Opistovuosi tuo iloa ja itsetuntemusta
Peruskoulunsa päättäneille oppivelvollisille tarkoitettu Opistovuosi auttaa nuorta löytämään itsensä.
Oppivelvollisille suunnattu Opistovuosi on yhden lukuvuoden kestävä koulutus kansanopistossa ja se antaa hyvän pohjan esimerkiksi lukio- tai ammattiopinnoille. Etelä-Pohjanmaan opistolla on järjestetty Opintovuosi-koulutusta nyt jo kolmena vuotena.
– Meillä on ollut joka vuosi noin kymmenen opiskelijaa, mutta 20 mahtuisi. Kaikki ovat vielä siis päässeet, jotka ovat halunneet tulla, Opintovuosi-koulutuksesta Etelä-Pohjanmaan opistolla vastaava opettaja Johanna Stenroos kertoo.
Opistovuosi-koulutukseen voi tulla mukaan myös kesken lukuvuoden. Opinnot koostuvat perusopinnoista sekä suuntautumisopinnoista. Opistovuoden aikana voi myös korottaa peruskoulun arvosanoja, suorittaa lukio-opintoja tai ammatillisia opintoja.
– Teemme yhteistyötä Ilmajoen lukion kanssa ja taidesuuntautumisten opinnoista hyväksiluetaan 50 opintopistettä kyseiseen lukioon siirryttäessä, Stenroos vinkkaa.
Olisiko minusta tähän?
Opistovuoden tarkoituksena on lisätä nuoren itsevarmuutta, selkeyttää tulevaisuudentoiveita sekä lisätä opiskeluvalmiuksia. Samalla pääsee jo opiskelemaan itseä kiinnostavaa alaa turvallisessa, sisäoppilaitosmaisessa ympäristössä.
Yleisissä opinnoissa harjoitellaan paitsi opiskelu- ja vuorovaikutustaitoja, myös arjen taitoja ja elämänhallintaa. Suuntautumisopinnoista suosituimpia ovat olleet taideaineet, ykkösenä teatteri.
– Taide on mahtava mahdollisuus itsetutkiskeluun. Täällä saa rohkeasti olla oma itsensä ja yhdessä pohditaan niitä suuntia, mikä olisi sopiva tulevaisuuden reitti, Stenroos kertoo.
Etelä-Pohjanmaan opistossa Opistovuoden opiskelijat voivat suuntautua teatteriin ja tanssiin, meikkaukseen ja maskeeraukseen, luovaan kirjoittamiseen ja toimittajakouluun tai drone-pilottiin. Koulutus toteutetaan yhteistyössä opiston muiden opintolinjojen kanssa.
– Se tuo myös rikkauden näihin ryhmiin, nuoret opistovuosilaiset saavat valita yksilöllisesti heitä kiinnostavia kursseja ja he pääsevät opiskelemaan kaiken ikäisten kanssa.
Eväitä elämään
Taideaineissa työskennellään tavoitteellisesti yhteisen produktion eteen ja vaikka opiskelu tapahtuu arkisin, esityksiä saatetaan pitää myös viikonloppuisin. Opetus tapahtuu pienissä ryhmissä ja jokainen opiskelija kohdataan yksilönä.
– Opistovuoden tavoitteena on mielekkään tekemisen ja opiskelun kautta sytyttää nuoren innostus opiskeluun ja yleisesti elämään. Opettajilta saa tukea erilaisiin haasteisiin ja jokaisen kanssa tehdään henkilökohtainen opintosuunnitelma, Stenroos kuvailee.
Monella nuorella on haasteita arjen rytmityksessä. Opintovuosi tuo siihenkin apua.
– Täällä jokaisen nuoren on alettava ottamaan vastuuta omasta elämästään, kun ei ole enää vanhempi sanomassa, että laitapa puhelin pois ja ala nukkumaan. Tämä on hyvä askel itsenäistymiseen, kun opiskelijat asuvat viikot täällä ja viikonloput kotona, Stenroos kannustaa.
Yhteiset kiinnostuksenkohteet yhdistävät
Opistovuosi-opiskelijat Minea Pitkäranta, Onni Hänninen ja Viivi Linnanmäki valitsivat kaikki suuntautumisvaihtoehdokseen teatterin. Parasta vuodessa on ollut nuorten mielestä yhteishenki sekä mahdollisuus tehdä teatteria ammattimaisesti. Vaikka kukaan ei tuntenut toistaan entuudestaan, ryhmäytyminen samanhenkisten opiskelijakavereiden kesken tapahtui nopeasti.
– Oikein yllätyin, kuinka nopeasti nämä ottivat minut vastaan, muutamia viikkoja muiden jälkeen opintovuotensa aloittanut Hänninen kertoo.
Hänninen on kotoisin Suonenjoelta ja pitkästä välimatkasta huolimatta käy kotona joka viikonloppu. Pitkät junamatkat eivät harmita, sillä vaikka viikot vierähtävät kuin siivillä opistolla, on kotonakin mukava käydä.
Aikaisemmin sirkusta harrastanut ja teatterista kiinnostunut Hänninen yllättyi löytäessään itsestään Opistovuoden aikana myös tanssijan. Lisäksi hän kehaisee oppineensa siivoamaan.
Jos jotakin, kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että Opistovuosi on tuonut roppakaupalla lisää itseluottamusta.
– Täällä on päässyt oppimaan niin paljon teatterista ja sen tekemisestä, mutta myös itsestään, Linnanmäki sanoo.
– On tullut myös rohkeutta tehdä asioita ja ylipäätään rohkeutta elämään, Hänninen jatkaa.
Opettajille kiitosta
Myös opettajat saavat kiitosta. Kolmikon mielestä Etelä-Pohjanmaan opistolta löytyy ihan parhaat opettajat. Opettajat ovat paitsi ammattitaitoisia, myös huumorintajuisia ja hauskoja.
– He ovat myös ihanan kannustavia. Ei pelota yhtään mennä kysymään, jos joku painaa mieltä, Pitkäranta kiittelee.
– Heistä välittyy sellainen välittäminen. Täällä on hyvin turvassa heidän kanssaan, Linnanmäki täydentää.
Opiskelu on käytännönläheistä, ei niinkään perinteisestä penkissä istumista. Produktioita, eli taiteellisia teoksia tehdään sekä yksin että yhdessä. Yksilötyö voi olla esimerkiksi musiikkivideo, monologi, teatteri- tai tanssiesitys tai taideteos. Yhdessä tehdyissä teatteri- ja tanssiteoksissa on tärkeä roolinsa aina myös meikkaus- ja maskeerauslinjalaisilla.
Opistovuosi teatterilinjalla on vahvistanut kaikkien kolmen halua opiskella teatteri-ilmaisua. Pitkäranta ja Linnanmäki aikovat hakea opistolle opiskelemaan kasvatus- ja ohjausalan perustutkintoa. Hännisen suunnitelmissa on hakea Lahteen suorittamaan sirkusalan perustutkintoa. Perustutkintojen jälkeen jokaisen haaveissa siintävät teatterialan opinnot.
Opistovuosi
Opistovuosi on oppivelvollisille ilmainen. Myös asuminen opiston asuntolassa on ilmaista, samoin arki-päivisin tarjottavat aamupala, lounas ja päivällinen. Etelä-Pohjanmaan opiston sisäoppilaitosmainen asuminen on alaikäisille turvallinen paikka kokeilla omia siipiään ja itsenäistä elämää. Yhteisöohjaaja ja muuta henkilökuntaa on paikalla aina arki-iltaisin kello yhdeksään saakka.
Kenelle?
Sinulle peruskoulun päättävä nuori, joka
• haluat parantaa perustaitojasi ja opiskeluvalmiuksiasi tai korottaa joitain ysiluokan arvosanojasi
• kaipaat tukea opiskelumotivaation löytämiseen
• haluat selkiyttää tulevaisuudensuunnitelmia tai olet keskeyttänyt ammatillisen koulutuksen tai lukion
• kaipaat tukea elämänhallintavalmiuksiesi ja arjen taitojesi
vahvistamisessa