Article image
Sedun Satu Ahopelto ja Fortaco Ostrobothnian Matti Kärkölä suosittelevat työnantajia kokeilemaan oppisopimuskoulutuksen hyödyntämistä rekrytoinnissa.
Kaupallinen yhteistyö

17.02.2022
Työelämä ja yrittäjyys

Oppisopimuksesta apua työvoimapulaan

Teksti: Harri Puhakainen
Kuva: Jenna Koivisto

Sedun yrityspalvelupäällikkö Satu Ahopellolla on kiireet lisääntyneet vuonna 2018 tapahtuneen oppisopimuksen uudistumisen jälkeen.

– Uudistus on toiminut hyvin ja yhä useammat työnantajat sekä opiskelijat ovat löytäneet sen monipuoliset mahdollisuudet.

Sen voi todeta pelkästään Sedun luvuista ja tilastoista.

– Kaikkiaan niiden määrä on kasvanut yli 50 % kahdessa vuodessa. Lyhyiden välioppisopimusten esim. kesäajan sopimusten määrä on suorastaan räjähtänyt, kun ne ovat lähes viisikertaistuneet vuodesta 2018 vuoteen 2020.

Oppisopimusten määrä on kasvanut kahdessa vuodessa yli 50%.

Fortaco Ostrobothnia hyödyntää monipuolisesti

Kurikassa suuressa tuotantolaitoksessa metalliteollisuuden palveluita tuottava Fortaco Ostrobothnia on hyödyntänyt monipuolisesti oppisopimuksen moderneja mahdollisuuksia.

– Olemme pääasiassa olleet tyytyväisiä Sedun oppisopimusopiskelijoiden oppimishaluun ja työpanokseen, Fortaco Ostrobothnian työnjohtaja Matti Kärkölä kiittelee.

– Meille nykymuotoisella oppisopimuksella tuleva työntekijä saa monipuolisesti oppia metalliteollisuuden tuotantoketjusta. Jos jotakin tutkintoon sisältyvää asiaa ei pysty oppimaan työpaikalla, voidaan oppimista täydentää oppilaitoksessa. Siinä on se etu, että oppii alasta laaja-alaisesti.

Osaaminen ratkaisee

Ahopelto kertoo esimerkin siitä, miten rekrytointia suunnitteleva yritys voi hyödyntää oppisopimuksen mahdollisuuksia.

– Opiskelija voi tulla ensin palkattomalla koulutussopimuksella yritykseen oppimaan. Jos työt sujuvat, niin esim. kesän ajaksi voidaan solmia oppisopimuksella kesätyösopimus. Tämän edellytyksenä on, että opiskelijalla on vielä asioita opittavana tavoitteenaan olevasta tutkinnosta. Kesäoppisopimus lasketaan opiskelijan opintoihin ja hän valmistuu nopeammin. Ja yritys saa aikaisemmin tuoreet opit omaavan henkilön töihin.

Toinen paljon käytetty oppisopimusmahdollisuus on, että avoimilta työmarkkinoilta löytyy oppisopimuksella koulutettava sopiva henkilö.

– Hän voi olla vaikka ammatinvaihtaja tai kuka tahansa työnantajan sopivaksi kokema henkilö. Työttömän työllistämiseen oppisopimuksella työnantaja voi hakea palkkatukea, Ahopelto muistuttaa.

Oppisopimuksen hyödyt työnantajille

• Kätevä tapa täsmäkouluttaa yritykseen uusia työntekijöitä
• Mahdollisuus hakea palkkatukea työttömän työllistämiseen oppisopimuksella
• Kustannustehokas ja joustava tapa kouluttaa nykyistä henkilöstöä
• Koulutuksen suunnittelussa voidaan ottaa huomioon työnantajan tarpeet
• Oppisopimuksella opiskeleva työntekijä kehittää omaa työtään ja tuo koko työyhteisöön uusia toimintatapoja
• Hyvä keino sitouttaa työntekijöitä

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
koulutus opiskelu oppisopimus sedu Seinäjoki työelämä työllisyys

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset