Hajautettu riski houkuttaa hevosten osaomistajuuteen
Hevoskauppa syntyi haastattelun aikana, kun Antti Ala-rantala hankki norjan kylmäverisen. Pian hevosesta on myynnissä osuuksia niin tallin omilla nettisivuilla kuin Facebookin kahdella kimppahevososuuksia myyvillä sivuilla. Osaomistajuus kiinnostaa hajautetun riskin vuoksi.
Hevoskauppa on perinteikästä puuhaa, ja ravihevosia on aina omistettu enemmän tai vähemmän yhdessä, mutta viime vuosina kimppaomistajuus on yleistynyt vauhdilla.
– Osaomistajat ovat paljolti tavallisia ihmisiä, normaaleja palkansaajia, ylihärmäläinen ravivalmentaja ja tallinomistaja Antti Ala-Rantala toteaa.
Viimeinen oman eläimen hevoskauppa syntyi maaliskuussa. Tallinsa lopuista 17 hevosesta hän tai vaimonsa Tiina Ala-Rantala omistavat eri suuruisia osuuksia.
Lue myös
Tyypillisin omistaja
Hevosista osuuksia ostavat niin miehet kuin naiset. Taannoin Tiina Ala-Rantalan markkinointi onnistui sen verran hyvin, että yhden tallin hevosen omistajista 13 on naisia ja miehiä viisi.
– Pääasiassa osaomistajuus meillä jakautuu miehille 70 ja naisille 30 prosenttia, Tiina Ala-Rantala sanoo.
– Vanhin on noin 70-vuotias mies ja nuorin kymmenvuotias tyttö, Antti Ala-Rantala lisää.
Myös muutama vakio-ostaja tallin asiakkaista löytyy.
– He lähtevät mukaan aina uuden hevosen osuuksien tullessa myyntiin.
Hevoskauppa on toisinaan nopeaa: yhden hevosen kaikki osuudet Antti Ala-Rantala kertoo myyneensä vuorokaudessa.
Hyödyt kannustavat
Kimppaomistajuuden suurimmat hyödyt näkyvät riskien hajautumisessa. Myös kustannukset on mahdollista sovittaa oman mielensä ja varojensa mukaan.
– Viiden prosentin omistusosuudella kuukausittaiseksi panokseksi voidaan laskea noin 40 euroa. Yksin omistaessa summa olisi noin 800 euroa, Ala-Rantala kertoo esimerkkinä yhden kimppahevosensa kustannuksista.
Voitto-osuudet jakautuvat luonnollisesti saman kaavan mukaan.
Enimmillään Ala-Rantalan tallin hevosista yhdellä on 20 omistajaa, vähimmillään neljä. Omistajuusprosentit saattavat vaihdella paljonkin. Pienin omistusosuus on yksi prosentti, suurin 50. Omistajia Ala-Rantalan tallin hevosilla on Oulusta Helsinkiin.
Suuria käytännön ongelmia ei kimppaomistuksissa ole ilmennyt.
Ainoaksi huonoksi puoleksi Ala-Rantala osaa nimetä vain paperitöiden määrän.
– 17 hevosen raha-asioiden, informaation välittämisen ja ajan tasalla pitäminen ottaa oman aikansa.
17 pankkitiliä
Tallin jokaisella hevosella on oma pankkitilinsä. Osuusoston jälkeen lisää rahaa kerätään omistajilta vain, jos hevosen tili on tyhjenemässä.
– Minimitavoite on, että hevonen elättää itsensä kilpailumenestyksellään. Voittoja jaetaan sitten niitä kertyessä.
Osaomistajat ovat Ala-Rantalan mukaan systeemistä tykänneet.
Myös avoin ja ahkera tiedottaminen on ollut omistajien mieleen. Jokaisella hevosella on oma whatsapp-ryhmänsä, jonne Tiina Ala-Rantala jakaa niin teksti-, kuva- kuin videoviestejä hevosen jokapäiväisestä elämästä ja treenauksista. Ääniviestin ohjastaja Antti Ala-Rantala lähettää ennen starttia kuin sen jälkeen.
Päätökset hevosten valmentamisesta, ilmoittamisesta starttiin ja muistakin käytännön asioista tekee Ala-Rantala itse.
– Yritän kyllä toteuttaa myös omistajien esittämiä toiveita. Yleensä tekemäni päätökset kyllä menevät läpi.
Tämä vuosi on ollut Ala-Rantaloiden tallin aikataulullisesti tähän mennessä paras vuosi niin rahallisesti kuin voitollisesti.
– Olemme pystyneet ostamaan uusia hyviä hevosia.
Hoitajaliigan kärjessä
Tiina Ala-Rantala huolehtii päivätyönsä ohella hevosten treenaamisesta ja huoltamisesta.
-Tänään uintivuorossa oli neljä hevosta, Ala-Rantala kertoo.
Tallin oma, sadan metrin uimarata on säännöllisessä käytössä. Talvisin hevosilla on mahdollisuus verrytellä kävelytyskoneessa neljä kerrallaan.
Hippoksen Hoitajaliigassa Tiina Ala-Rantala pitää tällä hetkellä kärkisijaa. Menestystä samasta kisasta on tullut aiemminkin.
Startteja Ala-Rantalan ravitallin hevosilla on tänä vuonna ollut 167, joista voittoja 26 kappaletta. Viime vuonna startteja kertyi 315, joista tuli 24 voittoa.
-Olemme hyvässä vauhdissa, Tiina Ala-Rantala sanoo.
Mukana Härmät-elokuvassa
Antti Ala-Rantala marssii Härmät-elokuvan mainosjulisteen alareunassa kuuden muun puukkojunkkarin kanssa. Yläpuolelle komeilevat Mikko Leppilampi, Pamela Tola ja Lauri Tilkanen.
Elokuva ilmestyi vuonna 2012 ja Ala-Rantala osallistui kuvauksiin sekä hevosen kanssa että ilman.
-Hevosilla saapuvia pohjalaisia kuvattiin dronella peltolakian viljelystiellä.
Ala-Rantala mukaan suurin haaste oli saada ravihevonen laukkaamaan koko suoran mitan. Se onnistui. Nopeudesta muihin nähden ei sen sijaan ongelmia tullut.
-Minulla oli kuvauksissa mukana oma Vileman, jonka ennätysaika oli 24,3.