Article image
Kuvassa Taina Rautakoski (oikealla) kuvaa Mirkka Hautaselle (vasemmalla) johtajakoulutuksen sisältöä.
Kaupallinen yhteistyö

12.06.2020
Työelämä ja yrittäjyys

Johtamiskoulutus auttaa myös itsetuntemuksessa

Teksit: Tarja Ranto
Kuvat: Yrittäjäopisto

Itsensä johtaminen on tämän päivän kuuma aihe. Myös työyhteisö vaatii entistä enemmän johtajaltaan. Johtamiskoulutus auttaa näkemään johtamista uudesta näkökulmasta.

Itsensä johtaminen ei aina ole pomolle helppoa. Mieluummin ajattelee ensin muita ja vasta sitten itseään. Asioita tulee hoidettavaksi ovista ja ikkunoista, eikä aika riitä. Yrittäjällä hallinnon työt jäävät yleensä iltaan tai viikonlopuille.

Kalenteri on täynnä, eikä oikein osaa muuttaa suuntaa sen hallitsemiseen. Myös henkilöstön johtaminen on taitolaji. Toiset ovat siinä parempia, toiset taas eivät. Omia vuorovaikutustaitoja ei ole ehtinyt juurikaan kehittää, koska aikaa ei ole tarpeeksi.

Johtamisopit käytännön tasolle

Viime vuosina on paljon puhuttu ja tuotu esiin erilaisia johtamisoppeja. Kaikissa on kuitenkin perimmäisenä tavoitteena ihmisten johtaminen.

Johtamisoppien sijaan tulisi ottaakin esille johtajuuden kehittäminen eli johtajan omien ominaisuuksien ja käyttäytymisen esille ottaminen. Tämä on haastavaa, sillä silloin mennään ”johtajan iholle” ja hyvin lähelle omaa minää.

Johtaminen on omien ajatusten ja käyttäytymisen ohjaamista siten, että pystyy käyttämään koko potentiaalinsa eli mahdollisuudet ja vahvuudet juuri itselle sopivalla tavalla.

Johtamiskoulutus avaa silmäsi

Suomen Yrittäjäopiston Johtamiskoulutuksessa tehdään johtajille henkilökohtaisen käyttäytymisen testi. Testin myötä johtaja saa kirjallisen analyysin omasta käyttäytymisestään erilaisissa johtamistilanteissa. Tämä on avannut monien johtajien silmät ja he ovat havainneet, miten hyvin analyysin myötä he tunnistavatkin
itsensä – niin vahvuutensa kuin heikkoutensa.

Testi perustuu käyttäytymisteoriaan ja se jakaa ihmiset käyttäytymisen perusteella neljään eri väriin. Värien myötä pystyy kukin arvioimaan omia vahvuuksiaan
ja kehittämiskohteitaan. Analyysi lisää tietoisuutta omasta erilaisuudesta ja auttaa ymmärtämään myös työyhteisön erilaisuuden.

Koulutus auttaa näkemään koko organisaation, oman tiimin ja yksittäisten henkilöiden johtamista uusista näkökulmista.

Myös haastavien henkilöstötilanteiden ennaltaehkäisy on tärkeää ja tällä tavalla saadaan myös työkaluja johtamiseen.

– Usein työelämässä tulee vastaan tilanteita, joissa työkaverin reagointi tilanteeseen yllättää tai on hyvin erilaista kuin itse koemme oikeaksi. Toisinaan ajaudumme täysin törmäyskurssille tuntien, että emme puhu lainkaan samaa kieltä. Huomaamme helposti puutteet ja leimaamme toisten käyttäytymisen vääränlaiseksi – meidän on helppo todeta, miten ihmisten ympärillämme tulisi muuttua tai kehittyä. Tärkein oivallus meille jokaiselle kuitenkin on, että voimme muuttaa ja kehittää ainoastaan itseämme ja omaa tapaamme toimia, emme toisia, kertoo Yrittäjäopiston henkilöstöpäällikkö Tiina Luoma.

Ota riski ja johda itseäsi

Rankinta on haastaa itsensä ja pyrkiä muuttamaan omia tuttuja, totuttuja tapoja. Jotta onnistut tässä, tarvitset tsemppaajaa ja vertaisryhmää, jonka kanssa voit jakaa ajatuksia. Ota riski ja panosta itsesi johtamiseen!

– Selvästi huomaa sen, että johtajan omat toimintatavat ovat selkiytyneet vaikkapa kommunikoinnissa ja strategiatyössä. Myös johtajan itsetuntemus kasvaa ja selvästi tulee niitä ahaa-elämyksiä siitä, miten toimin jatkossa parempana pomona oman porukkani kanssa, esim. antamalla palautetta useammin.

– Moni johtaja on myös havahtunut siihen mikä merkitys on sillä, että itse ja oma tiimi voivat työssä hyvin ja mitä kaikkea johtaja voikaan tehdä. Kyllä se johtaja on siirtynyt uudelle tasolle, kuvaa johtajien kasvua yritystoiminnan kouluttaja Taina Rautakoski.

Kommentteja johtajakoulutuksesta

  • ”Koulutuksen jälkeen ymmärrän nyt paremmin erilaisten ihmisten luontaista käyttäytymistä ja pystyn ottamaan eri väristen ihmisten käyttäytymistavat huomioon.”
  • ”Koulutus oli mielenkiintoinen. Opin hieman lisää siitä, miten itse näen itseni ja miten muut minut näkevät. Opin kriittisen palautteen vastaanottamista ja siihen suhtautumista, missä minulla varmaan henkilökohtaisesti paljon onkin opittavaa.””
  • ”Muiden mielipiteet olivat kiinnostavia ja oli kiva kuulla rehellistä, suoraa puhetta.!”
  • ”Analyysi oli minulle iloinen yllätys ja tunnistin itseni monista eri kohdista. Itseni tunnistamalla pystyn kehittymään niitä vaativissa asioissa. Näen ja uskon kuitenkin, että heikkouksia kehittämällä ja niihin keskittymällä pystyn kehittymään vielä paremmaksi. Omia johtamis- ja vuorovaikutustapojani tunnistamalla itsetuntemukseni kasvaa ja se varmasti välittyy myös henkilökunnalle positiivisessa valossa.”
  • ”Jatkossa pystyn kiinnittämään huomiota haastaviin vuorovaikutustilanteisiin ja ymmärrän miten korjata käyttäytymistäni niin, että tulen ymmärretyksi ja jokaista personallisuutta huomioon ottavammaksi.”

Seuraavat koulutukset

Johtamiskoulutus verkossa alkaa 17.9., joten nyt ehtii ilmoittautua.
Johtamiskoulutus livenä alkaa vuoden 2021 alussa, haku käynnistyy elokuussa, seuraa sivujamme.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
esimieskoulutus johtaminen johtamiskoulutus koulutus

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset