Yrittäjäopiston Pomopaketti-valmennusohjelmalla saat eväitä niin omaan johtamiseesi kuin henkilöstösi luotsaamiseen unohtamatta yrityksesi tavoitteita. Puhumme asioista niiden oikeilla nimillä käytännönläheisesti ja rennosti.

Pomopaketti tarjoaa välineitä, joilla

  • kehität itsesi paremmaksi pomoksi
  • innostat työyhteisösi onnistumaan
  • ymmärrät johtamisen merkityksen uudella tavalla.

Räätälöimme sinulle ja porukallesi juuri teidän näköisen valmennusohjelman.

Katso lisää: https://www.syo.fi/koulutukset/aikuiskoulutus/johtaminen-ja-esimiestyo/pomopaketti tai kysy: Sanna Möller-Aaltonen, sanna.moller-aaltonen@syo.fi tai puh. 050 523 2648.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
etäopiskelu henkilöstö johtaminen johtamiskoulutus opiskelu

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset