Article image
Härmä Air toimitti entisen Kakolan Vankilan tiloihin avattuun ravintolaan yli 45 metriä savupiippua. - Piiput kulkivat vanhojen vankilasellien läpi, yrittäjä Jari Hautala kertoo.
06.05.2021
Työelämä ja yrittäjyys

Teräspiipputehdas vaihtoi omistajaa

Teksti: Liina Hautanen
Kuvat: HärmäAir

Perheyrityksessä omistajanvaihdos voi merkitä enemmän käytännön asioita kuin hyppäystä suurempiin saappaisiin.

Alahärmäläisessä teräspiippuja valmistavassa Härmä Air -perheyrityksessä omistajanvaihdos tehtiin sopuisasti veljesten kesken. Markkinointipäällikkönä yrityksessä pitkään toiminut Jari Hautala osti yrityksen koko osakekannan vuodenvaihteessa. Hautalan rooli yrityksessä ei juuri muuttunut, sillä hän oli ollut täysipäiväisesti yrityksessä mukana jo vuodesta 2008.

– Siirtymä oli kuitenkin enemmän käytännön asioita, kuin hyppäys suurempiin saappaisiin, Hautala tiivistää.

Härmä Air perustettiin vuonna 1992 ja teräspiippujen valmistus aloitettiin 1997. Aluksi yrityksessä oli mukana isä Reijon lisäksi vanhin veli Jouni Hautala. Jari ja Jukka-Petteri tulivat mukaan 2008.

Isä oli tietysti siinä taustatukena viemässä hommaa eteenpäin ja potkimassa poikia takamukselle.

Jari Hautala

– Ostin Jounilta ensimmäisen kerran osakekantaa vuonna 2008. Samoihin aikoihin isämme jäi operatiivisesta toiminnasta pois ja jatkoimme yrityksen pyörittämistä Jounin kanssa kahdestaan. Isä oli tietysti siinä taustatukena viemässä hommaa eteenpäin ja potkimassa poikia takamukselle, Hautala muistelee.

Samaan aikaan myös nuorin veli Jukka-Petteri Hautala hankki pienen osuuden yrityksestä ja aloitti työt tuotannon puolella.

– Olemme uineet vähän vastavirtaan verkkokaupan kanssa. Meidän myyntimme menee pääasiassa tulisijaerikoisliikkeiden kautta. Kuluttaja menee takkaliikkeeseen tai rautakauppaan, valitsee sopivan tulisijan ja piippu tulee sitten sen mukana valmiina pakettina, Jari Hautala kertoo.

Yrityksessä on koettu niin hyviä kuin huonompiakin aikoja.

– Olemme joutuneet miettimään, miten osakasjärjestely tehdään, kuka panostaa ja miten paljon ja millä tavalla yritystä ryhdytään viemään eteenpäin, Hautala sanoo.

Yrityksen tulevaisuutta ja vetovastuita pohdittiin yhdessä useampi vuosi.

– Tulevaisuuden kokoonpanoa kypsyteltiin viitisen vuotta. Jouni hoiti hallituksen puheenjohtajan hommia, mutta ei ole osallistunut viime vuosina enää operatiiviseen toimintaan. Itselleni yrityksen jatkaminen tuntui kuitenkin ominaiselta, joten päätimme lopulta, että ostan sekä enemmistöosakkaana olleen Jounin että Jukka-Petterin osakkeet itselleni, Hautala kertoo.

Jukka-Petteri Hautala perusti oman yrityksen, joka tekee alihankintana komponentteja Härmä Airin savupiipputuotteisiin. Jouni Hautala keskittyy maa- ja metsätilansa pyörittämiseen.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Apua omistajanvaihdokseen

Hautala arvelee, että perheyritysten sukupolvenvaihdoksessa on usein haasteita hinnan arvioimisessa. Hautalat päättivätkin kääntyä hinnanmäärityksessä ja yrityskaupan toteuttamisen käytännön asioissa yrityskaupan asiantuntijan puoleen.  

Ely-keskuksen kautta löytyi kohtuuhintaista konsultointiapua kaupan hinnan arvioimiseen.

– Oli mukava huomata, kuinka Ely-keskus ja rahoittajatahot suhtautuivat omistajanvaihdossuunnitelmiimme, kun pohjatyö oli tehty huolellisesti Yrityskauppapalveluiden Juha Tallin kanssa. Saimme hienosti tukea ja konsultointia, miten lähteä viemään asioita eteenpäin, Hautala kiittää.

Neuvotteluihin otettiin mukaan myös pankkitahot sekä Finnvera.

– Ulkopuolinen konsultti oli tässä hyvä ja auttoi meitä hahmottamaan kokonaisuutta.

Yrityskaupan jälkeenkään Hautalan ei ole tarvinnut pärjätä yksin. Perhe on hyvänä taustatukena ja myös ystäväpiiriin kuuluu paljon yrittäjäkollegoita.

– Koen että se on arvokasta, että pystyy kääntymään jonkun puoleen, eikä ole yksin asioiden kanssa, Hautala kertoo.

Hautala antaa kiitosta myös työntekijöilleen.

– Meille on muodostunut hyvä porukka, joiden kanssa työtä on tehty. Pystyn itse aidosti keskittymään yrityksen kehittämiseen ja suhdetoiminta-asioihin, Hautala kiittelee.

Savupiippu- ja tulisijatuotteiden asennukseen liittyy paljon säädöksiä ja muita huomioitavia asioita.
– Harva tulee miettineeksi, että piipun asennukseen liittyy paljon rakennusteknisiä seikkoja, jotka täytyy huomioida jo tuotteen valmistusprosessissa. Tuotteistus ja tuotanto ei meillä keskitykään pelkästään putken tekemiseen, vaan koko asennuspakettiin läpivientitarvikkeineen, Hautala sanoo.

Ulkopuolinen toimitusjohtaja veturina

Jo ennen omistajanvaihdosta yritykseen oli palkattu ulkopuolinen toimitusjohtaja, Mika Koivisto.

– Yrityksen kehittämisen ja kasvun kannalta se on ollut meille hyvä ratkaisu. Ulkopuolisen toimitusjohtajan tultua me osakkaatkin olimme jo joutuneet miettimään asioita monelta eri kantilta. Koivisto toimi aikaisemmin Honkarakenteella ja toi tullessaan pitkän kokemuksen taloteollisuudesta, jonne tuotteemme suuntautuvat, Hautala toteaa.

– Myös vientiasioita ja muuta laajentamista on ollut helpompi lähteä miettimään, kun hommassa on mukana ulkopuolinen toimitusjohtaja veturina, Hautala summaa.

Katso karusellikuvat Härmä Airin teräspiipuista erilaisissa asiakaskohteissa!

Härmä Air työllistää tällä hetkellä Alahärmän tehtaallaan 15 henkilöä. Lisäksi yrityksellä on kolme alueellista myyntiedustajaa. Vanha Vaasan läänin alue hoidetaan itse Pohjanmaalta käsin.

Hautala asuu ja työskentelee itse nykyisin Helsingissä.

– Suurimmat asiakkaamme ovat pääkaupunkiseudulla, joten koen että täältäpäin on helpompi toimia, aiemmin 100 000 km vuodessa autonsa mittariin kerryttänyt Hautala perustelee.

Toimitusjohtajan ja tuotantotiimin kanssa ollaan aktiivisesti keskusteluyhteydessä etäyhteyksien kautta.

teräspiiput Härmä Air

Tulisijat tulitikut käteen -periaatteella

Kotimaiset Härmä Air teräspiiput ovat mukana useiden isojen talotehtaiden palvelupaketeissa, joissa talojen tulisijatkin valmistuvat ”tulitikut käteen” periaatteella.

– Yrityksemme tuotteet soveltuvat rantasaunoista teollisuuteen. Toimitamme teräspiippuja hyvin laajasti kiukaisiin, takkoihin, kamiinoihin, leipomoihin, ravintoloihin ja lämmityslaitoksiin tulisijan polttoaineesta riippumatta. Se voi olla muun muassa pelletti, puu, öljy, kaasu tms. Valtaosa tuotteista asennetaan omakoti ja vapaa-ajan asuntojen uudiskohteisiin ja saneeraukseen. Myynti ja asennukset tapahtuvat pääsääntöisesi tulisijaliikkeiden kautta, yrittäjä Jari Hautala kertoo.

Tänä päivänä Härmä Airin katseen kestäviä teräspiippuja päätyy yhä enenevissä määrin myös suosittujen kesäkeittiöiden komistukseksi.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.2/5 - (10 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset