Norsukin syödään pala kerrallaan
Etelä-Pohjanmaalla 48 prosenttia yrityksistä suunnittelee omistajanvaihdosta seuraavan 10 vuoden aikana.
Suurin osa omistajanvaihdosta suunnittelevista yrityksistä on palvelualan yrityksiä.
– Sen jälkeen yhtä suurina tulevat teollisuus- ja kaupan alan yritykset, omistajanvaihdosasiantuntija Jorma Ranta Etelä-Pohjanmaan Yrittäjistä sanoo.
Pienemmissä rooleissa ovat yritykset rakennusalalta sekä majoitus- ja ravintola-alalta.
Omistajanvaihdos on Rannan mukaan iso asia, ja siihen on hyvä valmistautua asia ja pala kerrallaan asiantuntijoiden avustuksella.
Suuri halu löytää hyvä ostaja
Myyjille hankalimpia asioita omistajanvaihdoksissa ovat sopivan jatkajan löytyminen, yrityksen arvon määrittäminen ja veroseuraamukset toteutuneen kaupan jälkeen.
– Ostajille yksi keskeisimpiä asioita niin ikään yrityksen arvon määritys sekä myytävän liiketoiminnan arviointi ja yrityksen kehittämismahdollisuudet sekä kaupan rahoitus, Ranta toteaa.
Hän korostaa myyjillä olevan suuri halu löytää sellainen ostaja, joka pystyy jatkamaan yritystoimintaa menestyksellä.
– Viime syksynä julkaistun omistajanvaihdosbarometrin mukaan yrityskauppojen onnistumisiin oltiin valtaosin tyytyväisiä, Ranta sanoo.
Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.Kannattaa olla ajoissa asialla
Omistajanvaihdosasiantuntija Ranta korostaa yritysmyyntiä harkitsevia olemaan ajoissa asialla.
– Sillä hetkellä, kun ajatus myynnistä tulee ensimmäisen kerran mieleen, kannattaa jo lähteä liikkeelle.
Onnistunutta vaihdosta edesauttaa, jos liiketoiminnassa on jo tehty toimenpiteitä, jotka houkuttavat ostajaa. Yrityksestä voidaan myydä tarpeettomia koneita tai poistaa varastosta sellaista, millä ei ole kaupallista arvoa.
– Jos liiketoiminta ja liiketilat on lisäksi erotettu omaksi yhtiöikseen, uuden yrittäjän ei tarvitse ostaa kiinteistömassaa ja myyjäkin saa vuokratuloista pääomatuloja, Ranta sanoo.
Hän kertoo työvoimapulan alkaneen nousta esille myös yrityskaupoissa.
– Myyntiin voidaan joutua, jos työntekijöitä ei yksinkertaisesti löydy.
Pääsääntöisesti yritysostot ovat onnistuneet hyvin.
Maksuttomia palveluja kaikille
-Meihin voi ottaa rohkeasti yhteyttä, vaikka ei olisi yrittäjäjärjestön jäsen. Palvelumme ovat puolueettomia ja kaikkia palvellaan tasapuolisesti, Ranta vakuuttaa.
Omistajanvaihdosneuvonta alkoi Etelä-Pohjanmaalla ensimmäisten joukossa vuonna 1999.
-Neuvonnan rahoituksesta 85 prosenttia tulee kaikista 18:sta Etelä-Pohjanmaan kunnasta ja 15 prosenttia Etelä-Pohjanmaan Yrittäjiltä, Ranta sanoo.
Palvelu tarjoaa neuvoja ja apuja mm. myyntiin valmistautumisessa, kauppatavoissa ja ostajan löytymisessä. Arvonmäärityksissä ja muissa erityiskysymyksissä asiakas ohjataan erityisasiantuntijoille.
-Useimmiten meiltä kysytään ensimmäisenä, miten myynti pitäisi aloittaa, Ranta tiivistää.
-Jos kyseessä on sukupolvenvaihdos, on tärkeää huomata myös kaikkien lasten tasapuolinen kohtelu.
Yritysosto vai uuden perustaminen
Mietittäessä valintaa uuden yrityksen perustamisen tai yritysoston välillä on Rannalla tarjota vinkkejä.
-Yritysostaja saa valmiin liiketoiminnan, joka on jo markkinoilla testattu. Osto ei muuta alueen kilpailutilannetta, kun markkinoille ei tule uutta toimijaa, joten kilpailijoiden ei ole välttämätöntä reagoida esimerkiksi hinnanlaskuilla, Ranta sanoo.
Uudelta yrittäjältä on löydyttävä käyttöpääomaa ja toimialasta riippuen saattaa kestää vuosia saavuttaa vakaa markkina-asema.
-Tiivistettynä, yritysosto on riskittömämpää kuin uuden perustaminen.
-Syksyn pk-barometrin mukaan yritysten kasvuhalut eivät ole kovin voimakkaat, mutta toivottavaa olisi, että liiketoimintaa kasvatettaisiin ja laajennettaisiin enemmän myös yritysostoilla, Ranta sanoo.