Article image
Elokuusta alkaen Etelä-Pohjanmaan Opistossa voi opiskella päätoimisesti myös työn ohessa. Marja Hautala, Terhi Silvendoin, Virpi Pihlajamäki ja Päivi Sirkka odottavat innolla uusia opiskelijoita Ilmajoelle.
Kaupallinen yhteistyö

01.06.2023
Työelämä ja yrittäjyys

Monimuoto-opiskelu mahdollistaa opiskelun työn ohella

Teksti: Hanna Hattar
Kuvat: Matti Hautalahti

Ilmajoella toimiva Etelä-Pohjanmaan Opisto vastaa paljon kysyttyyn tarpeeseen. Elokuussa 2023 alkava uusi monimuoto-opiskelu mahdollistaa työn ja opiskelun joustavan yhdistämisen ja oikeuttaa myös opintoetuuksien hakuun.

– Olemme saaneet paljon kyselyitä siitä, voisiko kansanopiston opintoja suorittaa työn ohella. Monelle opiskelijoista tai opiskelijoiksi haluaville työnteko on vahva osa arkipäivää. Uudelle opiskelumuodolle oli selkeä tarve ja siihen haluamme nyt vastata, taustoittaa Etelä-Pohjanmaan Opiston hallinto- ja opintosihteeri Virpi Pihlajamäki elokuussa alkavasta uudesta kokonaisuudesta.

Elokuusta alkaen Etelä-Pohjanmaan Opisto tarjoaa monimuoto-opintoja kasvatustieteestä, psykologiasta, sosiaali- ja terveysalasta sekä kirjoittamisen ja sanataiteen opinnoista.

Toteutustapa monimuoto-opinnoissa on lähiopetuksen ja itsenäisen opiskelun yhdistelmä. Lähiopetusta järjestetään neljänä päivänä kuukaudessa, jolloin opiskelijan tulee olla läsnä opetuksessa opistolla. Lähipäivien lisäksi opiskelu tapahtuu suurelta osin itsenäisesti esimerkiksi verkko-opintoja hyödyntäen.

kuvituskuva

– Meillä opiskelussa suuri etu on se, että opintoihin saa tukea opettajalta ja omalta ryhmältä. Monimuoto-opiskelu sopii hyvin henkilöille, joilla on jo kokemusta opiskelusta ja jotka osaavat itsenäisesti aikatauluttaa päiviään, kertoo opiston sote-linjan vastuuopettaja Terhi Silvendoin.

Opiston opettajilta uudet monimuoto-opinnot ovat vaatineet yhteistä aikaa ja suunnittelua. Vaikka opetettavat aineet ovat entuudestaan tuttuja, ovat aikataulut ja opiskelutavat erilaisia.

– Pyrimme saamaan kaikki monimuoto-opiskelijat opistolle yhtä aikaa lähiopetuspäivinä. Se mahdollistaa opettajien yhteistyön ja helpottaa asioiden koordinointia. Uuden edessä aina hieman jännittää. Toivottavasti ihmiset löytävät nyt tämän mahdollisuuden ja saamme hyvän määrän uusia opiskelijoita, pohtii psykologian vastuuopettaja Marja Hautala.  

Kaksi Opiston opettajaa, Maria Hautala ja Terhi Silvendoin, seisovat opiston puutarhassa ja pitävät käsissään oppikirjaa ja ihmisen aivoja kuvaavaa muovista esinettä
– Meillä opiskelussa suuri etu on se, että opintoihin saa tukea opettajalta ja omalta ryhmältä, kertovat opettajat Maria Hautala ja Terhi Silvendoin.

Väyläopinnot ovat reitti korkeakouluun ilman pääsykokeita

Etelä-Pohjanmaan Opisto on jo pitkään tarjonnut mahdollisuuden opiskella avoimen yliopiston opintoja ja hakea niiden myötä yliopistoon väylähaun kautta. Nyt sama mahdollisuus on myös ammattikorkeakoulun osalta.

Opistolla voi suorittaa väylähakuun vaadittavia avoimen opintoja, minkä jälkeen opiskelija voi hakea korkeakouluun tutkinto-opiskelijaksi opintojensa perusteella. Väylähaku tapahtuu osana korkeakoulujen yhteishakua tai erillishakuna kevään yhteishaun jälkeen. Yleensä väylähaussa valintakoetta ei ole, vaan opiskelijavalinta perustuu väyläopintojen opintomenestykseen ja suoritettujen opintojen laajuuteen.

– Aloituspaikkojen määrä vaihtelee eri oppiaineissa ja korkeakouluissa. Monesti opiskelija, joka on opiskellut kansanopistossa vuoden verran väylään vaadittavia avoimen opintoja, pääsee sisään jo normaalihaunkin kautta, mutta väylä on hieno lisämahdollisuus, kertoo Päivi Sirkka, joka toimii opiston luovan kirjoittamisen ja sanataideohjaajakoulutuksen opettajana.

Kansanopisto antaa hyvin tuntumaa opinnoista, jotka nuorta tai alaa vaihtavaa aikuisopiskelijaa kiinnostavat. Opistovuosi vie myös opintoja eteenpäin, sillä suurin osa opintolinjoista tarjoaa avoimen yliopiston ja ammattikorkeakoulun opintoja, jotka mahdollistavat väylähaun. Myöhemmin, korkeakouluun pääsyn jälkeen, opinnot on mahdollista hyväksilukea osaksi tutkintoa.

Väylähakuun vaadittavat opinnot vaihtelevat korkeakouluittain ja oppiaineittain. Tästä syystä jokaisen opistoon saapuvan opiskelijan kanssa käydään henkilökohtainen keskustelu, jossa tavoitteet ja kiinnostus väylää kohtaan selvitetään ja opiskelijalle rakennetaan oma opintosuunnitelma.

Etelä-Pohjanmaan Opistolla eri väylävaihtoehtoja on lukuisia. Niihin vaadittavia opintoja voi opiskella opistolla normaalin päiväopetuksen ryhmissä, iltaryhmissä tai neljän opintolinjan osalta elokuussa alkavina monimuoto-opintoina.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (1 vote)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset