Article image
Toimittajakoulusta opiskelijat saavat eväitä uutisten toimittamiseen, mutta myös yritysten ja organisaatioiden viestinnän toteuttamiseen.
Kaupallinen yhteistyö

22.02.2023
Työelämä ja yrittäjyys

Etelä-Pohjanmaan Opiston Toimittajakoulu tuo varmuutta viestintäalan valintaan

Teksti: Hanna Hattar
Kuvat: Hannele Norja

Etelä-Pohjanmaan Opiston Toimittajakoulu avaa opiskelijoille näkymät toimittajan työn arkeen ja mahdollisuuksiin.

Toimittajakoulu on yksi Ilmajoella toimivan Etelä-Pohjanmaan Opiston uusimpia opintolinjoja. Ensimmäiset opiskelijat linjalle otettiin syksyllä 2021. Toimittajakoulussa opiskelijat pääsevät perehtymään vastuullisen journalismin periaatteisiin ja toimittajan työn käytäntöihin.

Opettajana linjalla toimii Ilkka-Pohjalaisen uutistoimittaja ja mediakasvatusvastaava Hanna Hietikko. Hän kertoo kansanopiston lukuvuoden mittaisten opintojen tuovan monelle opiskelijalle vauhtia yliopisto- tai ammattikorkeakouluopintoihin.

Hanna Hietikko istuu kannettavan tietokoneen kanssa luokan edessä
Hanna Hietikko on toiminut Etelä-Pohjanmaan Opiston Toimittajakoulun opettajana kaksi vuotta. Hän toimii myös opiskelijamedia Pomedian päätoimittajana.

– Vuosi opistossa kehittää opiskelutaitoja ja antaa hyvät edellytykset pääsykokeisiin, jatko-opintoihin ja työelämään. Opistossa korkeakouluopinnot voi aloittaa heti lukion jälkeen ilman pääsykokeita ja sisällyttää opistolla suoritetut tutkinnot osat myöhemmin korkeakoulututkintoon.

Opiskelijoiden oma verkkomedia Pomedia

Tärkeä osa Toimittajakoulun opintoja on juttutuotanto opiskelijoiden omaan mediaan Pomediaan. Pomedia perustettiin linjan ensimmäisen lukuvuoden aikana, ja se aloitti julkaisutoiminnan verkossa helmikuussa 2022. Kuluvan lukuvuoden aikana Toimittajakoulussa opiskelee viisi opiskelijaa, joista kaikki ovat tuottaneet sisältöä Pomedian sivuille.

Hietikko kertoo Toimittajakoulun ja opiskelijamedia Pomedian syntyneen peräkkäisinä ajatuksina kahdelle merkittävälle herralle.

– Ilkka-Pohjalaisen päätoimittaja Markku Mantila keksi ajatuksen opiskelijamediasta, joka vahvistaisi alueen opiskelijoiden mediataitoja. Aikaisemmin Ilkka-Pohjaisessa toimi koululinkkihanke, jota haluttiin tällä tavalla uudistaa. Kun sitten Etelä-Pohjanmaan Opiston rehtori Kyösti Nyyssölä kuuli asiasta, sai hän idean, että perustetaan Toimittajakoulu opistolle. Se takaisi tekijät opiskelijamedialle, Hietikko taustoittaa.  

Toimittajakoulun lukuvuoden jälkeen opiskelijat ovat mediaosaajia, jotka voivat sujuvasti jatkaa alan opiskelua akateemisesti. Kuvissa Nea Kalliomaa (kuva 1), Sanni Alanko (kuva 2) ja Niclas Paldanius (kuva 3).

Opiskelijamediana Pomedia pyrkii olemaan ylioppilaslehtiä kattavampi, sillä se toimii myös toisen asteen oppilaitosten ja ammattikorkeakoulujen mediana.  

– Pomedia on erinomainen harjoittelumedia opiskelijoiden journalistille taidoille. Toimittajakoulun lukuvuoden jälkeen opiskelija on mediaosaaja, joka voi sujuvasti jatkaa alan opiskelua akateemisesti, Hietikko kertoo.

Opistovuoden aikana opiskelijoilla on mahdollisuus opiskella 25–50 opintopisteen verran yliopistotason perusopintoja. Toimittajakoulussa opinnot voivat olla esimerkiksi Vaasan yliopiston viestintätieteiden opintoja. Jos opiskelija opiskelee myös toisen aineen perusopinnot lukuvuoden aikana, on hänellä mahdollisuus väylähakuun yliopistoon ilman pääsykoetta.

– Vuosi kansanopistossa on hyödyllinen vuosi nuorelle. Se on myös kasvun vuosi, joka monesti antaa selvyyden siitä, että onko ala itselle oikea, Hietikko kuvailee.

Etelä-Pohjanmaan Opiston puinen päärakennus
Etelä-Pohjanmaan Opisto on 130 vuotta toimintaa takanaan. Uljas puinen päärakennus on arkkitehti Josef Stenbäckin piirtämä. Rakennus vihittiin käyttöön 1896.

Etelä-Pohjanmaan Opisto

 • Yleissivistävä kansanopisto Ilmajoella.
 • Tarjoaa lisäeväitä jatko-opintoihin ja työelämään.
 • Opiskelija voi aloittaa korkeakouluopinnot ilman välivuotta ja sisällyttää suoritetut amk- tai yliopisto-opinnot myöhemmin tutkintoonsa.
 • Tarjoaa opetusta yhteistyössä kuuden yliopiston ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun kanssa.
 • Tarjoaa 10 eri väylää yliopisto-opiskelijaksi avoimen väylän kautta.
 • Tarjoaa pääsykoevalmennuksia.
 • Tarjoaa myös ammatillista koulutusta ja maahanmuuttajien kotoutumiskoulutusta.
 • Opiskelija säilyttää asemansa korkeakoulujen ensikertalaiskiintiössä kansanopistovuoden jälkeenkin.
 • Asumismahdollisuus opistolla koko lukuvuoden ajan.
 • Opiskelu opintolinjoilla on maksullista.
 • Päätoiminen opiskelu linjoilla oikeuttaa opintotukeen.
 • Etelä-Pohjanmaan Opistolla on meneillään toimintansa 130-vuotisjuhlavuosi.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset